Φόρος ακινήτων: Το ψάχνουν για μικροϊδιοκτήτες

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για εξαίρεση από την επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων κόστους μέχρι 5 χιλιάδων ευρώ, σε τιμές του 1980, συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι θα εξαιρεθούν, σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, 96 χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα κληθούν να καταβάλουν 75 ευρώ. "Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την πρόταση, θα αναμέναμε να έχουμε ενώπιον μας μια πιο ριζική αναθεώρηση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας γιατί σίγουρα ο τρόπος που επιβάλλεται σήμερα αυτός ο φόρος είναι και άδικος και εξοντωτικός σε κάποιες περιπτώσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού μας", είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ωστόσο, πως αν γίνεται λόγος για κοροϊδία, πρέπει να λεχθεί πως όταν η Τρόικα ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη 20 εκ ευρώ σε φόρο από την ακίνητη ιδιοκτησία δηλαδή από 20 εκ. να γίνει 40 εκ. "Μετά από 1 χρόνο διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων φτάσαμε στα 140 εκ. και εκεί που πλήρωναν αυτόν το φόρο 8 χιλιάδες φορολογούμενοι τώρα θα πληρώνουν τον φόρο 350 χιλιάδες συμπολίτες μας", είπε, προσθέτοντας πως ο λόγος είναι γιατί από την επιλογή της περικοπής των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, επιλέγηκε η εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας. "Τα ποσά πλέον που επιζητούνται να εισπραχθούν μέσω αυτού του φόρου, έχουν καταστήσει αυτή τη φορολογία και άδικη και εξοντωτική και σημειώνεται ότι από το 2014 ζητά η Τρόικα αυτή η φορολογία να επιβάλλεται αυτή η φορολογία με τις τιμές του 2013, άρα θα αναμένουμε και του χρόνου τροποποίηση της φορολογίας και αν δεν μειωθούν οι συντελεστές θα πρέπει να πληρώνουμε πολλαπλάσια", είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πιο ριζική αναθεώρηση της φορολογίας, η οποία από τη μια θα ζητά να καταβάλλονται χρήματα από εκείνους που έχουν τεράστιες εκτάσεις και έχουν συσσωρεύσει περιουσία, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να επιβάλλουμε εξοντωτικές φορολογίες πάνω στο λαό επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να κόψουμε τις δαπάνες από τη δημόσια υπηρεσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι μέσα σε πολύ δύσκολές συνθήκες και όταν η Κύπρος καλείται εξαιτίας του Μνημονίου να πληρώσει υπερτετραπολάσιο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, η Κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να απαλλάξει τους μικροϊδιοκτήτες. Περίπου 96 χιλιάδες ιδιοκτήτες με περιουσία μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ θα απαλλαγούν, ταυτόχρονα, καταργείται η ελάχιστη καταβολή των 75 ευρώ, πράγμα το οποίο επίσης, θα ανακουφίσει πάρα πολλούς φορολογούμενους. Συνολικά, η Κυβέρνηση με αυτό τον τροποποιητικό νόμο που ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, επιστρέφει περίπου 7 εκ. φορολογίας. Αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια έστω και κάτω από αυτές τις εκβιαστικές συνθήκες είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά ευαίσθητη αυτή η Κυβέρνηση", είπε.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στο μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς από 8 χιλιάδες φορολογικές καταστάσεις που ετοίμαζαν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος πρέπει να ετοιμάσουν γύρω στις 350 με 400 χιλιάδες, και είπε πως έχουν γίνει λάθη τα οποία και πρέπει να διορθωθούν. "Ως ΔΗΣΥ η δήλωση πολιτικής που έχουμε να κάνουμε είναι ότι του χρόνου θα πρέπει να εξορθολογιστεί αυτή η φορολογία, δεν θεωρούμε λογικό να υπάρχει ούτε φοροαποφυγή αλλά ούτε υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας", είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου έκανε λόγο για κοροϊδία την εξαίρεση από την φορολόγηση των ιδιοκτητών περιουσίας ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ. "Θεωρούμε αυτή την ενέργεια και τις αξίες που καλύπτονται με αυτή την εξαίρεση ως κοροϊδία για τον κόσμο", είπε, και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου που να περιλαμβάνει μια ουσιαστική εξαίρεση που να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας.

"Θα επαναφέρουμε την πρόταση για εξαίρεση, με βάση πάντοτε τις τιμές του 1980, 40 χιλιάδων ευρώ αντί των 5 χιλιάδων που είναι η πρόταση της Κυβέρνησης και θα διαφοροποιήσουμε τους συντελεστές ούτως ώστε η αδικία που δημιουργήθηκε σε βάρος των μικρομεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων με την ψήφιση της προηγούμενης νομοθεσίας και η εύνοια που δόθηκε στους μεγαλοϊδιοκτήτες να καταργηθεί", είπε, και πρόσθεσε πως στόχος είναι να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ επιθυμεί να διευκρινιστούν μερικά ζητήματα που αφορούν την γεωργική γη, και εξαιρέσεις που έχουν σχέση με πληγείσες περιοχές.

Η ΕΔΕΚ θα καταθέσει τρεις τροπολογίες για να καταστήσει το Νόμο δικαιότερο, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης. "Η πρώτη τροπολογία αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας με εισήγηση να απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου ιδιοκτησίας αξίες μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ, ποσό που καλύπτει μια λογικού μεγέθους κατοικία", είπε.

 

Η δεύτερη τροπολογία, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, αφορά στην παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης σε ποσοστό 25% για λήπτες δημόσιου βοηθήματος, τους πολύτεκνους και τους μακροχρόνια άνεργους και η τρίτη τροπολογία που θα καταθέσει η ΕΔΕΚ αφορά στην ακύρωση της επιβάρυνσης του 10% στην περίπτωση που ο Εφορος αδικαιολόγητα δεν παρέχει αναλυτική κατάσταση περιουσιακών στοιχείων στο φορολογούμενο.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης όταν η Κυβέρνηση ζητούσε τον Απρίλιο από τη Βουλή να ψηφίσει εσπευσμένα το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση έδινε τη διαβεβαίωση ότι πριν την ημερομηνία καταβολής του φόρου θα υπέβαλλε τροποποιήσεις στη βάση επικαιροποιημένων στοιχείων που θα καθιστούσαν τον φόρο δικαιότερο και ορθολογιστικότερο. "Δυστυχώς, η επικαιροποίηση των ακίνητων ιδιοκτησιών δεν έγινε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα ο νόμος να εξακολουθεί να είναι πρόχειρος και άδικος γιατί δεν στηρίζεται σε επαρκή τεκμηρίωση", πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης στις δικές του δηλώσεις είπε ότι σήμερα κατέθεσε πρόταση νόμου, η οποία προνοεί την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας της πρώτης κατοικίας, την πλήρη απαλλαγή γεωργικής καλλιεργημένης γης, γης που βρίσκεται σε περιοχές Natura, προστασίας της φύσης, προστασίας αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, λευκής ζώνης, ή έχει χρησιμοποιηθεί για φωτοβολταϊκό ή αιολικό πάρκο.

Επίσης, όπως είπε, έχει καταθέσει προτάσεις που μάλλον θα γίνουν αποδεκτές, για την υποχρεωτική πληροφόρηση του φορολογούμενου για την αναλυτική κατάσταση της περιουσίας του και της φορολογίας ανά τεμάχιο. Είπε πως η όλη διαδικασία του υπολογισμού της φορολογίας γίνεται στα λίγο ή πολύ στα τυφλά, με τρόπο άδικο, είναι αντιαναπτυξιακή και έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση γιατί ακόμα και στην εφαρμογή της γίνεται με άτσαλο και μη υπεύθυνο τρόπο. "Εχουμε πρόβλημα και στην νομοθεσία και στην εφαρμογή της νομοθεσίας", είπε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως εγείρεται και πολιτικό ζήτημα για το πώς καταλήξαμε μετά από τις αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, μια νομοθεσία που προνοούσε έσοδα 20-25 εκ το χρόνο να αυξήθηκε στα 140 εκ. Είναι μια τεράστια αύξηση, πολύ δύσκολη να καλυφθεί και ήταν αναπόφευκτο να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα που προκαλούν αδικίες και αγανάκτηση", δήλωσε.

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης