Urban Cyprus: Λανθασμένος ο τρόπος φορολόγησης ακινήτων

Η Κίνηση Πολιτών «Urban Cyprus Society» θεωρεί πως ο τρόπος φορολόγηση των ακινήτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και το κτηματολόγιο είναι λανθασμένος, αφού όπως προσθέτει «αν η κυβέρνηση από του χρόνου όταν φορολογήσει με τιμές του 2014 θα αναγκάσει τον κόσμο να εγκαταλείψει τα αστικά κέντρα, αφού ο φόρος των ακινήτων στα αστικά κέντρα θα είναι ασύμφορος, αφού οι ευνοημένοι από το νέο φορολογικό καθεστώς θα είναι μόνο όσοι κατέχουν κατοικίες σε περιοχές όπου οι αξίες των ακινήτων (αγροτεμάχια) είναι χαμηλές.

Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Πολιτών αναφέρει πως τα ενοίκια θα εκτοξευθούν λόγω ζήτησης, αφού θα αναγκάσει τον κόσμο μόνο να νοικιάζει και όχι να αγοράζει, επίσης δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για νέα κτίρια και σπίτια στο αστικό κέντρο και το εμβαδό δόμησης των πόλεων μας θα αυξηθεί, δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Όπως προσθέτει «οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν δραματικά λόγω φορολογίας σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και την οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες να τα πωλήσουν».

«Το ερώτημα όμως που εύλογα τίθεται είναι ποιος θα τα αγοράσει και στο τέλος θα καταλήξουν όλα στις τράπεζες, οι οποίες με την σειρά τους θα τα ξεφορτώνονται όσα - όσα σε επενδυτές από το εξωτερικό με αποτέλεσμα οι κυπριακές περιουσίες να καταλήξουν σε ξένα χέρια», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Κίνηση Πολιτών θεωρεί πως ο φόρος στα κενά οικόπεδα/χωράφια πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων και να κλιμακώνεται ανάλογα με τα τυχόν πρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε ακινήτου (συντελεστής δόμησης, εμπορικό/οικιστικό/αγροτικό, απόσταση από το κέντρο της πόλης, κτλ.) και  να  καταβάλλεται φόρος ο οποίος να αυξάνεται κάθε χρόνο σε οικόπεδα εντός των εμπορικών κέντρων των πόλεων που μένουν ανεκμετάλλευτα.

Επίσης, ο  φόρος στα εμπορικά/γραφειακά ακίνητα να υπολογίζεται μόνο με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων και όχι μεν την αξία για να μην παρατηρηθεί εγκατάλειψη του κέντρου των πόλεων και για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εν καιρώ κρίσης, όσοι έχουν μόνο μια κατοικία μικρότερη από 200 τμ. να πληρώνουν μόνο μια μικρή επιβάρυνση, να υπάρξει πρόσθετος φόρος σε όσους κατέχουν πέραν της  1 κατοικίας και να μην φορολογούνται νέα η υφιστάμενα κτίρια που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν σπαταλούν αρκετή ενέργεια ώστε να προωθηθεί η πράσινη ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου