ΚΟΑΓ: Θα μας κλείσετε ή όχι;

 Πλήρη ενημέρωση αναμένει να έχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) στις 17/10 από τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για τους λόγους με βάση τους οποίους ο ΥΠΕΣ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και θα πρέπει να τερματίσει τη λειτουργία του.

Σε ανακοίνωση ο ΚΟΑΓ αναφέρει ότι με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησε στα 33 χρόνια λειτουργίας του ο οργανισμός είναι σε θέση και επιβάλλεται να συνεχίσει την προσφορά του στην παροχή κοινωνικής στέγης στους συμπολίτες μας με μέτρια και χαμηλά εισοδήματα.

Η ανακοίνωση του ΚΟΑΓ, όπως αναφέρεται, γίνεται σε σχέση με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τον Οργανισμό, στις οποίες προέβη στις 4/10/2013 κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Τύπου του Υπουργείου του για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης.

Ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε σε απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28/8/2013, όπως ο Οργανισμός ολοκληρώσει τις εργασίες του με σωστό προγραμματισμό, ώστε να τις τερματίσει στις 30 Ιουνίου 2014.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την απορία του για την πιο πάνω δήλωση αφού όπως σημειώνει ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δημόσιες δηλώσεις του που έγιναν μετά τη συνεδρία του Υπουργικού της 28ης Αυγούστου ανέφερε επί λέξει: “Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα του ΚΟΑΓ χωρίς όμως να ληφθεί η όποια απόφαση”.

Είναι η δεύτερη φορά, αναφέρει ο ΚΟΑΓ, που ο κ. Υπουργός προβαίνει σε δηλώσεις για κλείσιμο του Οργανισμού χωρίς να προηγηθεί η οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου.

"Αναμένουμε πως στην προγραμματισμένη μας συνάντηση που είναι ορισμένη για τις 17/10/2013, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε πλήρως για τους λόγους με βάση τους οποίους κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και θα πρέπει να τερματίσει τη λειτουργία του", προστίθεται.

Προσθέτει ότι ο ρόλος του ΚΟΑΓ στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ακόμα πιο σημαντικός και η συνέχιση της προσφοράς του επιβεβλημένη, σημειώνει ο οργανισμός, υπενθυμίζοντας ότι ο ΚΟΑΓ προσφέρει μικρές πλην όμως λειτουργικές και άνετες μονάδες, με ευνοϊκούς όρους απόκτησης.

Σε σχέση με τη δήλωση του ΥΠΕΣ πως σταδιακά ο ρόλος του Οργανισμού έχει ατονήσει, ή έχουν διαπιστωθεί αστοχίες οι οποίες δημιουργούν επιβαρύνσεις στο δημόσιο, όπως η ανέγερση αριθμού κατοικιών που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα αδιάθετες, ο ΚΟΑΓ σημειώνει ότι "ο ρόλος του Οργανισμού σίγουρα δεν έχει ατονήσει".

"Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, η διακοπή της παραχώρησης δανείων από τις Τράπεζες, η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, η ανεργία που έπληξε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, είχαν σαν αποτέλεσμα την απόσυρση του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας από πολλούς αιτητές μας", προσθέτει.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έμεινε απαθές, αλλά προσάρμοσε τα σχέδια του στις νέες οικονομικές συνθήκες. Τον περασμένο Ιούνιο πήρε σημαντικές αποφάσεις με στόχο να υποβοηθήσει κυρίως τους δικαιούχους του Στεγαστικού Σχεδίου Μέτρια Αμειβομένων. Η ανταπόκριση του κοινού στα νέα μέτρα υπήρξε απροσδόκητα ικανοποιητική. Μεγάλος αριθμός αιτητών, κυρίως νέων ζευγαριών, αποτάθηκε για αγορά στέγης. Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί 120 Συμβόλαια και η εξέταση νέων αιτήσεων συνεχίζεται", προστίθεται.

Σ΄ ότι αφορά τις αναφορές του Υπουργού για επιβαρύνσεις στο δημόσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει πως η λειτουργία του Οργανισμού δεν επιβαρύνει το δημόσιο.

"Ο Οργανισμός είναι αυτοσυντήρητος, αυτοχρηματοδοτούμενος και οικονομικά εύρωστος. Διαθέτει ψηλή κεφαλαιουχική επάρκεια, ικανοποιητική ρευστότητα αλλά προπάντων διαθέτει μεγάλο απόθεμα γης που ανέρχεται σε 740 δεκάρια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Το απόθεμα αυτό παρέχει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να προσφέρει σταδιακά “φθηνή στέγη” σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων οικογενειών που δεν μπορούν να λύσουν από μόνες τους ή μέσω του ιδιωτικού τομέα το στεγαστικό τους πρόβλημα", σημειώνεται.

Δειτε Επισης

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους