Στις ελληνικές καλένδες η μείωση ενοικίων

Με 22 ψήφους υπέρ και 20 κατά αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα την αναβολή της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για τη μείωση των ενοικίων ως το Σεπτέμβρη.

Υπέρ της αναβολής, την οποία αιτήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, τάχθηκαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού και ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Κατά ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΚΣ ΕΔΕΚ και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Ζητώντας την αναβολή εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος του Αβέρωφ Νεοφύτου επικαλέστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες που παρέθεσε ενώπιον της άτυπης σύσκεψης αρχηγών σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σύμφωνα με τις οποίες η πορεία της οικονομίας θα επηρεαστεί αρνητικά από μια μείωση των ενοικίων αυτή τη στιγμή.

Το ΑΚΕΛ διά του Γενικού του Γραμματέα Άνδρου Κυπριανού και του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Νίκου Κατσουρίδη εξέφρασε τη θέση ότι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης όπως προκύπτει από την πρωινή σύσκεψη είναι ουδέτερη και ότι το ζήτημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

«Αν η Κυβέρνηση δεν παίρνει θέση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα τότε πως η Βουλή θα μπορέσει να πει ότι ‘εγώ δέχομαι την όποια παράκληση’ την οποία δεν καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

«Είναι η τέταρτη αναβολή, δεν υπάρχει λόγος για αναβολή και το είχαμε ξεκαθαρίσει την προηγούμενη Πέμπτη», είπε ο κ. Κατσουρίδης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί άλλο να περιμένει αυτό το ζήτημα».

Την ίδια στιγμή στη διαφωνία που υπήρξε εκ μέρους του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρέθεσε εμπιστευτικές πληροφορίες γιατί αυτή η πρόταση δεν πρέπει να ψηφιστεί τώρα, προκάλεσε να προχωρήσει με τη δημοσιοποίηση του πρακτικού.

Στις τοποθετήσεις τους εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Φειδίας Σαρίκας και ο Γιώργος Περδίκης διαφώνησαν ότι υπάρχει κάτι νεότερο που να δικαιολογεί την αναβολή της ψήφισης της πρότασης νόμου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Φύτος Κωνσταντίνου εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση είναι σίγουρα ένα θετικό μέτρο που θα δώσει μια ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο, εξέφρασε προβληματισμό για τα όσα ακούστηκαν στην πρωινή σύσκεψη και συμφώνησε με την αναβολή του θέματος. Στο μεταξύ, μετά τη ψηφοφορία το ΑΚΕΛ διαμαρτυρήθηκε ότι ο κανονισμός δεν προβλέπει την αναβολή πέραν της μιας εβδομάδας για να πάρει την απάντηση από το ΔΗΣΥ ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας υπερτερούν του κανονισμού.

Λύπη εκφράζει το ΑΚΕΛ, για λαϊκισμό κάνει λόγο ο ΔΗΣΥ

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αναβολής εκ μέρους της πλειοψηφίας, ενώ από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για λαϊκισμό του ΑΚΕΛ.

«Λυπούμαι γιατί η πλειοψηφία της Βουλής σήμερα από τους παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ παραβιάζοντας ακόμη και τον κανονισμό της Βουλής έχουν στείλει στις καλένδες την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για προσωρινή μείωση στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες των οικιστικών και εμπορικών ενοικίων», ανέφερε ο κ. Λαμάρης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «το να πεις ότι αναβάλλεται κάτι για να ξαναδεί μια Επιτροπή λεπτομέρειες της πρότασης είναι πολύ διαφορετικό από το να είναι ολοκληρωμένη η πρόταση, να έχει τελειώσει η εργασία της Επιτροπής, να είναι κατατεθειμένες από τρεις διαφορετικές πλευρές τροπολογίες πάνω στην πρόταση».

«Και να εξακολουθούν κάποιοι να επικαλούνται, τι, σήμερα ακούσαμε: ότι πιθανόν η μείωση των ενοικίων να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι «αν είναι ποτέ δυνατόν σε μια φουσκωμένη αγορά όπως ήταν τα τελευταία χρόνια η κυπριακή».

Δυστυχώς, ανέφερε, «υπάρχουν και αξιωματούχοι της κοινωνίας οι οποίοι αρνούνται να βοηθήσουν την οικονομία να πάρει μπρος, όπως λένε κάποιοι ότι επιθυμούν να γίνει».

Εμείς, ανέφερε ο κ. Λαμάρης, «καταγγέλλουμε αυτή τη νοοτροπία στον κυπριακό λαό και λέμε πως κάποιοι προτίμησαν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών παρά τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων οι οποίοι κλείνουν καθημερινά ο ένας μετά από τον άλλο το μικρομάγαζό του».

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι δεν τον έπεισε ο Υπουργός ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής «ξεκάθαρα τοποθετείται υπέρ της πρότασης νόμου με τις παρατηρήσεις του, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από το Μάιο αυτού του χρόνου».

«Νομίζει ποτέ το ΑΚΕΛ ότι θα πιστέψουν οι Κύπριοι πολίτες ότι ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ ή  και άλλα κόμματα δεν έχουν ψηφοφόρους οπαδούς οι οποίοι ενδεχομένως δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ενοίκια;» , διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Πρόδρομος Προδρόμου. Βεβαίως όχι, απάντησε, προσθέτοντας ότι «απλώς το ΑΚΕΛ αφού για πέντε χρόνια με το λαϊκισμό έχει καταχρεοκοπήσει τον τόπο αυτή τη στιγμή και στην αντιπολίτευση ασκείται με κορώνες λαϊκισμού».

«Μόλις άκουσα τον κ. Λαμάρη να λέει ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεν έχει αντίρρηση. Μα από πότε το ΑΚΕΛ θέλει να κάνουμε νόμους με βάση το τι λέει ο Σύνδεσμος Τραπεζών;», διερωτήθηκε.

«Η αλήθεια είναι άλλη και δυστυχώς το ΑΚΕΛ την αποκρύβει», είπε ο κ. Προδρόμου,  «γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί ότι ψηφοφορία αυτή τη στιγμή τέτοιας νομοθεσίας θα είχε τεραστίων διαστάσεων συνέπειες στις αξίες της ακίνητης περιουσίας, στην λογική και την εφαρμογή του Μνημονίου και πιθανώς ακόμη και σ’ αυτό το κούρεμα».

Αποκρύπτουν αυτές τις πραγματικότητες, πρόσθεσε, «και θέλουν απλώς μπροστά στις τηλεοράσεις να αποσπάσουν κάποια χειροκροτήματα ότι μόνο αυτοί θα ήθελαν να μειώσουν τα ενοίκια».

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ