Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Παίρνει σάρκα και οστά το πρώτο πράσινο λιμάνι της Κύπρου

Παρουσιάστηκε σήμερα η απόφαση της Αρχής Λιμένων Κύπρου για επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού, στις Παλιές Αποθήκες Αρχής Λιμένων Κύπρου, στο Λιμάνι του Λατσιού από τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής Λιμένων Κύπρο Άνθιμο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως το έργο δρομολογείται από την Αρχή Λιμένων Κύπρου με προϋπολογισμό της τάξης γύρω στα 45 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλυφτεί από το αποθεματικό της Αρχής Λιμένων και  αναμένεται να αναβαθμίσει την Πόλη Χρυσοχούς και το τουριστικό προϊόν.

Επεσήμενε επίσης πως πρόθεση του Υπουργείο είναι όπως όπου δημιουργούνται τέτοιες υποδομές να γίνονται προσπάθειες ώστε να λειτουργήσουν Τελωνείο και άλλες υποδομές για να μπορούν να προσελκύσουν και κρουαζιερόπλοια.  Ο κ. Καρούσος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Αρχή Λιμένων με το νέο ΔΣ και το νέο πρόεδρο της έχουν προχωρήσει. Ανακοίνωσε επίσης πως η επέκταση περιλαμβάνει ακόμη περίπου 350 θέσεις ελιμμενισμού σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη αναβάθμιση και ένα μεγάλο έργο σημαντικό τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τον τουρισμό.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Αντώνης Στυλιανού χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα για τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις ευρύτερες περιοχές, γιατί, όπως είπε η Αρχή Λιμένων ανακοινώσει τη μεγαλύτερη επένδυση και ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών στην ιστορία της Αρχής Λιμένων. Πρόκειται είπε,  για μια επένδυση πέραν των 45 εκατομ. ευρώ η οποία ουσιαστικά θα τριπλασιάσει την υφιστάμενη λιμενολεκάνη του Λιμανιού του Λατσιού και θα το καταστήσει το πρώτο Πράσινο Λιμάνι της Κύπρου.

Με ανάπτυξη συνέχισε, η οποία θα είναι εντελώς βιώσιμη, ανάπτυξη η οποία θα σέβεται την οικολογία και την παράκτια ιστορία του τόπου και πρωτίστως θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για διαχείριση των υδάτων των αποβλήτων και ούτω καθ΄εξής. Εκτίμησε πως θα υπάρξουν πέραν των 350 καινούργιων θέσεων ελιμμενισμού, ενώ θα δημιουργηθεί επίχωση πέραν των 25 χιλιάδων τ.μ. και άλλες αναπτύξεις οι οποίες θα προσφέρουν ακριβώς τόσο στην τοπική κοινωνία αλλά ευρύτερα και στον τόπο μας.

Στο μεταξύ, σε χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Λιμανιού Λεμεσού Παναγιώτης Αγαθοκλέους διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια για ανάπτυξη του λιμανιού του Λατσιού θα συνεχιστεί. Με την στήριξη της κυβέρνησης και του αρμόδιους Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και τη συνεργασία του Δ. Πόλεως Χρυσοχούς , των άλλων κρατικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα επενδύσουμε είπε ο κ. Αγαθοκλέους στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του λιμανιού με κορύφωση βέβαια το πολυπόθητο μεγάλο έργο της επέκτασης του λιμανιού.

Το έργο της επέκτασης του Λιμανιού Λατσιού συνέχισε, που σιγά – σιγά οδεύει στην υλοποίηση του θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές επενδύσεις της Αρχής, ενώ ευχήθηκε να επαναληφθεί σύντομα και στα κατεχόμενα λιμάνια μας.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε το έργο σημαντικής στρατηγικής οικονομικής και κοινωνικήης σημασάις για την ανάπτυξη της περιοχής με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τον τόπο μας γενικότερα. Στην εκδήλωση  παρέστησαν ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρα Αντώνης Στ. Στυλιανού.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε η παρουσίαση γίνεται σε έναν ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς χώρο, στις πετρόκτιστες αποθήκες στο Λατσί, οι οποίες παλαιότερα λειτουργούσαν σαν αποθήκες χαρουπιών και έχουν σημαντική ιστορία. Μετά την παραχώρηση τους συνέχισε, από την Αρχή Λιμένων στον Δήμο έναντι συμβολικού ενοικίου ο Δήμος έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και στον εξωραϊσμό τους.

Όσον αφορά για τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις που θα γίνουν, σημείωσε πως αυτές δεν θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά έναντι των υφισταμένων, αλλά αρμονικά παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. 

Στην παρουσίαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, κοινοτάρχες της περιοχής, και διάφοροι φορείς. 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης