Ξεπούλημα εθνικού πλούτου η παραχώρηση συντελεστή δόμησης

 

Ξεπούλημα εθνικού πλούτου θεωρεί το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) την αδιάκριτη παραχώρηση συντελεστή δόμησης. 
 
Σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ αναφέρει πως στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόφαση για ξεπούλημα του συντελεστή δόμησης κι εισηγείται όπως η κυπριακή Κυβέρνηση λάβει υπόψη της ότι η απλόχερη παραχώρηση συντελεστή κατά την τελευταία αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων δεν πέτυχε τους επιδιωκόμενους στόχους.
 
Όπως τονίζει θα πρέπει να ληφθούν προσεκτικές αποφάσεις οι συνέπειες των οποίων θα είναι ανατρέψιμες και δεν θα διακινδυνεύουν να συνθλίψουν μεσοπρόθεσμα άλλους τομείς ή να δημιουργήσουν, μακροπρόθεσμα, ακόμα μεγαλύτερο πολεοδομικό χάος στον τόπο και αρνητικό αντίκτυπο για τις μελλοντικές γενιές.
 
Το Επιμελητήριο, με δεδομένη την ειλημμένη πολιτική απόφαση για παραχώρηση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών εντός τριμήνου, εισηγείται όπως:
 
Η παραχώρηση του επιπλέον συντελεστή δόμησης να αφορά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινά το αργότερο εντός των επόμενων μηνών.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι αυτά που θα καταδείξουν κατά πόσο το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για το επόμενο έτος, αφού βεβαίως αξιολογηθούν και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν.
Τα έργα που θα επωφεληθούν θα πρέπει να έχουν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ταχείας ολοκλήρωσης, πάντοτε με τη συνεργασία και των δημοσίων αρχών και τη δέσμευσή τους ότι θα ευκολύνουν τα μέγιστα την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Θα πρέπει να θεωρηθεί ως αυτονόητο ότι ο επιπλέον συντελεστής δόμησης θα παραχωρείται μόνο για σημαντική νέα οικοδομική δραστηριότητα. Δηλαδή, το μέτρο που έχει εξαγγελθεί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όχημα μεταβίβασης δημόσιου πλούτου, που είναι ο συντελεστής δόμησης, σε επιχειρηματίες, οι οποίοι χωρίς ουσιαστική επένδυση θα μπορούν να μετατρέψουν υφιστάμενους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, μεσοπατώματα, κλπ) σε εμπορικούς (π.χ. βιτρίνες και καταστήματα). 
Τέλος, η πιθανότητα λήψης άλλων μέτρων που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, όπως είναι φορολογικά κίνητρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ ή ταχεία απόσβεση ή μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών).
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης