Α. Χριστοφορίδης: Τριγμοί στη ζήτηση και προσφορά ακινήτων

InBusinessNews  26/03/2022 06:30
Α. Χριστοφορίδης: Τριγμοί στη ζήτηση και προσφορά ακινήτων

Α. Χριστοφορίδης: Τριγμοί στη ζήτηση και προσφορά ακινήτων

InBusinessNews  26/03/2022 06:30

Επιπτώσεις στο κατασκευαστικό κόστος και στην αγορά ακινήτων από την ρωσοουκρανική κρίση διαβλέπει ο CEO της Landbank Real Estate Analytics, Αντρέας Φ. Χριστοφορίδης.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Χριστοφορίδης επεσήμανε ότι, τόσο λόγω των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου όσο και της επιβολής περιοριστικών μέτρων στη ρωσική ελίτ και οικονομία από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, έχουν προκληθεί σημαντικές διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κατασκευαστικό τομέα και την οικονομία γενικότερα.

Διαβάστε ακόμη:

RCB: Η «αναίμακτη» φόρμουλα και ο δρόμος προς τον μετασχηματισμό

Πέτρος Πέτρου: Πλήγμα, αλλά θα αντέξουν στις κυρώσεις τα ακίνητα

Ένα ιστορικό ξενοδοχείο στις Πλάτρες ανοίγει ξανά τις πόρτες του

Απότομες αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος
Κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα στα ακίνητα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον φετινό Φεβρουάριο, ο κ. Χριστοφορίδης ανέφερε ότι οι δύο χώρες αποτελούν σημαντικούς προμηθευτές μετάλλων (κυρίως χαλκού, τιτανίου, ουρανίου και σιδήρου), πρώτων υλών, χημικών προϊόντων και μηχανημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά και την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Ρωσία προμηθεύει την Ε.Ε. με πέραν του 35% σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Διαβάστε εδώ:

Ανασκόπηση έρευνας αγοράς ακινήτων 2021 - Landbank Analytics

Ακίνητα: Στρατηγική συνεργασία 7Q Investment-Landbank Analytics

«Όπως φαίνεται και από τους μακροοικονομικούς δείκτες, η έντονη αυτή διαταραχή στην παγκόσμια οικονομία προκαλεί πληθωριστικές τάσεις με απότομες αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος», υπογράμμισε σχετικά.

Επιπτώσεις σε ζήτηση και προσφορά
Καταθέτοντας τη δική του εκτίμηση για την κυπριακή κτηματαγορά, ο CEO της Landbank Real Estate Analytics τόνισε ότι ο κλάδος των ακινήτων γενικότερα θα επηρεαστεί, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι ακόμα άγνωστο, ο βαθμός στον οποίο πρόκειται να επηρεαστεί.

Πληθωρισμός με χαμηλή ανάπτυξη
Την ίδια ώρα, ορατός φαίνεται να είναι και ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, ο συνδυασμός δηλαδή πληθωρισμού και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, ο οποίος συνήθως επηρεάζει αρνητικά τόσο την ανεργία όσο και το κόστος ζωής.

«Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων διαφαίνεται πως τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν, ωστόσο αυτό αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον πρόβλημα στην ήδη λαβωμένη οικονομική ανάπτυξη, αφού ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός», επεσήμανε ο κ. Χριστοφορίδης, τονίζοντας ότι με τις οικονομικές συνθήκες να φέρουν σημαντικό ρίσκο και κόστος, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να επηρεαστούν περαιτέρω.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας