Άλμα για τις τιμές των διαμερισμάτων

Ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε τριμηνιαία βάση, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα μειώσεων, σύμφωνα με τον ΔΤΚ που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), λόγω κυρίως της αύξησης που κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων.  

Συγκεκριμένα, ο ΔΤΚ (οικίες και διαμερίσματα) κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,5% σε σχέση με μείωση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,9%, σε σχέση με 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η άνοδος του Δείκτη, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 1,2% στις τιμές διαμερισμάτων, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2% την ίδια περίοδο.

Οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα σε ετήσια βάση, αφού οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2% ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Όπως αναφέρει η ΚΤΚ, «η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές ανά τύπο κατοικίας φαίνεται να αντανακλά την ενισχυμένη προτίμηση αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα σε σχέση με τις οικίες στις περισσότερες επαρχίες της Κύπρου, ενώ στη Λεμεσό και τη Λάρνακα φαίνεται να υπάρχει περισσότερη κινητικότητα όσο αφορά και στις μικρότερες οικίες».

Αναφέρει ότι «σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, στις πλείστες επαρχίες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από εγχώριους αγοραστές κυρίως για διαμερίσματα και οικίες μικρότερου μεγέθους και αξίας από ότι στο παρελθόν».

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, αυτό πιθανόν να οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε αγοραστές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το κρατικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για αγορά πρώτης κατοικίας ή σε αγοραστές οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες αλλά και επενδυτές που αγοράζουν με σκοπό να ενοικιάσουν (buy-to-let).

Από την άλλη, παρατηρείται μειωμένο ενδιαφέρον για πολυτελή ακίνητα στις παραλιακές περιοχές λόγω της κατάργησης του ΚΕΠ, προσθέτει.

 

Μεταβολές κατά επαρχία
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσε αυξήσεις στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν στη Πάφο και παρέμειναν σταθερές στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό καταγράφηκε αύξηση 1,5%, στη Λάρνακα 0,6% και στην Αμμόχωστο 0,1%. Αντίθετα στην Πάφο σημειώθηκε μείωση της τάξης του 0,6%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες εκτός της επαρχίας Πάφου.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,2%, στην Αμμόχωστο 0,3% και στη Λάρνακα 0,7%.

Σημαντική αύξηση, σύμφωνα με την ΚΤΚ, παρατηρείται στη Λεμεσό, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Αντίθετα, στην Πάφο οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2% σε ετήσια βάση.  

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των οικιών κατέγραψαν μειώσεις σε όλες τις επαρχίες εκτός της Λεμεσού και Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, Πάφο και Αμμόχωστο μειώθηκαν κατά 0,4%, 1,5% και 0,6%,αντίστοιχα. Αντίθετα, στη Λεμεσό και τη Λάρνακα οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 1,6% και 0,3%, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές μειώθηκαν σε όλες της επαρχίες εκτός στη Λεμεσό, όπου αυξήθηκαν κατά 2,7%. Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών στη Λευκωσία μειώθηκαν κατά 0,9%, στη Λάρνακα κατά 0,8% και στη Πάφο κατά 1,6%.

Στην Αμμόχωστο, οι τιμές μειώθηκαν οριακά, κατά 0,1%.

Οι τιμές των διαμερισμάτων, σε τριμηνιαία βάση, κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες, μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,5%, στη Λεμεσό 1,1%, στη Λάρνακα 1,9%, στην Πάφο 2,2% και στην Αμμόχωστο 3%.

Παρόμοια εικόνα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, παρουσιάζεται και σε ετήσια βάση, όπου οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την Πάφο όπου μειώθηκαν κατά 3%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ενδεικτικά, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% και στην Αμμόχωστο κατά 3,2%. Στη Λεμεσό οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με αύξηση 3,5% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην επαρχία Λάρνακας σημειώθηκε σημαντική αύξηση και σε ετήσια βάση στις τιμές των διαμερισμάτων κατά 6% σε σχέση με την αύξηση5,6% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης