Ένα νέο κτήριο έρχεται να προστεθεί στην Πανεπιστημιούπολη

Ένα νέο κτήριο έρχεται να προστεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, καθώς την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του κτηρίου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη». Η νέα πράσινη υποδομή θα καλύπτει τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες του Τμήματος και είναι συμβατή με την κουλτούρα βιωσιμότητας και αειφορίας που ήδη καλλιεργείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τον θεμέλιο λίθο του κτηρίου κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στην ίδρυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, αφού μέρος του κόστους ανέγερσης και του εν λόγω κτηρίου προήλθε από δωρεά ύψους €6 εκατ. από το Ίδρυμα. Τόνισε ότι, με τις γενναιόδωρες χρηματικές συνεισφορές της, η οικογένεια Λεβέντη προσφέρει στο πανεπιστήμιο τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων αντικειμένων εκπαίδευσης και έρευνας σε τομείς αιχμής.

«Το Πανεπιστήμιο, όπως και όλα τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκτιμώνται από την Πολιτεία ως πυρήνας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης», είπε ο Πρόεδρος, παραθέτοντας σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η Πολυτεχνική Σχολή, το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου και το Κτήριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ Αρτέμης Χατζηπαναγής», ενώ σημείωσε ότι προωθείται η υλοποίηση του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου και του νέου Ενεργειακού Κέντρου της Πανεπιστημιούπολης με διεθνείς διαγωνισμούς. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη», θα αποτελέσει χώρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση τη χώρα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σταθμό χαρακτήρισε την τελετή της κατάθεσης του Θεμέλιου Λίθου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη, Αναστάσιος Π. Λεβέντης. Είναι, είπε, μία νέα μεγάλη εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η επιστήμη, πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης, θα μας επιτρέψει να βρούμε μέσα ήπια και βιώσιμα για να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτό θα συμβάλει και το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για τη διαχρονική στήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Στηρίζει, είπε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για πολλά χρόνια, με τη χρηματοδότηση της έρευνας, με πολιτιστικές δράσεις, με υποτροφίες και με ενίσχυση στρατηγικών υποδομών. «Το κτήριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης» είναι ένας μοναδικός τόπος επικοινωνίας, συνδημιουργίας και διαλόγου. Η Πλατεία Πέτρα που θα διαμορφωθεί, θα θυμίζει στις επισκέπτριες και τους επισκέπτες τον τόπο καταγωγής των Δωρητών, θα είναι μία υπενθύμιση της γλυκείας χώρας Κύπρου και των μοναδικών της τοποθεσιών. Τον χώρο θα κοσμούν έργα τέχνης, καθώς επιστήμη και καλλιτεχνία πάντα συμπορεύονται και συνομιλούν δημιουργικά. Η αίθουσα «Κωνσταντίνος Λεβέντης» θα υπενθυμίζει τους δεσμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον αείμνηστο Ντίνο Λεβέντη και την αδιάλειπτη έμπρακτη στήριξη της οικογένειας Λεβέντη».

Στην πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και στη στήριξη της πολιτείας στην υλοποίηση των στόχων του Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης. Το έργο που αρχίζει μέσα σε οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πληθωριστικές τάσεις, είπε, απαιτείται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων, με στόχο την ολοκλήρωσή του εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο θα ανεγερθεί χάρη και στη χρηματοδότηση μέσω της Πολιτείας από ευρωπαϊκούς τραπεζικούς θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά την τελετή παρουσιάστηκε το έργο από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα κ. Μιλτιάδη Κατσαρό, του Αρχιτεκτονικού Γραφείου KTPCG Collective Architects. Καταλαμβάνει, είπε, εμβαδό γύρω στα 8.400 τ.μ. και είναι οργανωμένο σε πέντε επίπεδα και σε δύο ζώνες, ανάλογα με το βαθμό προσβασιμότητάς τους, περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, ερευνητικά εργαστήρια, χώρους υποστήριξης ερευνητικών δραστηριοτήτων, χώρους σεμιναρίων, γραφεία ακαδημαϊκών, χώρους ερευνητών, μονάδα διατήρησης ζώων (τρωκτικών) και άλλα. Κατά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην Πλατεία Πέτρας, ως χώρο κοινωνικής συνάντησης, όπως επίσης και στο γεγονός ότι δόθηκε έμφαση στις περιβαλλοντικές του επιδόσεις, στην ανθεκτικότητά του σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και στη δυνατότητα να καλύπτει 40%-50% των αναγκών του σε ενέργεια.

Δειτε Επισης

Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών