Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Διαμερίσματα σε αστικές περιοχές σε πρώτη ζήτηση στη Λευκωσία

Το κυριότερο συμπέρασμα που εξάγεται τους τελευταίους μήνες από τα στοιχεία που δημοσιεύει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε σχέση με τις πράξεις για ακίνητα, είναι πως η επαρχία Λευκωσίας αντέχει στις πιέσεις που δέχεται η αγορά αφού όχι απλώς διατηρείται σε σταθερά επίπεδα αλλά παρουσιάζει και σχετική άνοδο.

Ανάλυση την οποία διενήργησε η συμβουλευτική τεχνολογική εταιρεία WiRE FS, καταδεικνύει τις τάσεις που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της πρωτεύουσας. Το βασικότερο συμπέρασμα είναι πως οι περισσότερες πράξεις αφορούν κυρίως στην αγορά διαμερισμάτων σε αστικές περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021, από πράξεις συνολικής αξίας €1.1 δισ., τα €411.9 εκατ. αφορούσαν σε διαμερίσματα. Ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 40% επί του συνόλου. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, αγοράσθηκαν συνολικά 2803 διαμερίσματα. «Από τα στοιχεία που αναλύσαμε διαφαίνεται πως οι περισσότερες πράξεις καταγράφηκαν κατά το 4ο τρίμηνο του 2020, κάτι που είναι φυσιολογικό αν αναλογιστούμε τους περιορισμούς αλλά και την ανασφάλεια που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, βλέπουμε μία σταθεροποίηση των πράξεων για διαμερίσματα αφού η τριμηνιαία αξία των πράξεων κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα κυμάνθηκε περί τα €70 εκατ.», σχολίασε ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS.

Η συνολική αξία των πράξεων για οικίες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ανήλθε σε €278.6 εκατ. και αφορούσε συνολικά 1218 οικιστικές μονάδες. Και πάλι, η περισσότερη κινητικότητα καταγράφηκε κατά το 4ο τρίμηνο του 2020.

Ενδιαφέρον για όλα  τα ακίνητα

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η WiRE καταδεικνύουν πως στην επαρχία Λευκωσίας το ενδιαφέρον αφορά σε όλους τους τύπους ακινήτων. Πέραν από διαμερίσματα και οικίες, τους τελευταίους 18 μήνες διατέθηκαν 1828 χωράφια αξίας €122.7εκατ., 1225 οικόπεδα αξίας €184.4 εκατ. και 386 ακίνητα άλλης χρήσης αξίας €133.3 εκατ. ευρώ. Για την υπό αναφορά περίοδο, πωλήθηκαν συνολικά 7460 ακίνητα διαφόρων τύπων. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός πως ενώ πωλήθηκαν 1828 τεμάχια γης, η αξία τους ήταν μόλις €112.7 εκατ. «Ενδεχομένως να αποτελεί και μία ένδειξη πως πλέον οι αγοραστές στρέφονται στα ακίνητα και ως μία μορφή επένδυσης. Ειδικά στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και γενικότερης αβεβαιότητας που διανύουμε, τα ακίνητα φαντάζουν για πολλούς ως μία καλή εναλλακτική επένδυση», σχολιάζει ο Παύλος Λοΐζου. Προσθέτει πάντως, πως οι επενδύσεις σε ακίνητα κάθε άλλο παρά απλές είναι. «Οι αγοραστές πρέπει να έχουν κατά νου πως πρόκειται για δύσκολα ρευστοποιήσιμες επενδύσεις οι οποίες χωρίς την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να μην αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αποδόσεις».

Οι τιμές

Σε σχέση με τις τιμές των ακινήτων κατά την υπό αναφορά περίοδο, η μέση τιμή για διαμερίσματα ήταν €146 χιλ., για σπίτια €228 χιλ., για χωράφια €67χιλ. και για οικόπεδα €150 χιλ.

Αστοί οι Λευκωσιάτες

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τα στοιχεία είναι πως τα δύο τρίτα των πράξεων αφορούν σε αστικές περιοχές ενώ από πλευράς αξίας το 90% αφορά αστικές περιοχές. «Το αγοραστικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες ενδεχομένως να αποτελεί και μία ισχυρή ένδειξη για τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης της πρωτεύουσας ως προς τα έργα που θα συνεχίσουν να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση το επόμενο διάστημα. Δηλαδή διαμερίσματα σε αστικές περιοχές κοντά σε ανέσεις και υπηρεσίες», σημείωσε ο Π. Λοΐζου.

   

Η Κτηματαγορά στη Λευκωσία

(1ο τρίμηνο 2020 – 2ο τρίμηνο 2021)

Είδος ακινήτου

Συνολικές συναλλαγές

Αξία (εκατ.)

Διαμερίσματα

2803

411.9

Οικίες

1218

278.6

Χωράφια

1828

122.7

Οικόπεδα

265

184.4

Άλλα

96

133.3

Σύνολο

6210

1130

Πηγή: WiRE FS

 

Αστικές vs αγροτικές περιοχές

(1ο τρίμηνο 2020 – 2ο τρίμηνο 2021)

 

Τεμάχια

Αξία (εκατ.)

Αστικές περιοχές

5357

1033

Αγροτικές περιοχές

2098

102

Πηγή: WiRE FS

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023