Νέα έργα €70,2 εκατ. για Λεμεσό

Στα 70,2 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος των έργων που εξήγγειλε την Πέμπτη, 27 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία σχεδόν σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και των τοπικών αρχών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η παρουσία του σκοπό έχει την εξέταση της προόδου των έργων που είχαν εξαγγελθεί τον Ιούλιο του 2015, προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, έτσι ώστε όσα δεν έχουν υλοποιηθεί να προωθηθούν για άμεση εκτέλεση, και να εξαγγείλει αποφάσεις της Κυβέρνησης που θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της επαρχίας Λεμεσού.

Λέγοντας πως το κόστος των νέων έργων για τη Λεμεσό ανέρχεται στα 70,2 εκατομμύρια ευρώ, σημείωσε πως σε αυτά δεν υπολογίζονται τα 22 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα για το φλέγον θέμα του νέου γηπέδου που η Λεμεσός αναμένει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, μετά τα πολλαπλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 19 Ιουλίου, όπως αναθέσει την εκτέλεση του έργου στον ΚΟΑ, με δαπάνη 28,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά τα έργα
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική  αναφορά στην εξέταση προόδου των έργων που ευρίσκοντο σε εξέλιξη ή είχε εξαγγείλει κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο του 2015. Ο Πρόεδρος επανέλαβε πως δεν πρόκειται για εξαγγελία νέων έργων, απλώς αποτελεί εξέταση των τότε εξαγγελθέντων έργων. 

Έργα που ευρίσκοντο υπό εκτέλεση:

1.Επέκταση του κρηπιδώματος μήκους 500 μ. του λιμένος Λεμεσού με κόστος 24.9 εκ ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2016 και η τελική παραλαβή του έργου αναμένεται τον προσεχή Οκτώβρη. 

2.Η τρίτη φάση κατασκευής του δρόμου που συνδέει το λιμάνι με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016, με δαπάνη ύψους 5.5 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το 2015 είχα εξαγγείλει την κατασκευή παράλληλου δρόμου με την περίφραξη του λιμανιού, που είναι η τελευταία φάση της σύνδεσης με τον αυτοκινητόδρομο, η οποία είχε καθυστερήσει λόγω ιεραρχικών προσφυγών, αλλά ύστερα από την υπερπήδηση των κωλυμάτων που ανεφύησαν, άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες τον Απρίλιο του 2017, με δαπάνη ύψους 17.4 εκ. ευρώ. Ενώ από τον Αύγουστο του 2016, στα πλαίσια του ιδίου έργου, κατασκευάζεται και ο προβλεπόμενος κόμβος στον αυτοκινητόδρομο έναντι δαπάνης 11.5 εκ. ευρώ. 

3. Η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στο Πεντάκωμο κόστους 43 εκ. ευρώ ολοκληρώθηκε και η πλήρης λειτουργία της προγραμματίζεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

4. Η νέα αίθουσα επιβατών του λιμένος Λεμεσού, κόστους 14.4. εκ. ευρώ, ύστερα από τα κωλύματα που ανεφύησαν, έχει επιτέλους αποπερατωθεί και από τον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί προς χρήση. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε από το 2008 και επιτέλους ύστερα από πολλαπλά κωλύματα έχει ολοκληρωθεί. 

Έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015:
1.    Κατασκευή γηπέδου των ποδοσφαιρικών ομάδων ΑΕΛ, ΑΡΗ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Ενόψει των πολλαπλών προβλημάτων που οφείλονταν, είτε στην ανυπαρξία κατασκευαστικών σχεδίων – διότι πολλές φορές παρουσιάζεται ένα έργο ως ώριμο και έτοιμο για προώθηση και προσφορές και τελικά ανακαλύπτεις, όπως στην περίπτωση του γηπέδου τα περί ανυπαρξίας κατασκευαστικού σχεδίου - είτε οικονομικών δυσχερειών των Σωματείων είτε διαδικαστικών ή νομικών κωλυμάτων που  εν συνεχεία ανεφύησαν, το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε – μετά από τις διάφορες ενστάσεις είτε από τον Γενικό Ελεγκτή από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων - στη συνεδρία του της 19ης Ιουλίου 2017, όπως αναθέσει την εκτέλεση του έργου στον ΚΟΑ, με δαπάνη ύψους 28.2 εκ ευρώ, ο οποίος ΚΟΑ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου. "Επιτέλους είμαστε έτοιμοι, ωρίμασε το έργο, να προχωρήσουμε με τις προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα", ανέφερε ο Πρόεδρος. 
Τονίζεται ότι ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Σωματείων, θα επεξεργαστούν με βάση τις πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών, τη σύμβαση για τη διάθεση και χρήση του νέου γηπέδου από τις εν λόγω ομάδες. Να σημειώσω ακόμα πως η Κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος δημιουργίας νέου οδικού δικτύου, ύψους 4 εκ. ευρώ, για σκοπούς εξυπηρέτησης της λειτουργίας του νέου γηπέδου.

2.    Ταυτόχρονα, με την εξαγγελία της κατασκευής του γηπέδου το 2015, ήταν και η συντήρηση και η βελτίωση των εγκαταστάσεων του Τσιρείου σταδίου, με δαπάνη ύψους 2.7 εκ. ευρώ. Δυστυχώς, τα έργα συντήρησης και βελτίωσης έχουν καθυστερήσει, λόγω της καθυστέρησης εκπόνησης των αναγκαίων μελετών οι οποίες απ’ ό,τι πληροφορούμαι από τη διοίκηση του ΓΣΟ, που φέρει και την ευθύνη, ευρίσκονται στο τελικό στάδιο. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση στη διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου το συντομότερο να προχωρήσουν στα κατασκευαστικά έργα.  Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, είχα πρόσφατα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΓΣΟ,

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Τον Ιούλιο του 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει τα πιο κάτω έργα, που αφορούσαν τον Δήμο Λεμεσού:

1.    Την ανέγερση του νέου πυροσβεστικού σταθμού Λεμεσού, με δαπάνη ύψους 5.6 εκ. ευρώ. Δυστυχώς, λόγω διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν, η προσφορά κατακυρώθηκε στις 6 Ιουλίου 2017 και η έναρξη του έργου αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο.  
2.   Η Α΄ φάση ανάπλασης της λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως. Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο 2018. Δυστυχώς πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας των Δημοσίων Έργων και αναγκών που προκύπτουν παρατηρείται καθυστέρηση με αποτέλσμα να καθυστερείται η εκτέλεση κάποιων έργων.

3.    Η πρώτη φάση κατασκευής της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ που συνδέει τη μαρίνα Λεμεσού με την πόλη, κόστους 3.1 εκ ευρώ, ευρίσκεται υπό κατασκευή από τον Γενάρη του 2017 και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τον Απρίλιο 2018. 
4.    Μια άλλη των εξαγγελιών ήταν η ανέγερση νέων κτηρίων και βελτίωση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών των Λανιτείων εκπαιδευτηρίων, με ύψος δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Το έργο ευρίσκεται υπό εξέλιξη από τον Απρίλη του 2016.

5.    Η εξαγγελία για βελτίωση και εξωραϊσμό του παλαιού νοσοκομείου Λεμεσού έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο 2016.
6.    Εξάλλου, η επίστρωση του οδοστρώματος της λεωφόρου Μακαρίου μήκους 2.5 χλμ, που ήταν ένα των αιτημάτων και των εξαγγελιών, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2016. 

 

Πέραν των όσων είχα εξαγγείλει το 2015, ως αποτέλεσμα και της βελτίωσης των οικονομικών του κράτους, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά άλλων έργων που αφορούν το Δήμο Λεμεσού, όπως: 

1.    Η επέκταση της Γ΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, κόστους 1.2 εκ. ευρώ, τα κατασκευαστικά έργα της οποίας έχουν αρχίσει τον Φεβρουάριο 2017.

2.    Συνεισφορά 680 χιλ ευρώ από το κράτος για την ανοικοδόμηση και λειτουργία του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο.
3.    Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους λειτουργεί Σταθμός Ασθενοφόρων στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου. 

 4.    Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης του παλιού λιμένος Λεμεσού με δαπάνη ύψους 215 χιλ ευρώ. 
5.    Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου στο Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα, με δαπάνη ύψους 200 χιλ. ευρώ.

 6.    Ευρίσκεται υπό εξέλιξη η ανακαίνιση του αστυνομικού σταθμού Αγίου Ιωάννη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017.
Στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και με βάση τη στρατηγική που ετοιμάστηκε από τον Δήμο Λεμεσού, η Κυβέρνηση ενέκρινε, πέραν των δύο αρχικά σχεδιασθέντων έργων, την εκτέλεση άλλων εννέα σημαντικών έργων, ύψους 22 εκ. ευρώ. 

Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνονται:

1.            Η ανακατασκευή/αναβάθμιση των Οδών Μισιαούλη και Καβάζογλου, με συνολική δαπάνη 3,2 εκ. ευρώ έργο, για το οποίο η δημοτική Αρχή ετοιμάζεται και ενδεχόμενα ο Διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2017. Τα εν λόγω έργα έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα και με βάση την αιτιολόγηση ίδιου έγινε κατορθωτό από δύο να εγκριθούν 11 συνολικά έργα. 

2.            Όσον αφορά το έργο της ανακαίνισης και αξιοποίησης των τριών δημοτικών πολυκατοικιών στις ίδιες οδούς, για κοινωνικές χρήσεις, κόστους 3.6 εκ. ευρώ, αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για το κατασκευαστικό συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2017.
3.            Το έργο της ανάπλασης Πλατειών (Συντάγματος, Αναγέννησης, Φιλελλήνων, Νίκου Ρούσου), με συνολική δαπάνη 3 εκ. ευρώ, θα γίνει σε 4 φάσεις και η προκήρυξη προσφορών της Α΄ φάσης αναμένεται τον Οκτώβριο του 2017.

4.            Για το έργο «Πράσινος Περίπατος» στα μνημεία της περιοχής με συνολικό κόστος 2 εκ. ευρώ, το οποίο ουσιαστικά θα συνδέει την περιοχή της Δυτικής Λεμεσού με το κέντρο της πόλης, το παλιό λιμάνι, το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη και τη Μαρίνα Λεμεσού, η προκήρυξη προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017.
 
5.            Το έργο της ανάπλασης όψεων των κτιρίων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, με συνολική δαπάνη 3 εκ. ευρώ,  και το οποίο θα συνδυαστεί με το έργο «Πράσινος Περίπατος», αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2017.

6.            Το έργο επέκτασης του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη και διασύνδεσής του με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Δημοκρατίας και Αλεξανδρείας κόστους 3.6 εκ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί τον προσεχή Νοέμβριο.
 
7.            Όσον αφορά το έργο της δημιουργίας Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων επί της Οδού Φιλελλήνων κόστους 2 εκ. ευρώ, αναμένεται η προκήρυξή του τον Δεκέμβριο του 2017.
8.            Για τη δημιουργία κάθετων προσβάσεων προς το θαλάσσιο μέτωπο κόστους 800 χιλ. ευρώ, η προκήρυξη προσφορών για το κατασκευαστικό συμβόλαιο, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2018.

9.            Για τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας κόστους 520 χιλ. ευρώ, το οποίο θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της αγροτοδιατροφής και της ναυτιλίας, η προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή του έργου προγραμματίζεται για ενωρίς τον επόμενο χρόνο.
10.         Το έργο της αξιοποίησης του Τουρκοκυπριακού κινηματογράφου σε πολιτιστικό και πολυλειτουργικό κέντρο, κόστους 500 χιλ. ευρώ. Εαπόκειται στον δήμο πότε θα είναι έτοιμος να προχωρήσει. 

11.         Κατασκευαστικά έργα για τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε δημοτικό υποστατικό επί της Οδού Ασκληπιού κόστους 500 χιλ. ευρώ. 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι την ευθύνη για την προώθηση των προαναφερόμενων έργων έχει αποκλειστικά ο Δήμος Λεμεσού. «Είμαι βέβαιος, ότι τα κατασκευαστικά σχέδια που είναι, επαναλαμβάνω, ευθύνη του Δήμου, έχουν περατωθεί και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν ενδεχόμενα και συντομότερα από ό,τι έχω προαναφέρει. Σας διαβεβαιώ πως οτιδήποτε από πλευράς Κυβέρνησης προκειμένου να υποβοηθηθεί η εκτέλεση των εν λόγω έργων θα είμαστε παρόντες», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

1.    Το Υπουργικό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στην έκκληση του Δήμου Λεμεσού, αποφάσισε τη συνεισφορά του κράτους στα αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν τη μείζονα περιοχή Λεμεσού, με δαπάνη ύψους 16.5 εκ ευρώ. Επειδή το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί σε διάφορες φάσεις, στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται συνεισφορά του κράτους 2 εκ. ευρώ. Κάνω έκκληση προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΛΑ, όπως προχωρήσουν το συντομότερο στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Από ό,τι με πληροφορεί ο Δήμαρχος Λεμεσού βρίσκεται στην τελική φάση το έργο για να αρχίσει η εκτέλεση του. 

2.    Ένα άλλο των αιτημάτων, ήταν η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γ. Ν. Λεμεσού, έργο το οποίο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβρη του 2017. 

Μέσα στα πλαίσια αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών της πόλης, η Κυβέρνηση αποφάσισε την εκτέλεση των ακολούθων έργων, με ποσά που προβλέπονται στους Προϋπολογισμούς του 2018:

1.     Την ανέγερση νέας ειδικής σχολής Αποστόλου Λουκά Ερυθρού Σταυρού, με δαπάνη ύψους 5 εκ. ευρώ, η προκήρυξη προσφορών της οποίας, προβλέπεται για τον Σεπτέμβρη του 2017.

2.     Την επέκταση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, κόστους 480 χιλ. ευρώ.
 
3.     Την ανέγερση Νηπιαγωγείου Ζακακίου, κόστους 400 χιλ. ευρώ.

4.     Την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου Επαρχίας Λεμεσού, κόστους 1.4 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού πλαισίου 2018-2020, συμπεριλήφθηκαν:

1.     H αναβάθμιση του κτιρίου του έκτου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού με δαπάνη ύψους 2.1 εκ. ευρώ, και 
2.    H αναβάθμιση του κτιρίου του 17ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, κόστους 1.9 εκ. ευρώ.

Νέες εξαγγελίες

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε παράλληλα τα ακόλουθα έργα:

1.         Ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων των ορεινών θερέτρων, για κατασκευή της Α΄ φάσης του δρόμου Λεμεσού  - Σαϊττά, δαπάνης ύψους 22 εκ. ευρώ, τα κατασκευαστικά έργα του οποίου αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2018. Όσον αφορά τις επόμενες φάσεις, το αρμόδιο Τμήμα προχωρεί στον επανασχεδιασμό του έργου, προκειμένου να ολοκληρωθεί έτσι ώστε να είναι οικονομικότερο για να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο.

2.         Ικανοποιείται το αίτημα των Κοινοτήτων Ακρούντας – Διερώνας – Αρακαπά,  για βελτίωση του δρόμου που τις συνδέει με την πόλη της Λεμεσού, δαπάνης ύψους 5.4 εκ. ευρώ, με έναρξη των εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2018.

3.         Η αναβάθμιση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Μουτταγιάκας, κόστους 1.6 εκ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Νοέμβριο 2018.

4.         Για στέγαση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, για το έτος 2018, ποσό ύψους 1.95 εκ. ευρώ, για ανέγερση συγκροτήματος 18 κατοικιών στα Πάνω Πολεμίδια.

5.         Η αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αγρού κόστους 571 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο.

6.         Ο πολυθεματικός χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στον Αγρό, κόστους 590 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2018.

7.         Η επέκταση του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Τραχωνίου, κόστους 210 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Γενάρη του 2018.

8.         Η κατασκευή αθλητικής υποδομής του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Τραχωνίου, κόστους 255 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

9.         Η ανέγερση του Β΄ Νηπιαγωγείου Τραχωνίου, κόστους 400 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο 2018.

10.       Το έργο της επέκτασης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κολοσσίου, κόστους 300 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του ιδίου έτους.

11.       Η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα, κόστους 120 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο 2018 και να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.
12.       Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κοιλανίου, κόστους 496 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2018.

13.       Η ανέγερση των κοινοτικών κτιρίων στο Καπηλειό, κόστους 385 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2018.

14.       Αναφορικά με το αίτημα για βελτιωτικές εργασίες στο κοινοτικό γήπεδο Πύργου, κόστους 357 χιλ. ευρώ, ο ΚΟΑ έχει εγκρίνει το έργο και αναμένεται η έναρξη του τέλος του 2018.

15.       Η Κατασκευή γηπέδου Futsal Κ.Σ. Μονιάτη, κόστους 192 χιλ. ευρώ, είναι υπό εκτέλεση.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί την περίοδο 2013 – 2016, βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε δήμους και κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, συνολικού κόστους 12.7 εκ. ευρώ. Πρόσθετα, στους Προϋπολογισμούς του 2017 – 2018 περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους 8.5 εκ. ευρώ.

1.    Τη δημιουργία νέου κέντρου φυματίωσης στο νοσοκομείο Κυπερούντας, κόστους 3.7 εκ. ευρώ. Λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με παρεμβάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κλπ, το έργο καθυστέρησε, άλλα έχουν υπερπηδηθεί και ήδη τον τρέχοντα μήνα έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός και τα κατασκευαστικά έργα προβλέπονται να αρχίσουν τον Γενάρη του 2018.

2.    Η δημιουργία σταθμού επεξεργασίας λυμάτων δυτικής Λεμεσού κόστους 36 εκ. ευρώ, καθυστέρησε λόγω νομικών προβλημάτων. Η ανάθεση του έργου στον επιτυχόντα προσφοροδότη αναμένεται περί το τέλος του τρέχοντος έτους. Προς εκτέλεση του έργου, η κρατική συνεισφορά προς τον ΣΑΛΑ ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ. Όταν αναφέρομαι σε νομικά προβλήματα, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε φορά που γίνεται μια προσφοροδότηση έργου και επικυρώνεται κάποιος επιτυχών υπάρχουν οι ενστάσεις στην Αναθεωρητική Αρχή, πολλές φορές και προσφυγές στοΑνώτατο Δικαστήριο με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην εκτέλεση έργων.
 
3.    Η κατασκευή σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στο Βατί, κόστους 4.8 εκ. ευρώ, αποπερατώνεται τον Οκτώβριο του 2017.
 
4.    Η κατασκευή έργων μείωσης στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων συναφών χώρων, κόστους 2.6 εκ. ευρώ, ευρίσκεται υπό κατασκευή από το Φεβρουάριο του 2017.

Το ΤΕΠΑΚ 
 

Ο Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που αφορούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιο συγκεκριμένα, 
 
-Στην ανακαίνιση του κτιρίου της Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, κόστους 2.3 εκ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη.
 
-Στην υλοποίηση έργων που αφορούν την Α΄ φάση του κτιρίου Εργαστηρίων του Τμήματος  Καλών Τεχνών, δαπάνης ύψους 1.3 εκ. ευρώ, του οποίου οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2018. 
 
-Στην ολοκλήρωση των έργων της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας, δαπάνης ύψους 900 χιλ. ευρώ, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Οκτώβριο.
 
-Στην ολοκλήρωση τον Ιούνιο της ανακαίνισης του 2ου ορόφου του Κτιρίου Συνεργατικού Ταμιευτηρίου, κόστους 255 χιλ. ευρώ.
 
Τα έργα που προγραμματίζεται να αρχίσουν εντός του 2018, με δαπάνη πέραν των 8.5 εκ. ευρώ, είναι τα ακόλουθα:
 
-Επέκταση του κτιρίου διοίκησης, με δαπάνη ύψους 2.5 εκ. ευρώ, και έναρξη του έργου εντός του 1ου τριμήνου του 2018.
 
-Κτίριο για τη Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, δαπάνης ύψους 3 εκ. ευρώ, με έναρξη του έργου τον Μάρτιο του 2018.
 
- Κτίριο για το Τμήμα Καλών Τεχνών, εκτιμώμενης δαπάνης 3 εκ. ευρώ, με έναρξη του έργου τον Μάρτιο του 2018.
 
Εξάλλου, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως αναθεωρηθεί το τοπικό σχέδιο Κάτω Πολεμιδίων που καλύπτει τον οικισμό Βερεγγάρια, κατά τρόπο που να επιτρέπει την αξιοποίηση και χρήση μέρους της περιοχής για αναγκαίες υποδομές του ΤΕΠΑΚ. «Πρέπει να γίνει σχεδιασμός για να δούμε πώς καλύπτονται κάποιες ανάγκες του Πανεπιστημίου είτε αφορούν χώρους αθλοπαιδειών είτε οικιστικές μονάδες για φιλοξενία των φοιτητών. Με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει πειθαρχία από όλους, του Προέδρου μη εξαιρουμένου, προκειμένου να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου