Ιδιοκτήτες ακινήτων: Απλή και δίκαιη η φορολόγηση

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων θα πρέπει να είναι απλό, να μη καταστρέφει οικονομικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και να συνάδει με τις αρχές της δίκαιης μεταχείρισης όλων, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ).

Σύμφωνα με τον ΚΣΙΑ, που πρόσφατα είχε σχετική συνάντηση στο Υπουργείου Εσωτερικών, η Βουλή δεν θα πρέπει να βιαστεί να ψηφίσει τους νέους φορολογικούς συντελεστές στη συνεδρία της στις 17 Ιανουαρίου, αφού οι σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο του 2013 και αφού ακόμη να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα.

Παράλληλα, ο ΚΣΙΑ αναφέρει ότι θεωρεί δίκαιη την αρχή ότι όσοι κατέχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία πρέπει να πληρώνουν και περισσότερους φόρους και προσθέτει ότι ένα σύστημα φορολόγησης πρέπει να είναι απλό, γιατί έτσι εξυπηρετείται καλυτέρα ο μέσος πολίτης.  Για το σκοπό αυτό, ο ΚΣΙΑ εισηγείται την εισαγωγή  ενός  ενιαίου συντελεστή φορολόγησης πέραν ενός αφορολόγητου ποσού (τέτοιο ώστε να εξαιρούνται από τη φορολογία οι μικροί ιδιοκτήτες).

Ο ΚΣΙΑ δεν αρνείται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να συμβάλουν στις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους. Ωστόσο διευκρινίζει ότι μια σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος των ακινήτων σε σχέση με το θέμα της ανάπτυξης  (η οποία θα έρθει μόνο με  τα κατάλληλα κίνητρα) είναι το ζητούμενο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κατευθυνθούν αυτή τη στιγμή οι ενέργειες όλων.

Επίσης, ο ΚΣΙΑ διερωτάται γιατί πρέπει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τις 680,000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων, να αποφασιστεί στην ολομέλεια της Βουλής στις 17 Ιανουαρίου, από τη στιγμή που ο φόρος θα πληρωθεί το Σεπτέμβριο  και η άμεση υπογραφή του μνημονίου είναι αμφίβολη.

Συνεχίζοντας ο ΚΣΙΑ, τονίζει ότι το θέμα της ανάθεσης  της διεκπεραίωσης της Νέας Γενικής Εκτίμησης Ακινήτων δεν θα πρέπει να συνδέεται με την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και δεν θα πρέπει να καθυστερεί,  έτσι ώστε να διορθωθούν το συντομότερο οι ανομοιογένειες στις αυξήσεις των αξιών που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Υπενθυμίζεται ότι το όλο σύστημα της φορολόγησης ακινήτων χρειάζεται απλοποίηση, όπως εδώ και πολλά χρόνια έχει εισηγηθεί ο ΚΣΙΑ  και προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα ενέργειες.

Ο ΚΣΙΑ, θεωρώντας θετικό το ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις για τους συντελεστές, χαιρετίζει το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαβούλευση του κράτους με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθότι  η αρχική απαράδεκτη πρόταση που αποσκοπούσε σε έσοδα 200 εκ. ευρώ ήταν καταστροφική.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους