Νέο εξαώροφο κτήριο ύψους 27 μέτρων για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

InBusinessNews  27/05/2022 12:38
Νέο εξαώροφο κτήριο ύψους 27 μέτρων για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Νέο εξαώροφο κτήριο ύψους 27 μέτρων για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

InBusinessNews  27/05/2022 12:38

Το «πράσινο φως» έδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος για την επέκταση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον Δήμο Έγκωμης.

Η επέκταση αφορά την ανέγερση και λειτουργία ενός νέου εξαώροφου κτηρίου, συνολικού ύψους 27 μέτρων, με υπόγειο, όπου θα φιλοξενήσει το ιατρικό/οδοντιατρικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι για σκοπούς ανέγερσης, θα προηγηθεί κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου που βρίσκονται σήμερα στον χώρο ανάπτυξης.

Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα €7,740,000 και ο κύριος του έργου είναι η Ιερά Μονή Κύκκου. Σύμφωνα με την Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που κατατέθηκε, οι εργασίες κατεδάφισης και κατασκευής, αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

4228854638381694 image

Τι θα περιλαμβάνει το νέο κτήριο

Το νέο εξαώροφο κτήριο του θα έχει ύψος 27 μέτρα με υπόγειο. Θα περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους, αμφιθέατρο διδασκαλίας, ιατρικούς χώρους, εργαστήρια φοιτητών και 25 χώρους.

Αναλυτικότερα, στο ισόγειο του κτηρίου θα υπάρχουν οι γραφειακοί χώροι εγγραφής φοιτητών, επισκεπτών καθώς και αμφιθέατρο διδασκαλίας.

Στους υπόλοιπους ορόφους θα δημιουργηθούν ιατρικοί χώροι και εργαστήρια για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Στον τέταρτο όροφο, όπου θα λειτουργεί η οδοντιατρική σχολή, θα γίνεται και εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών.

Στο υπόγειο του κτηρίου θα χωροθετηθούν οι θέσεις σταθμεύσεις για τους εργαζομένους, καθώς και τα μηχανοστάσια / αποθηκευτικοί χώροι.

Το συνολικό εμβαδόν του νέου εξαώροφου κτηρίου θα ανέρχεται στα 5.124 τ.μ., με το εμβαδόν κάλυψης να ανέρχεται στα 1.008 τ.μ..

Υπολογίζεται ότι θα φιλοξενούνται περίπου 120 φοιτητές και 25 εργαζόμενοι / προσωπικό.

4228855165659037 image

Η πρόσβαση

Η πρόσβαση στο νέο κτήριο θα γίνεται από την υφιστάμενη είσοδο προς το χώρο του Πανεπιστημίου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αγίου Προκοπίου.

Όσον αφορά την εσωτερική διακίνηση, θα πραγματοποιείται μέσω του ιδιωτικού δρόμου.

Παράλληλα, η νέα κατασκευή θα συνδεθεί με υφιστάμενο κτήριο του Πανεπιστημίου που βρίσκεται απέναντι από τον ιδιωτικό δρόμο πρόσβασης από την Αγίου Προκοπίου προς τα νότια μέσω υπέργειας γέφυρας.

4228854778001522 image

Η θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος

Σημειώνεται ότι πρώτου δώσει το Τμήμα Περιβάλλοντος την έγκρισή του, κατατέθηκε από τον κύριο του έργου μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με τις σχετικές αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Συνεπώς, η Περιβαλλοντική Αρχή, έδωσε την άδειά της για την εν λόγω ανάπτυξη, υπό συγκεκριμένους όρους.

Συγκεκριμένα, η γνωμάτευση της Αρχής αναφέρει: «Η Περιβαλλοντική Αρχή συνηγορεί στο εν λόγω έργο, καθώς έχει διαμορφώσει τη θέση ότι τόσο από άποψης της τεχνικής αρτιότητας του έργου όσο και από χωροθετικής άποψης αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, με την προϋπόθεση της τήρησης των αναφερόμενων στην ΜΕΕΠ, των όρων που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα».

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας