Εκτιμητές: Δεν βλέπουν περαιτέρω μείωση τιμών

Δεν αναμένεται περαιτέρω πτώση, ακόμα και 30% ούτε 40%, στις τιμές των ακινήτων στην κυπριακή αγορά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου, σχολιάζοντας τα σενάρια της PIMCO.

"Προβλέψεις για τις αξίες των ακινήτων είναι μάλλον δύσκολο να γίνουν, με βάση την υφιστάμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια και τοπική οικονομική αγορά", δηλώνει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος των Εκτιμητών, Χαράλαμπος Πετρίδης, προσθέτοντας πως, "αν και οι καθοδικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν τοπικά, αρκετές ευκαιρίες αναμένεται ότι θα υπάρξουν κατά το τρέχον έτος όπου δεν αναμένεται ανάκαμψη".

"Οπωσδήποτε, όμως, μετά και τις μέχρι σήμερα μειώσεις του 30% - 40%", προσθέτει, "δεν αναμένουμε πως στα επόμενα 2-3 έτη οι τιμές θα υποχωρήσουν ακόμα 30% (βασικό σενάριο PIMCO) ή και περεταίρω μείωση 40% με βάση το ακραίο σενάριο".

"Αναμένουμε ότι, με την υπογραφή του μνημονίου, την πολυ-αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά", συνεχίζει η ανακοίνωση, "θα υπάρξουν πιο ήπιες μειώσεις στις αξίες από τις πιο πάνω προβλέψεις και έστω μεσοπρόθεσμα μία σταθεροποίηση στην αγορά".

"Ο τομέας της κυπριακής κτηματαγοράς", εκτιμά ο Σύνδεσμος, "διανύει μίαν περίοδο ουσιαστικής ύφεσης και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην εμπορευσιμότητα των ακινήτων, η οποία ευρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2009".

"Οι κύριοι λόγοι της πιο πάνω μείωσης (παγκόσμια οικονομική κρίση, μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις και τιμές κατά τα τελευταία έτη, δυσκολία δανεισμού/ ύψος επιτοκίων κλπ.) έχουν αναλυθεί από πολλούς μελετητές", συνεχίζει ο Σύνδεσμος, ο οποίος δηλώνει ότι έχει αναλύσει τις μειώσεις των τιμών σε όλες τις επαρχίες, ανά είδος ακινήτου.

"Νοείται ότι οι μεταβολές στις αξίες των ακινήτων (2009 - 2012) διαφοροποιούνται πολύ, αναλόγως επαρχίας, περιοχής, ακόμα και συγκεκριμένου ακινήτου, σε αντίθεση με την γενική προσέγγιση που υπάρχει στο θέμα προβλέψεων τις PIMCO για την επόμενη τριετία", προστίθεται στην ανακοίνωση, παραθέτοντας συνοπτικώς κάποιες ενδείξεις για την κάθε επαρχία και μεταβολές αξιών από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας