Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Παγώνουν οι κατασκευές λόγω απεργίας

Παραλύει την Πέμπτη και την Παρασκευή ο οικοδομικός τομέας της Κύπρου, αφού οι συντεχνίες των οικοδόμων κατέρχονται σε 48 απεργία, μια κίνηση που οι Γενικοί Γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ χαρακτήρισαν ως μήνυμα προς τους εργοδότες ευρύτερα, οι οποίοι, όπως είπαν, εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε συνέντευξη Τύπου, στην παρουσία των ΓΓ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, Νίκου Μωυσέως και Πάμπη Κυρίτση αντίστοιχα, οι επικεφαλής των συντεχνιών οικοδομών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ παρουσίασαν το ιστορικό της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που εκκρεμεί από το 2010, αλλά και τις προσπάθειες του συνδικαλιστικού κινήματος να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

Ο  ΓΓ της συνδικαλιστικής οργάνωσης οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες για κατάληξη σε συμφωνία, αλλά και στις μεσολαβητικές προσπάθειες της Υπουργού Εργασίας, στις οποίες – όπως ανέφερε - το συνδικαλιστικό κίνημα, κατανοώντας τα προβλήματα του κλάδου, προσήλθε με πνεύμα συμβιβασμού χωρίς να ζητήσει μισθολογικές αυξήσεις, προσθέτοντας πως η εργοδοτική πλευρά προσερχόταν με νέες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα ο διάλογος να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

"Η νέα αυτή εξέλιξη δεν μας αφήνει άλλο περιθώριο, παρά να προχωρήσουμε με βάση και την εξουσιοδότηση που είχαμε από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην επέκταση των μέτρων και στην προκήρυξη 48ωρης παγκύπριας απεργίας στις 22 και 23 Νοεμβρίου στην οικοδομική βιομηχανία", ανέφερε ο κ. Παπανικολάου, κατηγορώντας την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου ότι "με την απαράδεκτη στάση της δημιουργεί καθεστώς μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις".

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Οργάνωσης Οικοδόμων της ΣΕΚ, Γιαννάκης Ιωάννου, είπε ότι οι συντεχνίες απέδειξαν ότι αντιλαμβάνονταν τα προβλήματα του κλάδου.

"Φαίνεται ότι η εργοδοτική πλευρά εκμεταλλευόμενη την όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί προσπαθεί να προλάβει την Τρόικα στο να αφαιρέσει, να παγοποιήσει ή να παγώσει συνδικαλιστικά δικαιώματα που άπτονται των συλλογικών συμβάσεων, πράγμα το οποίο εμείς δεν θα το ανεχτούμε", συμπλήρωσε.

Είπε ότι η εργοδοτική πλευρά ότι ζητά τη μη καταβολή του ταμείου προνοίας, κατάργηση εορτών και φιλοδωρημάτων, αύξηση των ωρών εργασίας από 38 σε 40 την εβδομάδα, κατάργηση των υπερωριών και μείωση των μισθών μέχρι 30%.

Στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων εξέφρασαν οι Γενικοί Γραμματείς των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι θεωρούν ότι τα αιτήματα των εργοδοτών στον οικοδομικό κλάδο αντανακλούν τα αιτήματα για όλους τους εργαζόμενους. Επέκριναν εξάλλου την ΟΕΒ ως την οργάνωση υπό την οποία στεγάζονται όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις.

"Κατά συνέπεια είναι φανερό ότι τα αιτήματα που αρνούνται οι εργολάβοι να αποδεχθούν σήμερα με τους οικοδόμους είναι αιτήματα όλης της εργατικής τάξης της Κύπρου, έχουν να κάνουν με την ανεργία, με την παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ως εκ τούτου δίπλα από τους οικοδόμους θα βρεθεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι κλάδοι", ανέφερε ο Πάμπης Κυρίτσης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μωυσέως είπε πως "η θέληση του συνδικαλιστικού κινήματος να συμβιβαστεί είναι δεδομένη και ήταν δεδομένη όλη αυτή την περίοδο. Αλλά την ίδια ώρα η θέληση του συνδικαλιστικού κινήματος να αγωνιστεί για αυτό που θεωρεί δίκαιο πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένη".

Απαντώντας σε ερώτηση αν η απεργία αυτή είναι μήνυμα προς όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο κ. Μωυσέως είπε ότι η απεργία αυτή "είναι μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις", προσθέτοντας ότι ενόψει συλλογικών συμβάσεων που λήγουν οι συντεχνίες έχουν λάβει αιτήματα από τις εργοδοτικές οργανώσεις τα οποία θεωρούνται εξωφρενικά, όπως είπε.

"Υπάρχει μια αυθαιρεσία, μια ακρότητα η οποία στέλλει απλά ένα μήνυμα τώρα είναι η ευκαιρία να τροποποιήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις προς το χειρότερο και να πάμε αρκετά χρόνια πίσω γιατί υπάρχει οικονομική κρίση. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με αυτές της λογικές", ανέφερε.

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως οι εργοδοτικές οργανώσεις βλέπουν "πώς θα ξοφλήσουν λογαριασμούς, παρά να βλέπουν με πιο τρόπο θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες σε ένα πνεύμα συνεννόησης".

"Εάν νομίζουν ότι βρήκαν θηρίο λαβωμένο και ότι είναι ευάλωτο και ότι είναι ευκαιρία να κερδίσουν πόντους στην ταξική μάχη, κάνουν μεγάλο λάθος", είπε, σημειώνοντας ότι εάν συνεχίσουν τέτοιου είδους νοοτροπίες, κινητοποιήσεις θα έχουμε και σε άλλους μεγάλους κλάδους, διότι «τα ίδια και χειρότερα προβλήματα παρουσιάζονται και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και εκεί εκκρεμεί η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης».

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων