Ξεψαχνίζοντας τα ακίνητα της Λευκωσίας

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, τόσο για άτομα όσο και για εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον κλάδο των ακινήτων ετοίμασε η ομάδα της G&PLAZAROUValuationServices. Η «επιχειρηματική ανάλυση ακινήτων Λευκωσίας 2013», δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να εντοπίσει το ακίνητο που τον ενδιαφέρει στην επαρχία Λευκωσίας και να δει που κυμαίνεται η αξία του.

Η διαφορετικότητα του συγκεκριμένου Δείκτη Τιμών σε σχέση με άλλους, σύμφωνα με την ομάδα που τον συνέταξε, είναι ότι αναλύει τιμές και δεδομένα όχι ανά Δήμο ή περιοχή, αλλά ανά γειτονιά. Παράλληλα υπάρχουν συμβουλές για ότι θα πρέπει να προσέξει κάποιος, που θέλει να αγοράσει ή να πωλήσει, είτε πρόκειται για οικόπεδο, για οικιστικό ή εμπορικό τεμάχιο.
ΗομάδατηςG&PLAZAROUValuationServices, μίλησεστηBusinessWeeklyγια το συγκεκριμένο Δείκτη Τιμών, αλλά και για τη σημερινή κατάσταση της αγοράς ακινήτων, όπως διαμορφώθηκε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Ο Νικόλας Μιχαλιάς, Διευθυντής Ανάπτυξης και Μελετών, ο Χριστόδουλος Κυριάκου, εκτιμητής ακινήτων, καθώς και η Εύη Αρχοντίδου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Άντρια Αρχοντίδου, Διευθύντρια Μάρκετιγκ είναι η ομάδα πίσω από τη δημιουργία του Δείκτη Τιμών.

Πώς προέκυψε η ιδέα
Η ιδέα για τη δημιουργία του Δείκτη Τιμών προέκυψε από το γεγονός ότι διαπιστώναμε μεγάλη διακύμανση στις τιμές των ακινήτων. Θέλαμε να αποδείξουμε στους πελάτες μας ποια είναι η σωστή τιμή. Οι τρεις παράγοντες στους οποίους βασιστήκαμε είναι: (α) Τα συγκριτικά στοιχεία του Κτηματολογίου, (β) η βάση δεδομένων του γραφείου μας και (γ) η αίσθηση αγοραστών και πωλητών σε σχέση με την αξία του ακινήτου για το οποίο ενδιαφέρονταν. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Και αυτό το πετύχαμε με τη συλλογή στοιχείων στη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια. Δηλαδή, προσπαθήσαμε να δούμε τις τιμές ανά γειτονιά και όχι ανά Δήμο ή περιοχή όπως υπήρχαν τα δεδομένα μέχρι σήμερα.
Για να εξηγήσω τι ακριβώς εννοούμε. Μέχρι σήμερα,  έλεγε κάποιος για παράδειγμα ότι τα οικόπεδα στη Λακατάμεια αξίζουν 100.000 ευρώ. Σε ποιο όμως σημείο της Λακατάμειας; Ο συγκεκριμένος Δήμος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, χωρίζεται σε πολλές περιοχές η κάθε μια εκ των οποίων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό συντελεστή δόμησης και κατ’ επέκταση διαφορετική αξία. Περιοχή ΣΤΕΛΜΕΚ, περιοχή ΓΣΠ, Κάτω και Πάνω Λακατάμεια. Θέλαμε λοιπόν να δώσουμε περισσότερη πληροφόρηση στον κόσμο όσον αφορά στην αξία των ακινήτων.
Πρόκειται για ένα εργαλείο για τους εκτιμητές του γραφείου μας, για τους συνεργάτες μας, δηλαδή τις τράπεζες, τα συνεργατικά ιδρύματα και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα, δώσαμε δωρεάν στο ευρύ κοινό ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία, ώστε τόσο ο πωλητής όσο και ο αγοραστής να ξέρουν σε ποια τιμή θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται. Στο παρόν στάδιο η μελέτη αφορά την πόλη και την επαρχία Λευκωσίας, ενώ στα σχέδια μας είναι να γίνει κάτι ανάλογο και για τις άλλες πόλεις της Κύπρου. Η μελέτη βρίσκεται αποκλειστικά στο Sigmalive.

Τα πρώτα στοιχεία και το Eurogroup
Ο δείκτης τιμών ετοιμάστηκε λίγο πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup.Μετά λοιπόν τις γνωστές εξελίξεις, δυστυχώς δεν έχουμε αρκετά στοιχεία - μιας και δεν έχουν γίνει αρκετές πωλήσεις ή αγορές - για να διαφανεί η τάση της αγοράς και η πορεία των τιμών.Οι εκτιμητές για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα είδος blackout,αφού δεν έχουν δεδομένα για να μπορέσουν να εκτιμήσουν τις τιμές. Για την ώρα, οι τιμές φαίνεται να βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ωστόσο ακόμα και αυτό το δεδομένο δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πότε θα σταματήσει, ούτε ποια έκταση θα πάρει.

Οδηγός χρήσης Δείκτη Τιμών
Κατ αρχήν, κάποιος θα βρει μέσω του GoogleEarth, την περιοχή του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.Ακολούθως , θα δει τον αριθμό που αναγράφεται κάτω από την ένδειξη φύλλο - σχέδιο και στη συνέχεια το τεμάχιο. Υπάρχουν πληροφορίες τόσο για τον συντελεστή δόμησης του ακινήτου, όσο και για την αξία του. Ωστόσο, οι τιμές είναι πριν από το Eurogroup, καθώς μετά τα πράγματα παραμένουν ρευστά.

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στο άμεσο μέλλον
Βραχυπρόθεσμα και μετά από πληροφορίες που συλλέξαμε από το Κτηματολόγιο και από άλλες πηγές, οι τιμές των ακινήτων φαίνεται να υποχωρούν γύρω στο 10 – 15%. Η ανάγκη κάποιου να πωλήσει και η ανάγκη άλλου να αγοράσει ίσως οδηγήσει μεμονωμένα και σε μεγαλύτερα ποσοστά, ωστόσο αυτό δεν θα είναι ο κανόνας.

Διαχρονική επένδυση η γη
Η γη είναι μια επένδυση διαχρονική, η οποία πάντα άντεχε στο χρόνο. Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια η τάση ήταν ανοδική καθώς η πορεία των μισθών ήταν ανοδική. Όλοι ήθελαν και όλοι μπορούσαν να αγοράσουν γη, στα πλαίσια της ευρύτερης ευμάρειας που επικρατούσε.
Τώρα με τις μειώσεις των μισθών, την αβεβαιότητα που επικρατεί και την ανεργία, αναμένουμε ότι οι τιμές θα πιεστούν. Το ερώτημα είναι σε ποιο σημείο θα υπάρξει αντίσταση. Αναμένουμε να υπάρξει αντίσταση στο σημείο εκείνο που θα αποδειχθεί ότι η γη εξακολουθεί να αποτελεί την πιο σταθερή επενδυτική επιλογή. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι τα επιτόκια. Εάν τα καταθετικά μειωθούν στο 2%, σημαίνει ότι και τα δανειστικά θα πάνε στο 3 – 4% και επομένως κάποιος θα είναι σε θέση να δανειστεί και να μπορεί να αποπληρώσει τη δόση του.Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο παράγοντας του πληθωρισμού, το ποσοστό του οποίου θα είναι μεγαλύτερο από τον τόκο που θα προσφέρει η κατάθεση και επομένως θα συμφέρει η επένδυση σε γη.
Να δώσουμε και μια άλλη παράμετρο στο θέμα. Εάν κάποιος το 1980 είχε κατατεθειμένο στην τράπεζα ένα ποσό της τάξης των 5.000 λιρών, με τους τόκους σήμερα θα έπαιρνε 40.000 λίρες. Αντίστοιχα, εάν με το πιο πάνω ποσό, κάποιος αγόραζε ένα οικόπεδο στα Λατσιά – τόση ήταν τότε η αξία τους – αυτό το οικόπεδο σήμερα θα είχε αξία 300.000 ευρώ. Ακόμα και σήμερα με τη μείωση των τιμών των ακινήτων, τα οικόπεδα δεν αξίζουν λιγότερα από 200.000 ευρώ.

Δειτε Επισης

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους