Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μειώθηκαν κι άλλο οι τιμές κατοικιών το 1ο τρίμηνο 2013

Ο δείκτης τιμών κατοικιών για το 1ο τρίμηνο του 2013 (οικίες και διαμερίσματα) καταγράφει μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι στο οποίο συνέβαλε η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και η περιορισμένη τραπεζική ρευστότητα, που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία των τιμών και στο επόμενο τρίμηνο.
 
Σύμφωνα με τον δείκτη της Κεντρικής Τράπεζας, μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφονται στις τιμές κατοικιών στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Σχετικά σταθερές παρέμειναν οι τιμές κατοικιών στις επαρχίες Πάφου (0,3%) και Αμμοχώστου (0,2%), επαρχίες, οι οποίες παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών από το 2009.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση (1,6%) σε σύγκριση με την τριμηνιαία μείωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 (0,9%). Η μεγαλύτερη αυτή μείωση αντανακλά τη γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και την ανεργία να συνεχίζει να αυξάνεται. Παράλληλα, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση από τις τιμές οικιών, 1,8% και 1,4%, αντίστοιχα 
 
Ανά επαρχία, η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές κατοικιών καταγράφηκε στην επαρχία Λάρνακας (3,5%), ενώ οι επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου παρουσίασαν σχετική σταθεροποίηση (0,3% και 0,2%,  αντίστοιχα). Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 η επαρχία Λάρνακας παρουσίασε τριμηνιαία μείωση 5.6% στις τιμές διαμερισμάτων, η οποία είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η τριμηνιαία μείωση που καταγράφηκε στις τιμές οικιών στην εν λόγω επαρχία είναι 1,9%. Στην επαρχία Λεμεσού οι τιμές διαμερισμάτων παρέμειναν σχετικά σταθερές (- 0,1%), ενώ οι τιμές οικιών κατέγραψαν  τριμηνιαία μείωση 1,3%. Στην επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκε τριμηνιαία μείωση στις τιμές διαμερισμάτων 1,2%, ενώ οι τιμές οικιών παρουσίασαν αύξηση 1,0%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και η επαρχία Πάφου, όπου οι τιμές οικιών κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση 1,1%, ενώ οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν τριμηνιαία πτώση 1,0%. Στην επαρχία Λευκωσίας, οι τιμές οικιών παρουσίασαν μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση (2,5%) συγκριτικά με εκείνες των διαμερισμάτων (1,5%) κατά το υπό εξέταση τρίμηνο. 
 
Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο κατέγραψε μείωση 5,4%, η οποία αντανακλά ετήσιες μειώσεις 5,0% και 5,8% στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων, αντίστοιχα.
 
Τις μικρότερες ετήσιες μειώσεις τόσο στις τιμές οικιών όσο και στις τιμές διαμερισμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 παρουσίασε η επαρχία Λεμεσού, κατά 2,7% και 4,3%, αντίστοιχα.
 
Μεταβολές άλλων σχετικών δεικτών του τομέα των ακινήτων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 κατέγραψε ετήσιες μειώσεις σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την επαρχία Πάφου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός πωλητήριων εγγράφων με αγοραστές Κύπριους σημείωσε ετήσια μείωση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο 49,2%. Η μόνη επαρχία στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό πωλητήριων εγγράφων με αγοραστές Κύπριους είναι η επαρχία Πάφου (9,3%). Σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, ετήσιες μειώσεις κατέγραψε και ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων με αγοραστές αλλοδαπούς, με εξαίρεση την επαρχία Πάφου, όπου δεν παρατηρήθηκε μεταβολή συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου. Η χαμηλή ζήτηση για ακίνητα μπορεί να αποδοθεί στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που ωθεί πιθανούς αγοραστές να αναβάλουν την απόφαση για αγορά, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας  της Κύπρου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 συνεχίστηκε η υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης στεγαστικών δανείων προς τα νοικοκυριά, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από αυτό που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Τα αυστηρότερα κριτήρια περιόρισαν την πρόσβαση των νοικοκυριών σε δανεισμό, με συνεπακόλουθες συνέπειες στην αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια για οικιστικά δάνεια παρέμειναν σε ψηλά επίπεδα, ανκαι μειώθηκαν οριακά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (από 5,29% σε 5,22%). 
 
Όσον αφορά τις προοπτικές του κατασκευαστικού τομέα, τα στοιχεία τόσο της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου όσο και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δείχνουν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα θα κυμανθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριμήνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου ο αριθμός αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν για οικιστικά κτήρια, ο οποίος αποτελεί πρόδρομη ένδειξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, κατέγραψε ετήσια μείωση 19% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. 
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται