Ελ. Μαύρου: Δεν επηρεάζεται η μέση κατοικία από φόρους

Η μέση κατοικία και ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας επανέλαβε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης (27/12)  με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ενόψει της συνεδρίας της ολομέλειας του νομοθετικού σώματος στις 17 Ιανουαρίου.

Η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πραγματοποιήθηκαν κατ’ αρχή διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του νομοσχεδίου αυτού.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που έχει το Υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα, κυρίως για το ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από το φόρο αυτό και ανάλογα με την κατάληξη των διαβουλεύσεων θα οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο.

Ερωτηθείσα εάν ευσταθεί η πληροφορία ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τα έσοδα του κράτους από νομοσχέδιο αναφέρονταν σε 70 εκ. αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι το κράτος θα κέρδιζε 180 εκ, η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών και «άρα δεν μπορώ να διευκρινίσω το θέμα αυτό».

Η κ. Μαύρου συνεχίζοντας εξήγησε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ποσό το οποίο χρεώνεται με τη φορολόγηση, αλλά κυρίως το ποσό το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί.
Υπήρχε ένα ποσό ως δικλείδα ασφαλείας στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών αρχικά, φαίνεται όμως ότι το ποσό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι σημαντικά πιο χαμηλό, πρόσθεσε η Υπουργός Εσωτερικών.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε πως εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν και εκείνη που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και κατατέθηκε στη Βουλή και εκείνες που συζητούνται σήμερα, παραμένει μη φορολογητέα η μέση κατοικία.

Ερωτηθείσα εάν θα αλλάξουν οι κλίμακες φορολόγησης με το νέο νομοσχέδιο, η κ. Μαύρου ανέφερε πως καταρχήν αλλάζει η βάση, καταργείται ο δείκτης ο πληθωριστικός, άρα πάμε πίσω στις αξίες του 1980 που είναι πιο γνώριμες στο κόσμο.

«Από εκεί και πέρα είναι πολλά τα σενάρια, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώνει φόρο, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουν απλώς μια κατοικία», είπε η Υπουργός καταλήγοντας.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια