Επανεκκίνηση της Οικονομίας μέσω ακινήτων

Παρά την κρίση που έπληξε τον κλάδο των ακινήτων, εμείς πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η ανάπτυξη θα έλθει βασικά μέσα από τα ακίνητα, φτάνει φυσικά να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Οι επενδύσεις στα ακίνητα θα επιφέρουν γρήγορη ανάπτυξη της οικονομίας και θα καταπολεμηθεί άμεσα και η ανεργία που είναι και το ζητούμενο.

Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες, όσον αφορά τα μέτρα που θα παρθούν για προσέλκυση ξένων επενδύσεων:  Κίνητρα για επενδύσεις, έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και αναβάθμιση της νομοθεσίας για προστασία αυτών των επενδύσεων

Κίνητρα για επενδύσεις
 
Όλοι συμφωνούμε ότι άμεσα πρέπει να δοθούν κίνητρα για ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Τελευταία έχουν προταθεί διάφορα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις επενδύσεις στα ακίνητα όπως παροχή πολεοδομικών κινήτρων (π.χ. η παροχή 10% συντελεστή δόμησης, αν με την ανάπτυξη θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας).

Άλλα μέτρα με άμεσα εφαρμογή αφορούν φορολογικά κίνητρα. Για παράδειγμα, όσοι επενδύσουν σε ακίνητα αυτή την περίοδο να έχουν όφελος με μηδενικό φορολογικό συντελεστή (Φόρος Κεφαλαιούχων κερδών), στην περίπτωση μελλοντικής πώλησης. Καθώς επίσης να δοθούν  φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα.

Άμεσα αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε από την μείωση του ποσού αγοράς κατοικίας από €300,000 σε €150,000 για σκοπό  απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής από ξένους αγοραστές από τρίτες χώρες πχ Κίνα, Μέση Ανατολή κτλ. Να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός από Ισπανία και Πορτογαλία είναι μεγάλος σε αυτό το τομέα.

Έχουν προταθεί και άλλα πολλά μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι είναι όλα προς τη ορθή κατεύθυνση και όσα περισσότερα υλοποιήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
 
Έκδοση τίτλων Ιδιοκτησίας

Εξίσου σημαντικό για να προσελκύσουμε επενδύσεις είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας και ασφάλειας της συγκεκριμένης επένδυσης. Η εμπιστοσύνη, ειδικά από τους ξένους, τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει στο ναδίρ της, λόγω κυρίως στα προβλήματα που παρουσιάζονται με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Είναι ένα ζήτημα το θέμα ιδιοκτησίας και άλλο ζήτημα το θέμα της νομιμότητας της οικοδομής. Γιατί να τιμωρείται ο ανυποψίαστος Αγοραστής για την αδυναμία του συστήματος να εκδώσει τίτλους;

Σήμερα επιβάλλεται να κατοχυρωθούν οι ιδιοκτησίες στους αγοραστές και σε δεύτερη φάση αφού η κυβέρνηση εξετάσει τη νομιμότητας τους να γίνει επικαιροποίηση των τίτλων. Αυτό μάλιστα θα μπορούσε να γίνει με την εμπλοκή ιδιωτών αρχιτεκτόνων και μηχανικών.


Αναβάθμιση νομοθεσίας προστασίας επενδυτών

Τέλος το πιο σημαντικό είναι η αναβάθμιση της σχετικής νομοθεσίας για προστασία της επένδυσης. Για παράδειγμα, μιλάμε σήμερα για μείωση κατά 25% στις τιμές  των ενοικίων και μάλιστα γίνεται λόγος για θεσμοθέτηση της μείωσης και αυτό σίγουρα θα λειτουργήσει αρνητικά.

Από την άλλη τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης όταν ο ενοικιαστής του δεν το πληρώνει. Η μόνη λύση που έχει στη διάθεση του είναι να προσφύγει στα δικαστήρια. Αν έχει καλό δικηγόρο, στην καλύτερη περίπτωση θα πετύχει έξωση σ’ ένα με ενάμισι χρόνο περίπου, χωρίς αυτό να του εξασφαλίζει και την είσπραξη των οφειλόμενων ενοικίων  
Στο μεταξύ είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τόκους και δόσεις, καθώς και όλα τα έξοδα του.
Πως το σύστημα και γενικά η πολιτεία προστατεύει το συγκεκριμένο ιδιοκτήτη; Με κανένα τρόπο δεν τον προστατεύει, αντίθετα τον αφήνει έρμαιο στα χέρια του κάθε ανεύθυνου.

Οι κυβερνώντες εστιάζουν την προσπάθεια τους μόνο στο πρώτο σημείο που θίξαμε. Το δεύτερο σημείο που αφορά την προστασία και την ασφάλεια της επένδυσης είναι πολύ πιο σημαντικό και είναι εδώ που πρέπει να δοθεί έμφαση.

Γιατί π.χ ένας ξένος επενδυτής να μην επενδύσει σ’ ένα ακίνητο στο Λονδίνο που έχει και περισσότερες αποδόσεις υπάρχουν άμεσοι τίτλοι ιδιοκτησίας και ούτε να κινδυνεύει να μένει και απλήρωτος για χρόνια;    

Και εκτός αυτού, γιατί ο κάθε Κύπριος επιχειρηματίας να μην επιλέξει και να επενδύσει τα χρήματα του στο Λονδίνο και γενικά στο εξωτερικό;

Είναι άμεση, λοιπόν, ανάγκη να ληφθούν μέτρα από τους κυβερνώντες που θα προωθήσουν την ανάπτυξη μέσα από τα ακίνητα, γιατί είναι μια σίγουρη πορεία που θα θέσει τις βάσεις για να δρομολογήσουν την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.  
 

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου