H OEB καλεί τον Πρόεδρο να αναπέμψει τον νόμο για τα ενοίκια

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΟΕΒ μέσω ανακοίνωσής της για το νόμο που προνοεί τη μείωση των ενοικίων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: "η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) διαφωνεί έντονα με τη ψήφιση του νόμου που προνοεί τη μείωση των ενοικίων για τους πιο κάτω λόγους:

(α) Γίνεται παρέμβαση στις ελεύθερες συμφωνίες που συνομολογούνται μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή ενώ ήδη υπάρχει ο περί ενοικιοστασίου νόμος που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και το ύψος των ενοικίων.  Ήδη η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν συμφωνήσει σε μειώσεις ενοικίων και μάλιστα πέραν των ποσοστών που ορίζει ο νόμος λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις περιλαμβανομένης της υπερπροσφοράς ακινήτων.

(β)  Ο νόμος είναι μονόπλευρος αφού επιδιώκει στην προστασία των συμφερόντων των ενοικιαστών αγνοώντας για  τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις ή ανάγκες των ιδιοκτητών.

(γ)  Η αγορά έχει ήδη αυτορυθμιστεί σύμφωνα με τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες μετά από ελεύθερη συνεννόηση ενοικιαστών με τους ιδιοκτήτες.  Επομένως, η με νόμο μείωση ενοικίων μάλλον σύγχυση και προβλήματα προκαλεί «ισοπεδώνοντας» περιοχές με σοβαρά προβλήματα με άλλες περιοχές ή υποστατικά που αναπτύσσονται και δικαιολογούν ψηλό κόστος ενοικίου. Ο χρυσός κανόνας της προσφοράς και ζήτησης παραβιάζεται με την προσφορά ακινήτων να αυξάνεται.

(δ)  Η νομική ρύθμιση των ενοικίων ανατρέπει κάθε προσπάθεια για προσέλκυση επενδυτών (κυπρίων και ξένων) οι οποίοι δεν θα επιχειρούν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Κύπρο αφού η απόδοση της επένδυσης τους (ενοίκια) δεν θα καθορίζεται πλέον από τις δυνάμεις της αγοράς.

(ε) Με τη μείωση ενοικίων αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες ενώ η αξία των ακινήτων που είναι συνδεδεμένη με το ύψος των ενοικίων θα μειωθεί, με αλυσιδωτές συνέπειες στον κατασκευαστικό τομέα.

Μετά τα πιο πάνω, η ΟΕΒ προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως αναπέμψει το νόμο και ταυτόχρονα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως λάβουν σοφότερες αποφάσεις".

Δειτε Επισης

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους