Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες για ακίνητα προσφέρει το Λονδίνο

Ανέκαθεν ο τομέα των ακινήτων στο Λονδίνο προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις, ενώ το κοινωνικοοικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Μεγάλη Βρετανία προσφέρει σταθερότητα και αισιοδοξία για ταχεία ανάκαμψη σε όλους τους οικονομικούς τομείς δραστηριότητας.

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου «Επενδυτικές Ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων», ο David King, Διευθυντής της Consulco Real Estate UK εξέφρασε την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη και ανάπτυξη της αγοράς στην Βρετανίας, παραθέτοντας πέντε λόγους στους οποίους εδράζεται η αισιοδοξία του.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως υπάρχει μαζικός εμβολιασμός, με την πλειοψηφία του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, γεγονός που θα επιτρέψει την γρηγορότερη επαναφορά στην κανονικότητα. Παράλληλα, μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει πολιτική σταθερότητα διότι ολοκληρώθηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ η πλειοψηφική κυβέρνηση Johnson παρέχει ασφάλεια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Την ίδια ώρα, η σταδιακή υποχώρηση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας οδηγούν σε προβλέψεις για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια και μείωση της ανεργίας.

Σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η ψυχολογία των Βρετανών με την άρση των περιοριστικών μέτρων, την διακίνηση των πολιτών στη δουλειά, καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας, ενώ ο παράγοντας ψυχολογίας ενισχύεται με τον ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την επαναφορά της κανονικότητας.

Τρίπτυχο ανθεκτικότητας
Ο κ. King έκανε λόγο για Recovery, τονίζοντας πως η αγορά ακινήτων του Λονδίνου παρουσιάστηκε και στο παρελθόν ανθεκτική, ανακάμπτοντας γρήγορα από σημαντικά γεγονότα όπως οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ το 2001 και την οικονομική κρίση του 2008.

Πρόσθεσε πως το επικρατέστερο σενάριο για την Consulco είναι πως ο πληθυσμός θα αποκτήσει ανοσία μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές θα ανακάμψουν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, θα υπάρξει αύξηση της ζήτηση για γραφειακές εγκαταστάσεις, ο κόσμος θα αρχίσει να ξοδεύει για σκοπούς ψυχαγωγίας κάτι που θα σηματοδότησε και την αύξηση του τουρισμού και ως επακόλουθο για υπάρξει ζήτηση για εμπορικά ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη, ο κ. King σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην ανέγερση ψηλών κτηρίων και γραφείων στο Λονδίνο, ενώ η Consulco την παρούσα φάση επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε ακίνητα στις περιοχές του κεντρικού Λονδίνου και συγκεκριμένα στο Soho και Covent Garden. Περιοχές οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία αλλά υπάρχουν προοπτικές για την δημιουργία καταστημάτων και γραφειακών εγκαταστάσεων στις εν λόγω περιοχές καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση.

Παράλληλα, ο κ. King μίλησε για Regeneration κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κρατικές επενδύσεις στον τομέα των συγκοινωνιών και ιδιαίτερα στην επέκταση του υπόγειου σιδηρόδρομου που θα συνδέει το Heathrow με το West End, το City και το Canary Wharf. Με την ολοκλήρωση του εκτιμάται ότι πέραν των 200 εκατ. ατόμων κάθε χρόνο θα χρησιμοποιούν τους σταθμούς που θα δημιουργηθούν. Έτσι δημιουργούνται προοπτικές για επενδύσεις σε ακίνητα στις εν λόγω περιοχές.

Τέλος, ο κ. King  μιλώντας για Research αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια Oxford, Cambridge και London, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο διάστημα τα εν λόγω πανεπιστήμια επικεντρώθηκαν στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Δεδομένου, είπε, πως η κυβέρνηση αναπτύξει συγκοινωνιακή υποδομή, μέσω του υπόγειου σιδηρόδρομου, που θα συνδέει τα πανεπιστήμια αυτά, δημιουργούνται προοπτικές στον τομέα των ακινήτων για την ανέγερση κατοικιών και νέων πράσινων πόλεων.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024