ΟΣΕΟΚ: Αδιάλλακτες οι συντεχνίες

Αιχμές κατά των συντεχνιών για τα αδιέξοδο που επήλθε στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων καταλογίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας, εξεύρεσης τρόπου γεφύρωσης των διαφορών και επίτευξης συμφωνίας με στόχο την Ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, μετά και τη δεύτερη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δική της πρωτοβουλία κάλεσε τις Συντεχνίες σε διαβούλευση με βάση την εν λόγω πρόταση.
Παρά τη θέλησή μας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, την ειλικρινή υπερπροσπάθεια που καταβάλαμε και τις σοβαρότατες υποχωρήσεις μας, η αδιάλλακτη, απαράδεκτη, προσχεδιασμένη και εκβιαστική στάση των Συντεχνιών κατά την τελική φάση της διαπραγμάτευσης και η εμμονή της ηγεσίας της για επιβολή πρωτοεμφανισθέντων όρων στη συλλογική σύμβαση και κειμένου με συγκεκριμένο λεκτικό, που παρουσίασαν αιφνίδια, οδήγησαν την όλη διαδικασία σε ναυάγιο και στην προεξαγγελθείσα προγραμματισμένη απεργία ενώ βρισκόμασταν ακόμη σε διάλογο.

Ο κατασκευαστικός τομέας, ο πλέον πιο βαριά πληγείς οικονομικός τομέας με  σταθερή διαχρονική συνεισφορά στο ΑΕΠ και την οικονομία του τόπου, με τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που τον καθιστούν υπό την απειλή κατάρρευσης, καλείται όχι μόνο να εξεύρει λύσεις εξόδου από τη δυσμενή θέση που έχει περιέλθει αλλά ταυτόχρονα να συγκρατήσει την ανεργία, να διατηρήσει την εργατική ειρήνη και σταθερότητα στις σχέσεις των Κοινωνικών Εταίρων. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν, ότι τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου, όσων έχουν μείνει ακόμη εν ενεργεία, αφού αρκετές δεν έχουν καν ανανεώσει την άδειά τους, για άσκηση του επαγγέλματος.

Η Εργοδοτική πλευρά ζητά από τη Συνδικαλιστική να σταματήσει να κωφεύει στα πιο πάνω προβλήματα και στις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για συνέχιση του διαλόγου, της μοναδικής οδού για επίλυση των όποιων διαφορών. Να σταματήσει να προβάλλει τους ισχυρισμούς περί απολύσεων των Κυπρίων εργαζομένων και αντικατάστασής τους με φθηνά εργατικά χέρια, θέμα που τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει η <<καραμέλα>> της Συνδικαλιστικής πλευράς. Κάτι που δεν ισχύ, αν κρίνουμε από τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο κύπριος εργαζόμενος έχει επηρεαστεί στο μικρότερο ποσοστό από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα. Ως οργανωμένοι εργολήπτες φροντίσαμε να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε τις θέσεις των Κυπρίων εργαζομένων μας, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με σχέση ζωής.

Ως εκ των πιο πάνω, δηλώνουμε υπέρμαχοι του κοινωνικού διαλόγου και πιστοί στη δέσμευση μας για σωτηρία του τομέα και όσων συμμετέχουν σ΄ αυτόν, εργοληπτών και εργαζομένων.  Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί γι’ αυτό καλούμε τις Συντεχνίες των εργαζομένων, με ύψιστη υπευθυνότητα προς τους εργαζόμενους, τους εργολήπτες, τον τομέα και την οικονομία της Κύπρου, κάνουν έστω και την υστάτη δεύτερες σκέψεις και αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα ή και λοιπές εργατικές κινητοποιήσεις  με τα οποία μόνο εργατική αναταραχή και αλυσιδωτές ζημιές στον κατασκευαστικό τομέα θα προκαλέσουν».
 

Δειτε Επισης

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι