Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

ΕΤΕΚ: Ανάγκη για ανάπτυξη στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού

Το Τεχνικό Επιμελητήριο παρακολουθεί τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται και τις αντιδράσεις που εκφράζονται σε σχέση με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπλασης του Παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό από την Αρχή Λιμένων Κύπρου.

"Η ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης της ανάπλασης ήταν αποτέλεσμα πρώτου βραβείου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δύο φάσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη δημόσια παρουσίαση της βραβευμένης μελέτης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, το 2004. Από τα στοιχεία που το Επιμελητήριο έχει στη διάθεσή του προκύπτει ότι, παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στα σχέδια της βραβευμένης μελέτης, η ένταση και ο χαρακτήρας της ανάπτυξης δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς σε σχέση με τις πρόνοιες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ως εκ τούτου, το ΕΤΕΚ θεωρεί ετεροχρονισμένες αντιδράσεις που έχουν ως αφετηρία τη διαφωνία με τους όρους του διαγωνισμού και δεν συμμερίζεται προσεγγίσεις που τείνουν να στιγματίσουν ή και να δαιμονοποιήσουν το όλο έργο και τους συντελεστές του¨ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ.  

Παράλληλα, σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι μέρος των τροποποιήσεων που ακολούθως έγιναν είχαν και ως στόχο την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν, το Επιμελητήριο δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσει ότι θα έπρεπε, μετά τις τροποποιήσεις αυτές, να είχε εξασφαλιστεί και η έγκριση της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.

"Όσον δε, αφορά τις καταγγελίες που διατυπώνονται για ενδεχόμενες παραβιάσεις του Τοπικού Σχεδίου και του Σχεδίου Περιοχής, το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι, αυτές θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, αφού αφορούν θέματα τα οποία έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρμόδιες Αρχές που ενέκριναν τις σχετικές άδειες για την υλοποίηση του έργου" τονίζει το ΕΤΕΚ.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο αναφέρει πως ανεξάρτητα των πιο πάνω και με στόχο την αντιστάθμιση του εμπορικού χαρακτήρα της ανάπτυξης στο Παλιό Λιμάνι, το Επιμελητήριο θεωρεί ότι, θα πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση των έργων δημόσιου χαρακτήρα που προβλέπονταν στους όρους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ή/και στη βραβευμένη μελέτη και να καταβληθεί προσπάθεια αξιοποίησης μέρους των διαθέσιμων χώρων με χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Παράλληλα, η ΑΛΚ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και το Δήμο Λεμεσού, θα πρέπει να προωθήσουν τις εργασίες που αφορούν έργα κοινής ωφελείας στην περιοχή ενώ κρίνεται ότι θα ήταν ωφέλιμη και η δημόσια παρουσίαση του έργου.

"Με την ευκαιρία αυτή, το ΕΤΕΚ επαναλαμβάνει την ανεπιφύλακτη υποστήριξη του στη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, ως τη μοναδική επιλογή για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ανάλογης φύσης έργων και ως θεσμό που διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα και την αρχιτεκτονική ποιότητα του έργου. Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει επίσης ότι, ειδικά όσον αφορά δημόσια έργα αυτής της κλίμακας, είναι σημαντικό πριν από την οριστικοποίηση των όρων και του κτιριολογικού προγράμματος του διαγωνισμού να προηγείται δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση με στόχο τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής" αναφέρει καταληκτικά το ΕΤΕΚ.
 

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ