FIABCI: Τεράστιοι κίνδυνοι από νόμο για ενοίκια

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, απέστειλε η FIABCI (Κύπρου) αναφέροντας: «Επανερχόμαστε στο θέμα της επιχειρούμενης δια νόμου μείωσης των ενοικίων, το οποίο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI- Τμήμα Κύπρου) θα ήθελα να τονίσω ότι πέραν της αντισυνταγματικότητάς της, η υπό αναφορά νομοθεσία, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για τον τομέα των ακινήτων όσο και την οικονομία του τόπου ευρύτερα. Από τον περασμένο Απρίλιο που συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τους εξής κύριους λόγους:

-Στα ενοίκια, όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας, εφαρμόζεται ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες υποστατικά ξενοίκιαστα, με τους ιδιοκτήτες να είναι σε απόγνωση. Αν ιδιοκτήτης και ενοικιαστής δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν στο μειωμένο ενοίκιο, ο ενοικιαστής μπορεί στην ανάγκη να βρει άλλο υποστατικό με χαμηλότερο ενοίκιο. Ήδη οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι υπάρχει πληθώρα κενών υποστατικών προς ενοικίαση και προ του κινδύνου να χάσουν τα ενοίκια –χωρίς ελπίδα νέας ενοικίασης– παίρνουν την κατάλληλη απόφαση, αφού σταθμίσουν οι ίδιοι και όχι ο νόμος, τις δικές τους ανάγκες.

-Υπάρχει μεγάλη περίπτωση δημιουργίας ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιοκτήτες που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που συνήψαν υποθηκεύοντας τα υποστατικά τους και τα σπίτια τους που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί και μάλιστα αναγκαστικά δια του νόμου που καλείται τώρα να ψηφίσει η Βουλή.

-Η αύξηση στη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία είναι πολλαπλάσια των προηγούμενων χρόνων, τη δεδομένη στιγμή που ο τομέας των ακινήτων είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από ποτέ προηγουμένως, επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους ιδιοκτήτες. Οι επαναλαμβανόμενες αναβολές του θέματος στη Βουλή, καταδεικνύουν τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία που υπάρχει, ακόμη κι εντός του Κοινοβουλίου, για τις συνταγματικές αδυναμίες αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην αγορά ακινήτων και στην ευρύτερη οικονομία του τόπου τυχόν ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Είναι πεποίθησή μας ότι η Βουλή πρέπει να καταψηφίσει αυτό το νόμο, διότι η εφαρμογή του θα επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα, όχι μόνο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά κυρίως στις περιορισμένες πιθανότητες που μας απέμειναν για να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές και αγοραστές ακινήτων για να αναζωογονήσουμε την οικοδομική βιομηχανία του τόπου μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για συζήτηση του θέματος με στόχο την κατάληξη σε αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον όλων και πρωτίστως της οικονομίας του τόπου».

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας