FIABCI: Τα ενοίκια ρυθμίζονται από την προσφορά

Θεωρούμε ότι είναι η χειρότερη εποχή για να προχωρήσουμε σε δια νόμου μείωση των ενοικίων, επειδή μια τέτοια κίνηση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον τομέα των ακινήτων και της οικονομίας ευρύτερα, αναφέρει σε επιστολή της προς τα μέλη της Βουλής η οργάνωση FIABCI Κύπρου, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της με την πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα ενοίκια, αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρο της Λάκης Τοφαρίδης, ρυθμίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση και οποιαδήποτε παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς θα δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις. Εξάλλου, αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετά υποστατικά προς ενοικίαση, γεγονός που από μόνο του οδηγεί τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω. Ο κίνδυνος απώλειας ενοικιαστών αλλά και η βέβαιη δυσκολία εξεύρεσης νέων, διευκολύνει και ενθαρρύνει τη μείωση των υφιστάμενων ενοικίων χωρίς την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης. Ήδη πάρα πολλοί ιδιοκτήτες εδώ και αρκετούς μήνες έχουν προβεί σε σημαντικές μειώσεις ενοικίων με σκοπό να μη χαθεί ούτε ένας ενοικιαστής.

Με τη συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου, λαμβάνεται υπόψη μόνο η οικονομική κατάσταση των ενοικιαστών αγνοώντας πλήρως την κατάσταση των ιδιοκτητών, η οποία μπορεί να είναι χειρότερη από την αντίστοιχη του ενοικιαστή. Το ότι δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη το βάρος που θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης σε σχέση με το όφελος που θα έχει ο ενοικιαστής, ίσως να την καθιστά αντισυνταγματική.

Με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιοκτήτες που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που έκαναν υποθηκεύοντας τα υποστατικά τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετά ακίνητα να οδηγηθούν σε αναγκαστική πώληση και μάλιστα με νόμο που θα έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.



Θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και η αύξηση που έχει επιβληθεί στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο φόρος αυτός έχει δεκαπλασιαστεί από το 2010 και επιβαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη, γεγονός που θα μειώσει δραστικά τα όποια οφέλη πιθανόν να είχε από την ακίνητη ιδιοκτησία του.

Η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων θα έχει επιπτώσεις και στην εκτιμημένη αξία των ακινήτων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ελκυστικότητα για αγορά καταστημάτων, γραφείων και διαμερισμάτων αφού οι αγοραστές (ντόπιοι και ξένοι) πέραν του ότι δεν θα τους συμφέρει να αγοράζουν, θα ξέρουν ότι είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η δια νόμου μείωση του ενοικίου που θα συμφωνήσουν με τον ενοικιαστή τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για συζήτηση όλων των πιο πάνω θεμάτων.
 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας