Άκυρο το… μονοπώλιο δικηγόρων στα ακίνητα

InBusinessNews  07/05/2021 16:15
Άκυρο το… μονοπώλιο δικηγόρων στα ακίνητα

Άκυρο το… μονοπώλιο δικηγόρων στα ακίνητα

InBusinessNews  07/05/2021 16:15

Αποδεχτή διά της... σιωπής της έκανε η Βουλή την αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του Νόμου που ψήφισε στις 2 Απριλίου η Ολομέλεια (σ.σ. τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου), με τον οποίο καθίστατο υποχρεωτική η ανάθεση της σύνταξης όλων των αγοραπωλητηρίων και συμβολαίων μίσθωσης ακινήτων μόνο σε εγγεγραμμένους δικηγόρους. 

Κρίνοντας ότι ο εν λόγω νόμος περιελάμβανε αντισυνταγματικές πρόνοιες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε αναπομπή του στις 23 Απριλίου, με την Ολομέλεια να μην συνέρχεται εντός των προβλεπόμενων 15 ημερών(σ.σ. η προθεσμία εξέπνευσε σήμερα) για να αποφασίσει κατά πόσο την αποδέχεται ή όχι. Το γεγονός αυτό, εξυπακουεί πως η αναπομπή έγινε αποδεκτή και ότι ο νόμος που ψηφίστηκε θεωρείται πλέον άκυρος.   

Υπενθυμίζεται πως η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου από την Βουλή είχε προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και αναστάτωση ανάμεσα στους επηρεαζόμενους φορείς και οργανωμένα επαγγελματικά σύνολα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγοράς ακινήτων (σ.σ. developers, κτηματομεσίτες, τράπεζες, λογιστές, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.α.). 

Μάλιστα, με επιστολή του προς την υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2021, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου εξέφραζε την έντονη διαφωνία του προς την εν λόγω τροποποίηση, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι δυνατό να προσκρούει σε νομικές και/ή συνταγματικές Αρχές.

Διαβάστε ακόμη: 

Αναβρασμός στην αγορά ακινήτων για τον ρόλο των δικηγόρων

Πήρε επιστολή από τις τράπεζες για τα ακίνητα η Γιολίτη

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφραζε στην επιστολή του την εκτίμηση ότι ο νόμος που ψηφίστηκε δύναται να περιορίζει το δικαίωμα της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος ή επικερδούς εργασίας(άρθρο 25 του Συντάγματος), καθώς και το δικαίωμα του συμβαλλεσθαι ελευθέρως(άρθρο 26 του Συντάγματος).

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Τραπεζών υπογράμμιζε πως η συγκεκριμένη τροποποίηση, δεν συνάδει με το άρθρο 10 του Περί Συμβάσεων Νόμου, βάσει του οποίου, συμφωνία που καταρτίζεται με ελεύθερη συναίνεση των μερών, νόμιμη αντιπαροχή και νόμιμο σκοπό αποτελεί σύμβαση, δηλαδή συμφωνία. Συναφώς, υποδείκνυε ότι η εν λόγω τροποποίηση καθιστά άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία αγοραπωλησίας/μίσθωσης, η οποία δεν προέρχεται από εγγεγραμμένο δικηγόρο και συνεπώς έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 10, που αποτελεί βασική αρχή του δικαίου των συμβάσεων.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας