Ταχεία αδειοδότηση και για μεγαλύτερες αναπτύξεις από τον Ιούνιο

Πάνω από 2.500 νέες άδειες έχουν εκδοθεί με τη χρήση της νέας εκσυγχρονισμένης διαδικασίας που τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε χαιρετισμό του στην 29η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι από τον προσεχή Ιούνιο η ταχεία αδειοδότηση θα πραγματοποιείται και για μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις, καθώς ο στόχος του Υπουργείου είναι οι μεγάλες επενδύσεις, με κόστος άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ να εξασφαλίζουν όλες τις απαιτούμενες άδειες εντός 12 μηνών.

Στον χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε και στην παράταση των Σχεδίων Πολεοδομικών Κινήτρων μέχρι το τέλος του 2022. «Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αξιολογήσει τα αποτελέσματα των Σχεδίων αυτών που είχαν εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2013 και έχει εκτιμήσει ως θετικά τα αποτελέσματα, για αυτό συνεχίζει έκτοτε να τα παρέχει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες και οι επενδυτές εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους.

Όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική του κράτους, ο κ. Νουρής σημείωσε ότι το Υπουργείο στοχεύει στην αναζωογόνηση και τόνωση της υπαίθρου, ιδιαίτερα στις ορεινές, μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές, όπου υπάρχει έντονο το φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού και οι συνθήκες διαβίωσης παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις.

Προανήγγειλε ότι τα σχετικά μέτρα θα ενισχυθούν εντός του 2022, αφού οι πιστώσεις που θα διοχετευθούν το 2022, σε ό,τι αφορά στα κονδύλια της στεγαστικής πολιτικής για την ύπαιθρο, έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.

«Οι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων υλοποιούνται και ο αριθμός των αιτητών έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες. Αυτό προβλέπεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω της διεύρυνσης των επιλέξιμων περιοχών και των ακόμη πιο ελκυστικών κινήτρων που θα ανακοινωθούν μεθαύριο Δευτέρα στην παρουσίαση της νέας στεγαστικής πολιτικής», είπε.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι το κράτος αποφάσισε να χρηματοδοτεί τα σχέδια προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου μέσω των εσόδων που θα λαμβάνονται από τη επικείμενη λειτουργία του καζίνο, με το 15% των καθαρών εσόδων να αποδίδεται στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, για στήριξη των σχεδίων στέγασης.

«Στο σύνολό τους, οι δαπάνες για τα στεγαστικά σχέδια φτάνουν σήμερα τα 125 εκατομμύρια ευρώ για το 2022, ποσό κατά 25% αυξημένο σε σχέση με το 2021 και διπλάσιο σε σχέση με τις δαπάνες του 2018», σημείωσε.

Η συμπαγής ανάπτυξη των αστικών περιοχών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής του Αστικού Αναδασμού, είπε ο κ. Νουρής. Όπως σημείωσε, είναι ουσιώδους σημασίας οι υφιστάμενες οικιστικές ζώνες να αξιοποιούνται ορθολογικά, να περιορίζεται η επέκτασή τους και να αξιοποιείται η αδρανούσα γη, ώστε να μειωθούν οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η προστασία του.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφούν και τα Σχέδια Ανάπτυξης στην επικείμενη, εκσυγχρονισμένης μορφής, αναθεώρησή τους, όπως είπε.

«Η τροποποίησή τους προσβλέπει στη δημιουργία ενός σύγχρονου χωροταξικού και πολεοδομικού προγραμματισμού. Στόχος είναι ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός να δημιουργήσει ένα αστικό μοντέλο που να αντεπεξέρχεται σε δυσμενείς αλλαγές και απειλές, μέσω της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητάς του».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος της αποστολής και οράματος του Υπουργείου Εσωτερικών υλοποιείται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με την προώθηση αριθμού Πολεοδομικών Έργων.

«Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η αναζωογόνηση περιοχών στο αστικό κέντρο και την ύπαιθρο, η βελτίωση της κινητικότητας και οδικής ασφάλειας είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται τα Πολεοδομικά μας Έργα», ανέφερε.

Στο πλαίσιο των Σχεδίων Ανάπτυξης υλοποιούνται αναπλάσεις ιστορικών πυρήνων, διαμορφώσεις πλατειών και χώρων κοινωνικοποίησης, διαμορφώσεις παραλιακών μετώπων αλλά και διαμορφώσεις γραμμικών πάρκων εντός και εκτός αστικών ιστών.

Σημείωσε ότι στα έργα που τροχοδρομήθηκαν ξεχωρίζει η ανέγερση των κτιρίων των τριών Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης στον χώρο της Αρχιγραμματείας αλλά και το μεγαλεπήβολο έργο της αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας με τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και την παραχώρηση γενναιόδωρων κινήτρων ανάπτυξης φοιτητικών εστιών και όχι μόνο.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα που υλοποιούνται σε σχέση με τη στέγαση των εκτοπισμένων. Το πρώτο αφορά την αναδόμηση, επιδιόρθωση και ριζική βελτίωση των κτηρίων στους Κυβερνητικούς Οικισμούς, όπου μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί έργα αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη Έργα της τάξης των 13 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπε.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την «Αποτίμηση της στατικής επάρκειας των υφιστάμενων πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς Παγκύπρια», με σκοπό να εξευρεθεί λύση για την ολιστική και ριζική αντιμετώπιση του θέματος στατικότητας των κτηρίων.

Εντωμεταξύ, σημείωσε ότι μέσω του τρίτου προγράμματος που αφορά την «Προσθήκη ανελκυστήρων σε υφιστάμενες πολυκατοικίες», έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα ανελκυστήρες σε 115 πολυκατοικίες από ένα σύνολο 368, με άλλες 60 περιπτώσεις να βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης ή ετοιμασίας μελέτης. Πρόσθεσε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2022-2024, περιλαμβάνεται πρόσθετο κονδύλι για τη συμπλήρωση αυτών των έργων.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου