Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Πιαλέ Πασιά: Ιούνιο η προκήρυξη προσφορών για ανάπλαση προσόψεων

Εντός Ιουνίου αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για ανάπλαση των προσόψεων της Λεωφόρου Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα και το έργο θα υλοποιηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «το έργο της βελτίωσης των προσόψεων της Λεωφόρου Πιαλέ Πασιά, βρίσκεται στη διαδικασία εξασφάλισης των απαιτούμενων πιστοποιητικών ποιότητας και συμβατότητας. Με την εξασφάλιση τους, ο Δήμος Λάρνακας θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών που υπολογίζεται να είναι τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο».

Πρόσθεσε ότι «στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι η βελτίωση της πρόσοψης των κτιρίων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη Λεωφόρο, που είναι ουσιαστικά η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες από το αεροπλάνο κατά τη διαδικασία προσγείωσης του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού πετά πολύ κοντά και χαμηλά και είναι εύκολο οι επιβάτες να δουν τα κτίρια». 

Γι’αυτό το λόγο, συνέχισε ο Ανδρέας Βύρας «έχει δημιουργηθεί μία ομάδα από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι μετά από έρευνες που διενήργησα, ανακάλυψαν στην ιστορία της περιοχής, τους χρωματισμούς με τους οποίους τα κτίρια και τα σπίτια ήταν αρχικά βαμμένα. Το έργο αφορά ουσιαστικά βελτίωση των προσόψεων και θα γίνει αντικατάσταση σε παράθυρα, πόρτες, κιγκλιδώματα, δάπεδα στις βεράντες των υποστατικών από το Μεσαιωνικό Κάστρο μέχρι το πάρκο Ταπά Χανά».

Σημείωσε ακόμα πως «εκτός από την αντικατάσταση και το βάψιμο των προσόψεων θα απομακρυνθούν επίσης οι διαφημιστικές πινακίδες και οποιεσδήποτε άλλες ταμπέλες υπάρχουν.

Όσον αφορά το κόστος του έργου, ο κ. Βύρας είπε πως «ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί για 100 χιλιάδες ευρώ, η απόφαση για διεύρυνση του σχεδίου με στόχο τη ριζική αναμόρφωση των προσόψεων της Λεωφόρου εκτόξευσε το κόστος στο ένα εκατομμύριο. Ωστόσο το έργο θα ενταχθεί για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, αφού πρόκειται για έργο προτεραιότητας λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί τη βιτρίνα της Λάρνακας που βλέπουν οι επιβάτες κατά τη προσγείωση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο».

Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε «στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του για το 2022, είχε συμπεριλάβει το ποσό των 97 περίπου χιλιάδων ευρώ, με στόχο την υλοποίηση του έργου εντός του τρέχοντος έτους. Ωστόσο με την αλλαγή των παραμέτρων και την απόφαση για επέκταση των έργων, το κόστος δεκαπλασιάστηκε και έφτασε στο ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ».

Όσον αφορά τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν ο κ. Βύρας είπε πως «σε περίπτωση που προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός για το έργο, θα γίνει χρήση έντονων χρωμάτων. Η ομάδα των ειδικών που ασχολήθηκε με την επιλογή των χρωμάτων κατέληξε στο λουλακί που δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα σε διατηρητέα κτίρια στην πόλη και επαρχία Λάρνακας».

Ακόμα επιλέγηκαν «τα χρώματα μπορντό, κεραμιδί, κροκί και χρωματισμοί που παραπέμπουν στη βιομηχανία εξόρυξης και επεξεργασίας του φαιοχώματος – Τέρρα Ομπρα,  που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη του Ζήνωνα. Η ομάδα καλλιτεχνών που ασχολήθηκε με τα χρώματα στη βάση ιστορικών στοιχείων, με τη συμβολή της ομάδας της εταιρείας Studio Bagno και του Στέφανου Τόμπσον, αποτελείται από τους Εύρο Ευρυβιάδη, Κυριάκο Τσαγγαρίδη, Σπύρο Αγαθού και Ιωσήφ Χατζηκυριάκο».

Δειτε Επισης

Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά