Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αλλάζει όψη η ιστορική περιοχή του Κάβο Γκρέκο στην Αγ. Νάπα

Σε Μουσειακό Πολιτιστικό Πάρκο επιθυμεί να μετατρέψει ο Δήμος Αγίας Νάπας τον χώρο όπου βρίσκονται οι κεραίες αναμετάδοσης στο Κάβο Γκρέκο.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Δήμαρχος Χρίστος Ζαννέττου, χθες επισκέφθηκε την περιοχή του Κάβο Γκρέκο «όπου βρίσκονται κεραίες, γνωστές στην περιοχή, ως αντένες των Γάλλων, τον Φάρο και το κτήριο με τις εγκαταστάσεις ραδιοεπικοινωνίας, των οποίων η λειτουργία τερματίστηκε πλήρως πριν από δύο χρόνια. Η περιοχή ανήκει πλέον στην Κυπριακή Δημοκρατία και η κατεδάφιση των κεραιών και η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων ραδιοεπικοινωνίας θα αρχίσει πολύ σύντομα».

Πρόσθεσε ότι «σε πρόσφατη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ο Δήμος Αγίας Νάπας υπέβαλε αίτημα ούτως ώστε με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων Τμημάτων της κυβέρνησης, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την ανάδειξη του Φάρου και την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Γνωρίζουμε ότι ο Φάρος εκτός από την φροντίδα της ομαλής ναυσιπλοΐας, ήταν και τα «άτυπα» μάτια άλλων Υπηρεσιών όπως του Τμήματος Τελωνείων, Θήρας και της Αστυνομίας, αποτελεί ιστορικό χώρο αλλά και στρατηγικής σημασίας σημείο, αφού βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης».

Στόχος μας συνέχισε ο κ. Ζαννέττου «είναι να μετατρέψουμε αυτή την ιστορική περιοχή σε σημαντικό σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Αγία Νάπα αλλά και για ολόκληρη τη ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου, δημιουργώντας ένα Μουσειακό Πολιτιστικό Πάρκο. Στο κτήριο όπου στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις ραδιοεπικοινωνίας, ο Δήμος σκοπεύει να δημιουργήσει θεματικό Μουσείο, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται οι χιλιάδες επισκέπτες, ξένοι και ντόπιοι, με πολλαπλά οφέλη στην εθνική μας οικονομία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «το Κάβο Γκρέκο είναι το ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης, το οποίο διαθέτει μοναδικές ομορφιές. Στην συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιείται η πρώτη ανατολή ηλίου σε όλη την Ευρώπη και το έτος 2000, με την αλλαγή του αιώνα, το Κάβο Γκρέκο κατακλύστηκε από χιλιάδες τουρίστες που είχαν γιορτάσει την πρώτη φαντασμαγορική ανατολή του ήλιου για τον 21ο αιώνα».

Εξήγησε ακόμα πως «η περιοχή του Κάβο Γκρέκο είναι περίπου 385 εκτάρια και ανήκει στην περιοχή NATURA 2000. Ο συγκεκριμένος Φάρος είναι ένας από τους τέσσερις που κτίστηκαν στην Κύπρο, γύρω στον 19ο αιώνα που καθοδηγούσε τους ναυτικούς στη θάλασσα και αποτελεί σημείο κατατεθέν» είπε και σημείωσε πως οι άλλοι τρεις Φάροι, στην ελεύθερη Κύπρο βρίσκονται στο Κάβο Κίτι στη Λάρνακα, στο Κάβο Γάτα στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας «οι ραδιοεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις στο Κάβο Γκρέκο φιλοξενούσαν έναν αμερικανικό και έναν γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό υψηλής ισχύος στα μεσαία κύματα, με εκπομπή κατεύθυνσης τη Μέση Ανατολή. Οι δύο σταθμοί χρησιμοποιούνταν από τη δεκαετία του ’70» ανέφερε και πρόσθεσε πως «με τον τερματισμό της λειτουργίας τους άνοιξε ο δρόμος για κατεδάφιση τους, λύνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της περιοχής, τόσο με την οπτική ρύπανση όσο και με τις συνέπειες που υπήρχαν στη δημόσια υγεία».

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης