Developers: Απέλπιδα προσπάθεια για αλλαγή στo φόρο ακινήτων

Ύστατη προσπάθεια για αλλαγή της νομοθεσίας για φορολόγηση των ακινήτων καταβάλλει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο τομέας των ακινήτων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυπριακή οικονομία, συνεχίζει να έχει προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στα οικονομικά του κράτους και στην ανάκαμψη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου όσο και στην αγορά εργασίας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει τον κύριο άξονα της προσπάθειας της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Αναφέρουμε ενδεικτικά το αυξημένο ενδιαφέρον από νέες αγορές (Κίνα, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) το οποίο έχει ήδη αποδώσει αφού πέραν των 800 κατοικιών, ειδικά στις παραθαλάσσιες πόλεις, έχουν πωληθεί τους τελευταίους μήνες», σημειώνεται.

Ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει τις δύο βασικές εισηγήσεις οι οποίες δεν επικεντρώνονται στις κλίμακες ή στο ύψος της φορολόγησης:
 
1.    Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα ακίνητο έχει πωληθεί και παραδοθεί και το πωλητήριο έγγραφο κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, ο φόρος να καταβάλλεται από τον αγοραστή και όχι τον πωλητή. Η συνέχιση της πλασματικής φορολόγησης του πωλητή, για ακίνητα τα οποία έχουν πωληθεί και παραδοθεί, δημιουργεί αχρείαστη γραφειοκρατία, στερεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου σημαντική ρευστότητα και τις καθιστά φοροεισπράκτορες ποσών τα οποία στο τέλος το κράτος επιστρέφει στους αγοραστές των ακινήτων.

2.    Να δοθεί έκπτωση 30% σε όσους πληρώσουν τη φορολογία πριν από το τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει ανάσα ρευστότητας στο κράτος και θα αυξήσει την εισπρακτική του δυνατότητα την οποία αμφισβητεί η Τρόικα.

Πιστεύουμε ότι οι δύο πιο πάνω αλλαγές είναι εφικτές και θα καταστήσουν τη νομοθεσία, υπό τις παρούσες συνθήκες, πιο δίκαιη και αποτελεσματική, σημειώνεται.

«Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για σταθεροποίηση του συστήματος φορολόγησης των ακινήτων, γιατί οι συνεχείς αλλαγές και αυξήσεις φορολογιών πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας και την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε ξένους αγοραστές», καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης