Τα έργα που... τρέχουν ή υλοποιήθηκαν στη Γεροσκήπου

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συνεχίζει αδιάκοπα το έργο του και αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται δίπλα στον Δήμο Γεροσκήπου, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Μεταφορών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας πως πολλά έργα παίρνουν "σάρκα και οστά".

Μιλώντας κατά την έναρξη των εκδηλώσεων «ΙΕΡΟΚΗΠΙΑ», οι οποίες αποτελούν την κορωνίδα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Γεροσκήπου το βράδυ της Παρασκευής, ανέφερε πως πολυαναμενομενα έργα παίρνουν σάρκα και οστά, όπως ο συνδετήριος δρόμος που αφορά πολεοδομικό έργο το οποίο προωθήθηκε με τον συντονισμό και την επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων στη βάση ρυθμιστικού σχεδίου που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στα πλαίσια δυο κατασκευαστικών συμβολαίων.

Το πρώτο συμβόλαιο, όπως είπε,  προνοεί την κατασκευή συνδετήριου δρόμου μεταξύ κυκλικών κόμβων ΚΟΤ και Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού στη Γεροσκήπου. Οι εργασίες κατασκευής του έργου άρχισαν στις 19/06/2018 με διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών 40 εβδομάδων.

Λόγω όμως των απρόβλεπτων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεσή του (ψηλός υδροφορέας), η περίοδος λήξης των εργασιών  είπε ο κ. Καρούσος, αυξήθηκε και το έργο ολοκληρώθηκε στις 08/03/2021 έναντι δαπάνης €1.278.000 περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Επιπρόσθετα κατασκευάστηκε δρόμος μήκους 500μ. που συνδέει τον  κυκλικό κόμβο της τουριστικής περιοχής ΚΟΤ με τον κυκλικό κόμβο της Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού στη Γεροσκήπου. Στα πλαίσια του έργου κατασκευάστηκαν πλακόστρωτα πεζοδρόμια, χώροι πρασίνου, ποδηλατόδρομος, κλειστό σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, έγινε εγκατάσταση οδικού φωτισμού, υπογειοποίηση και ανάπτυξη των δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, συμπλήρωσε.

Η β’ φάση συνέχισε ο κ. Καρούσος, αφορά βελτίωση του δρόμου που συνδέει το κέντρο με την τουριστική περιοχή Γεροσκήπου και πρόκειται για κατασκευή δρόμου που συνδέει το κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή Γεροσκήπου, μήκους 1,5 χιλ. περίπου, καθώς και δευτερεύοντος οδικού δικτύου, μήκους 1,3 χιλ. περίπου. Αρχίζει σημείωσε,  περίπου από τη συμβολή της Λεωφόρου Ιεροκηπίων και Λουκή Ακρίτα με την οδό Γιάννη Κοντού και καταλήγει λίγο πριν τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο του Αερολιμένα Πάφου.

Επεσήμανε ακόμη πως ο δρόμος διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και τρίτη για δεξιόστροφες κινήσεις, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, κατασκευή αποχετευτικού ομβρίων υδάτων, λωρίδες πρασίνου, ποδηλατόδρομο, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, ηλεκτροφωτισμό, μετακίνηση, ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, καθώς και γέφυρα πάνω από το υφιστάμενο ανοιχτό κανάλι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Όπως ανέφερε οι εργασίες άρχισαν στις 23/07/2019 και ολοκληρώθηκαν στις 09/08/2021 έναντι δαπάνης €4.558.000 περίπου, περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α. Στόχος του έργου σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών,  ήταν η αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου που συνδέει τον πυρήνα του Δήμου Γεροσκήπου απευθείας με την τουριστική του περιοχή, ώστε να διευκολύνεται η διακίνηση τόσο των εργαζομένων κατοίκων του Δήμου στην τουριστική βιομηχανία όσο και των τουριστών στην παραδοσιακή και εμπορική περιοχή του Δήμου.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την κατασκευή Βόρειου Παρακαμπτηρίου δρόμου Γεροσκήπου,  σημείωσε, ότι το έργο αφορά δρόμο πρωταρχικής σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, μήκους 1.9χλμ. περίπου, και αποτελεί μέρος του βόρειου παρακαμπτηρίου δρόμου της Γεροσκήπου. Αρχίζει από τη συμβολή του με τον βόρειο παρακαμπτήριο δρόμο Πάφου, παρά το εστιατόριο McDonalds (οικιστική περιοχή) διασχίζει το αργάκι Λιμνάρια, μέσω γέφυρας, περνά μέσα από τη βιοτεχνική περιοχή του Δήμου Πάφου και καταλήγει στην οικιστική περιοχή Γεροσκήπου, παρά την Οδό Αλόης. Πρόσθεσε πως περιλαμβάνει διαχωριστική νησίδα, ποδηλατόδρομο, λωρίδα πρασίνου και πλακόστρωτα πεζοδρόμια σε όλο το μήκος του δρόμου, την υπογειοποίηση των δικτύων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, την τοποθέτηση υπογείου δικτύου συλλογής ομβρίων υδάτων, μοντέρνου οδικού φωτισμού και την κατασκευή γέφυρας στο σημείο όπου ο δρόμος διασταυρώνει το αργάκι Λιμνάρια. Οι εργασίες άρχισαν στις 23/09/2019 και ολοκληρώθηκαν στις 08/04/2021 έναντι δαπάνης €6.446.000 περίπου, περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

Ανακοίνωσε ακόμη πως αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα βελτίωσης στη Λεωφ. Μακαρίου Γ΄ στη Γεροσκήπου (Φάση Β’ – Τμήμα Συμβολής με την Οδό Ιπποκράτους). Το έργο αφορά βελτίωση της συμβολής της οδού Ιπποκράτους με τον παλαιό δρόμο Πάφου – Λεμεσού (Λεωφ. Μακαρίου Γ΄) στο Δήμο Γεροσκήπου. Οι κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνουν, όπως είπε,  χωματουργικές, ασφαλτικές εργασίες, εργασίες κλειστού συστήματος αποχέτευσης ομβρίων, τροποποιήσεις υφιστάμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεις νέων υπηρεσιών, κατασκευή πεζοδρομίων και νέου οδοστρώματος, εγκατάσταση φώτων τροχαίας και οδικού φωτισμού. Οι εργασίες άρχισαν στις 19/11/2021 και βάσει συμβολαίου θα ολοκληρωθούν στις 19/09/2022 έναντι δαπάνης €746.500 περίπου, περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

Επίσης, ακόμη ένα έργο που εκτελείται αυτήν την περίοδο είναι  σημείωσε, ο βόρειος παρακαμπτήριος Γεροσκήπου (Φάση Α’, Κυκλικός κόμβος στην οδό Κινύρα). Το έργο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Γεροσκήπου και αφορά την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη μελλοντική συμβολή του βόρειου παρακαμπτηρίου Γεροσκήπου και της οδού Κινύρα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, κλειστού συστήματος αποχέτευσης ομβρίων, οδοστρώματος, λήψη μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης και εγκαταστάσεις υπηρεσιών. Οι εργασίες άρχισαν στις 07/03/2022 και σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε με τον ανάδοχο θα ολοκληρωθούν στις 06/03/2023 έναντι δαπάνης €2.260.000 περίπου, περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

Όσον αφορά το Μνημειακό Κτηριακό Συγκρότημα στην Γεροσκήπου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει προχωρήσει είπε ο κ. Καρούσος,  για 8η συνεχή χρονιά, ανασκαφική διερεύνηση στην παραλιακή θέση Παχύαμμος. Στον χώρο αυτό έχει εντοπιστεί μεγάλο και σύνθετο κτηριακό συγκρότημα της Ελληνιστικής περιόδου (3ος/1ος αιώνας π.Χ.), στο οποίο περιλαμβάνεται μάλλον και αρχαίο ιερό. Το κτήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και επιβλητικότερα συγκροτήματα της Ελληνιστικής περιόδου, όχι μόνο στην περιοχή της Πάφου, αλλά γενικότερα στην Κύπρο.

Παράλληλα, όσον αφορά το γεφύρι μεταξύ Γεροσκήπου και Αχέλειας που βρίσκεται στον ποταμό της Έζουσας και είναι ένα σημαντικό μνημείο που ενδέχεται να χρονολογείται από τη Μεσαιωνική περίοδο, έγινε είπε ο κ. Υπουργός,  πλήρης αποκάλυψη του μνημείου από τα χώματα που το σκέπαζαν και παράλληλα, έγινε διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού. Συντηρήθηκε η τοιχοποιία του γεφυριού και έγινε και αποκατάσταση των τμημάτων του που είχαν καταρρεύσει.

Επίσης, μετά την αναβάθμιση που έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο Γεροσκήπου πριν από λίγα χρόνια, και η οποία περιλάβανε την επέκταση των εκθεσιακών χώρων και άλλα βελτιωτικά έργα, έγιναν πρόσφατα συνέχισε,  συντηρήσεις των παραδοσιακών κτηρίων που στεγάζουν το Μουσείο και των λιθόστρωτων του, καθώς και εργασίες διαμόρφωσης του κήπου, στα πλαίσια βελτίωσης της εικόνας του Μουσείου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους