Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Δεν άρεσε σε κανένα το νομοσχέδιο για ακίνητα

Επιφυλάξεις για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, εξέφρασαν με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτές μετά τη διεξαχθείσα στην Επιτροπή συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οφείλουμε να σημειώσουμε την παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι αυτή η νέα φορολόγηση δεν θωρείται δίκαιη, ούτε αποτελεσματική και κατά ακρίβεια υπονομεύει την ανάπτυξη».
Αποτελεί μέρος του μνημονίου που συνομολογήθηκε με την Τρόικα και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο που έχουμε ενώπιον μας είναι βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, που προνοούσε την αύξηση της φορολογία οκτώ φορές, ενώ η σημερινή εισήγηση είναι να αυξηθεί μόνο τέσσερις φορές».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ακόμα πως παραμένουν ερωτήματα προς διευκρίνιση, όπως αν καταβάλλει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος, και εάν είναι δίκαιο για εταιρείες που έχουν πωλήσει αυτά τα ακίνητα και περιήλθαν στην κατοχή τρίτων ατόμων.
Εξέφρασε την άποψη ότι η προτεινόμενη φορολογία θα επιφέρει σημαντικό και βαρύτατο πλήγμα στο τομέα του τουρισμού που δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης και είπε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν πολύ αμφιλεγόμενες πρόνοιες που αφορούν τις επιβαρύνσεις που θα επιβάλλονται όταν ένας φορολογούμενος δεν καταβάλλει έγκαιρα τον φόρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία επιβάλλεται
9% τόκος συν 5% επιβάρυνση στο οφειλόμενο πόσο επί του οποίου με τον προτεινόμενο νόμο θα προστεθεί επιβάρυνση 20%.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή η επιβάρυνση παραβιάζει τη βασική αρχή του Συντάγματος  ότι οι φορολογίες δεν πρέπει να είναι εξοντωτικές και ανέφερε ότι ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει την πολιτική της μέχρι την Τρίτη που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε έκπληξη επειδή είχε ειπωθεί ενώπιον της Επιτροπή ότι το ποσό που θα εισπραχθεί από το φόρος ακίνητης περιουσίας αυξήθηκε από τα 69 εκ στα 75 εκ ώστε η Κυβέρνηση να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που θα υπάρξουν ώστε να διατηρηθούν οι 1.000 ωρομίσθιοι.
Λέγοντας ότι θεωρεί αυτή την προσέγγιση απαράδεκτη, ανέφερε πως δεν γίνεται σε αυτή την περίοδο να αυξάνουμε τις φορολογίες για να αυξάνουμε τις δαπάνες και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις» και ανέφερε ότι μια εκδοχή είναι να εισπραχθεί αυτό το ποσό με πρόσθετες περικοπές στο δημόσιο τομέα και με πρόσθετες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.


Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ελπίζει η κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη Βουλή και να αντιμετωπίσει τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι πρόκειται για ένα νόμο γεμάτο στρεβλώσεις, εξαιρετικά άδικο και κατά την εκτίμηση του κ. Περδίκη αναποτελεσματικό.

Πρόσθεσε ότι προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η ομολογία του Υπουργού ότι ένα μέρος από αυτή τη φορολογία, ιδιαίτερα όσον αφορά τους σχεδόν ακτήμονες, επεβλήθη για να αντληθούν 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη των εποχιακών ωρομισθίων εργατών.
Αφού ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θεωρούν «ανοησία» αυτή την πρακτική, είπε ότι όλος ο νόμος αποτελεί «ανοησία», και δεν πρόκειται να αποφέρει την εισπραξιμότητα την οποία υπολογίζουν, με αποτέλεσμα να βρεθεί η κυπριακή οικονομία και οι Κύπριοι γενικώς σε νέες φορολογίες.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι η αξιοπιστία του κράτους έναντι των δανειστών θα τύχει περαιτέρω καταρράκωσης και ανέφερε ότι οι Οικολόγοι ζήτησαν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις έστω και την τελευταία στιγμή και είπε ότι ο προτεινόμενος νόμος είναι παράλογος, άδικος, αντιαναπτυξιακός, αναποτελεσματικός και δεν θα τύχει ψήφου εμπιστοσύνης από τους Οικολόγους.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλίας στη δήλωση του μετά τη συνεδρία είπε ότι
αν δεν γνώριζε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης είναι του ΔΗΣΥ, από τη συζήτηση στην Επιτροπή θα αντιλαμβανόταν ότι ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Χριστόφια και συνεχίζει την εφαρμογή της ίδια πολιτικής.

Ο κ. Κουλίας είπε πως η απάντηση που δόθηκε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ως «μας ζητείται να ψηφίσουμε παρανομίες για να έχουμε αξιοπιστία εναντίον της κ. Δρακουλέσκου».
Εξέφρασε την άποψη ότι εξισώσαμε τη κ. Βερκουλέσκου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι κατά αναλογία της ιεραρχικής θέσης που κατέχει η κ. Βερκουλέσκου στο ΔΝΤ δεν θα έπρεπε ούτε με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού Σταύρο Μιχαήλ να συναντάται, αλλά με κατώτερους υπαλλήλους.

Αποκαλώντας φωστήρες της  τρισηλίου θεότητας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους κυρίους Βασιλείου και Σαρρή, είπε πως διαβεβαίωναν ότι δεν υφίστατο θέμα κουρέματος καταθέσεων, προσθέτοντας «όσες ζημιές έκανε ο Χριστόφιας πέντε χρόνια, εκάμαν τα μονονυκτού».
Ο κ. Κουλίας είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ζητήθηκε από την Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλι 433.331 ευρώ για τους αιτητές ασύλου και καταβολή αναδρομικών επιδομάτων.

Πρόσθεσε πως ζήτησε από την Επιτροπή να μην αποδεσμεύσει το κονδύλι εάν δεν κατατεθούν ικανοποιητικά στοιχεία στη Βουλή και κατέληξε αναφέροντας ότι ανέμενε από την νέα Κυβέρνηση να πάρει απόφαση για τερματισμό της πρακτικής που επιτρέπει σε κάποιους να λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία.
 

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε €140 εκατ. προς το Κράτος το α' τρίμηνο-Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα