Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Υπ. Μεταφορών: Προωθεί έξυπνα φώτα σε 125 σημεία, σε Λευκωσία και Λεμεσό

Εντός των επόμενων δυο μηνών αναμένεται να προκηρυχθεί προσφορά για εγκατάσταση έξυπνων φώτων τροχαίας σε 125 σημεία, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται το θέμα τοποθέτησης έξυπνων φώτων τροχαίας και στους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους της Λεμεσού.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ. Καρούσος δήλωσε πως «σε περίπου δυο μήνες θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε την προσφορά για την εγκατάσταση έξυπνων φώτων, σε 125 σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό, μέσω των οποίων θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης της τροχαίας κίνησης».

«Θα υπάρχουν αισθητήρες, θα λαμβάνουν όλα τα δεδομένα και θα αποφασίζει μόνο του το σύστημα πόση προτεραιότητα θα αφήνει κάθε φορά», ανέφερε και υπέδειξε ότι πρόκειται για παρόμοιο σύστημα με αυτό που εφαρμόστηκε στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας, στη Λεμεσό.

Σημείωσε δε ότι «θα υπάρχει και ένα κεντρικό σημείο διαχείρισης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως επίσης και οι Δήμοι θα έχουν λόγο σε αυτά τα συστήματα» και υπογράμμισε ότι πλέον, «η ψηφιοποίηση των μεταφορών μπαίνει στη ζωή μας».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως, η χρήση αυτών των έξυπνων φώτων τροχαίας θα φέρει αρκετά οφέλη, με τη μείωση των χρόνων αναμονής των οδηγών, ενώ όπως εξήγησε, «εκτός από την τροχαία κίνηση και τον έλεγχο και τη διαχείριση, όταν θα έρχεται λεωφορείο ή ασθενοφόρο ή ακόμα και ταξί, θα μπορεί να το γνωρίζει αυτό το σύστημα και να δίνει την προτεραιότητα».

Σε σχέση με τους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους στον υπεραστικό Λεμεσού, ο κ.Καρούσος ανέφερε πως γίνεται μια μελέτη και προσομοίωση με παρόμοιο σύστημα με αυτό που τοποθετήθηκε στον κόμβο Αγίας Φύλας. «Αν δείξει ότι θα υπάρξει βελτίωση, θα προχωρήσουμε και στην τοποθέτηση έξυπνων φώτων τροχαίας και σε αυτούς τους κυκλικούς κόμβους», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το Υπουργείο του έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του, για την εγκατάσταση αισθητήρων και καμερών στους αυτοκινητόδρομους, «μέσω των οποίων θα παίρνουμε δεδομένα και θα υπάρχουν ηλεκτρονικές πινακίδες στους αυτοκινητόδρομους για να ενημερώνουν τους οδηγούς για θέματα που έχουν να κάνουν με το ταξίδι τους».

Οι οδηγοί, συνέχισε, θα ενημερώνονται για το τι προβλήματα υπάρχουν, αν υπάρχουν ουρές, αν υπάρχουν δυστυχήματα και θα γίνονται εισηγήσεις για εναλλακτικές διαδρομές, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η διαχείριση της τροχαίας κίνησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης