Δήμος Έγκωμης: Ναι υπό όρους στο Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας

Την κεντρική πρόταση για δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας στους χώρους της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, στην Έγκωμη, αποφάσισε να δεχθεί ο Δήμος, σημειώνοντας πως τέτοιο πρωτοποριακό κέντρο έχει ανάγκη η Κύπρος γιατί, όπως σημειώνει, θα δώσει σταδιακά ευκαιρίες ανέλιξης και εργοδότησης νέων ανθρώπων σε νέες καινοτόμες υπηρεσίες.

Ωστόσο, η εκ μέρους του Δήμου αποδοχή της πρότασης συνοδεύεται από τέσσερις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες θέτει, τονίζοντας πως ο χώρος της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης ανήκει στο κράτος και η Κυβέρνηση ως ιδιοκτήτης/ διαχειριστής καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις του Δήμου Έγκωμης. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου Έγκωμης: 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης κατά την τελευταία τακτική συνεδρία του και σε συνέχεια της δημόσιας παρουσίασης των μελετητών που διόρισε η κυβέρνηση για αναπτύξεις στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, αποφάσισε ομόφωνα ότι αποδέχεται την κεντρική πρόταση για δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας, στους χώρους της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, στην Έγκωμη, στο Δήμο ο οποίος φιλοξενεί και δύο μεγάλα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Τέτοιο πρωτοποριακό κέντρο έχει ανάγκη η Κύπρος γιατί θα δώσει σταδιακά ευκαιρίες ανέλιξης και εργοδότησης νέων ανθρώπων σε νέες καινοτόμες υπηρεσίες. Η αποδοχή όμως διέπεται υπό προϋποθέσεις που εστιάζονται:

1. Όχι στην προτεινόμενη ρύθμιση για δημιουργία τερματικού σταθμού λεωφορείων στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης. Τέτοιοι σταθμοί πρέπει να χωροθετούνται εκτός οικιστικών ζωνών και ο Δήμος Έγκωμης δεν πρόκειται  να αποδεχθεί κατ’ ουδένα λόγο την δημιουργία τέτοιου τερματικού σταθμού λεωφορείων στο συγκεκριμένο χώρο. Η μη δημιουργία τερματικού σταθμού λεωφορείων να συνδυαστεί με τη λήψη των ανάλογων αποφάσεων που σχετίζονται με τις ευρύτερες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της περιοχής.

2. Ναι στη χωροθέτηση και δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και άθλησης. Οι αρχικοί προταθέντες σχεδιασμοί προνοούν για 40% πράσινο μαζί με άλλους ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους.

3. Σαφώς ηπιότερες αναπτύξεις στις ανεγέρσεις.

4. Ναι στη δημιουργία λίμνης κατακράτησης όμβριων υδάτων που θα σώσει την Έγκωμη από σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Η λίμνη θα τοπιοτεχνηθεί ώστε να αποτελεί μέρος του ευρύτερου χώρου πρασίνου που θα φιλοξενεί επίσης πάρκο, χώρους κοινωνικής συνάθροισης και παιδικές χαρές.

Ο χώρος της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης ανήκει στο κράτος και η Κυβέρνηση ως ιδιοκτήτης/ διαχειριστής καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις του Δήμου Έγκωμης.  Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης δεν τοποθετείται αρνητικά στην περίπτωση που οι  ιδιοκτήτες του χώρου μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους προχωρήσουν σε εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο το οποίο να θέσουν έγκαιρα υπόψη των δημοτών.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση