Αναβαθμίζεται με βελτιωμένο οδικό δίκτυο το δασικό πάρκο Ακάμα

InBusinessNews  07/12/2021 15:15
Αναβαθμίζεται με βελτιωμένο οδικό δίκτυο το δασικό πάρκο Ακάμα

Αναβαθμίζεται με βελτιωμένο οδικό δίκτυο το δασικό πάρκο Ακάμα

InBusinessNews  07/12/2021 15:15

Το πράσινο φως από το Τμήμα Περιβάλλοντος πήρε το έργο για βελτίωση μέρους του κύριου οδικού δικτύου που χωροθετείται στο εθνικό δασικό πάρκο Ακάμα και εμπίπτει στο κρατικό δάσος.

Συγκεκριμένα, η βελτίωση των δρόμων περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα για το οποίο υποβλήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκδόθηκε θετική γνωμάτευση υπό όρους.

Το έργο αφορά τη Φάση Α βελτίωσης του οδικού δικτύου που περιλαμβάνει βελτίωση υφιστάμενων δρόμων συνολικού μήκους 13.4 km περίπου ως ακολούθως:  

  • Δρόμος 1Α: Τοξεύτρα – Άσπρος Ποταμός – Λάρα 6,6 km
  • Υφιστάμενο πλάτος 5-9 τ.μ.
  • Δρόμος 2: Κυκλικός Λάρας 2,7 km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5 m3.
  • Δρόμος 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη 4,1 km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5μ.

Οι δρόμοι αυτοί θεωρούνται σημαντικοί για την οργάνωση, την καθοδήγηση και διαχείριση των επισκεπτών στους κόμβους διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα, σε άλλες επιτρεπόμενες θέσεις ή σημεία ενδιαφέροντος και περιορισμό της ανεξέλεγκτης στάθμευσης οχημάτων και πρόσβασης στις υπόλοιπες περιοχές του Πάρκου. Εξυπηρετούν, επίσης, σκοπούς πυροπροστασίας και διαχείρισης.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέχεται στα €5.865.000.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, δεν υπάρχουν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του έργου, καθώς επίσης, το Φαράγγι του Άβακα δεν επηρεάζεται.

Κατά το στάδιο λειτουργίας

Με τη βελτίωση του οδικού δικτύου θα βελτιωθεί η υφιστάμενη πρόσβαση προς τα δημοφιλή σημεία ενδιαφέροντος του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα, Τοξεύτρα, Κόλπος της Λάρας και Φαράγγι του Άβακα.

Επιπρόσθετα, θα βελτιωθεί η καθοδήγηση των επισκεπτών προς τους κόμβους διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών που θα δημιουργηθούν.

Οι δρόμοι Άσπρος Ποταμός-Λάρα και Τοξεύτρα-Άβακας-Λίπατη είναι καθορισμένοι ως δρόμοι εντός του εθνικού δάσους Ακάμα στους οποίους θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε ιδιωτικά οχήματα ενώ στο τμήμα κυκλικός Λάρας θα επιτρέπεται η χρήση μόνο από οχήματα του πάρκου.

Εκτιμώμενη περίοδος εκτέλεσης του έργου

Το έργο θα ξεκινήσει μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και θα ολοκληρωθεί 14 μήνες μετά. H εκτιμώμενη περίοδος εκτέλεσης είναι από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας