Ακίνητα με ελκυστικές αποδόσεις σε Κύπρο και Ελλάδα

Τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο ανέκαθεν υπήρχε η ανάγκη επένδυσης στην ακίνητη περιουσία με ξένους και εγχώριους επενδυτές να προβαίνουν στην αναζήτηση της ιδανικής επένδυσης μέσω ειδικών επαγγελματιών του κλάδου, διαδικτυακών σελίδων αναζήτησης ακινήτων καθώς και δια μέσου των πλειστηριασμών.

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου «Επενδυτικές Ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων», η Μαίρη Ζάντου, Regional Head, Transactions της Delfi Properties υπογράμμισε πως η Delfi Properties πρωτοπορεί ακόμη μια φορά με την δημιουργία του Delfi Auctions, μία πολυδιάστατη πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, παρέχοντας ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και απευθύνεται τόσο σε πελάτες που επιθυμούν να πουλήσουν άμεσα και εύκολα το ακίνητο τους όσο και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές που αναζητούν την κατάλληλη αγοραστική ευκαιρία με σταθερή απόδοση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη δύο κρουαζιερόπλοια σε κυπριακά νερά

Μ. Πολυβίου: Το έξυπνο ξενοδοχείο διευκολύνει τον επισκέπτη

Coca-Cola HBC: Βγήκαμε νικητές στην πιο δύσκολη χρονιά

Ε. Τάνου: Επαφές με ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες της Κύπρου

Επένδυση σε ακίνητα Κύπρου
Βάση πρόσφατης έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου οι επενδύσεις σε ακίνητα αποτελούν πέραν του 60% του συνόλου των επενδύσεων. Από την ανάλυση της επικαιροποιημένης μελέτης του Υπουργείου, διαφαίνεται πως από τα €6,4 δισ. που επενδύθηκαν μέσω του ΚΕΠ στον τομέα των ακινήτων, το 39% του ποσού που έχει δαπανηθεί, δηλαδή €2, 5 δισ., αφορούν ιδιόκτητες κατοικίες. Το υπόλοιπο ποσό των €3,9 δισ. διοχετεύθηκε στην αγορά ακινήτων για σκοπούς επένδυσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο δείκτης τιμών κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, υπολογίζεται στις 109,48 μονάδες. Συγκριτικά  με το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 2,9%. Κατά το  πρώτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 1,1% σε ετήσια βάση. 

Διαφαίνεται δηλαδή, ότι κατά την προ κορωνοϊού περίοδο οι τιμές των ακινήτων ακολουθούσαν ανοδική πορεία, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου του σχεδόν καθολικού lockdown οι αντοχές του κλάδου στο νησί ήταν ισχυρές. Ετήσια αύξηση της τάξεως του 1,8% είχε καταγράψει κατά το πρώτο τρίμηνο και ο δείκτης τιμών ακινήτων της Κεντρική Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την ζήτηση για ακίνητα, αυξημένη είναι η ζήτηση για ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές, με κύριες πόλεις προτίμησης την Πάφο και τη Λεμεσό, που μπορούν να αξιοποιηθούν βραχυπρόθεσμα προς ενοικίαση. Περαιτέρω, ακίνητα σε περιοχές που φιλοξενούν πανεπιστημιακά ιδρύματα, φαίνεται να έχουν εξίσου μεγάλη επενδυτική ζήτηση (διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων αλλά και μικρά εμπορικά καταστήματα) με σίγουρες ετήσιες αποδόσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς στις εν λόγω περιοχές χτίζονται μικρές κοινωνίες με τις δικές τους ανάγκες. 

Βάση των δεδομένων που εξετάζει το Delfi Analytics σε γενικές γραμμές οι επενδυτές από το εξωτερικό προτιμούν την περιοχή της Πάφου στη δυτική πλευρά της Κύπρου, τη Λεμεσό στα νότια και τη Λάρνακα στην ανατολική ακτή. Ο εγχώριος πληθυσμός φαίνεται να στρέφεται προς την Επαρχία Λευκωσίας δίνοντας έμφαση σε Οικιστικά και Εμπορικά ακίνητα επιδιώκοντας απόδοση της τάξεως του 5-6%.

Μεγάλη ζήτηση έχει παρατηρηθεί σε γραφειακούς χώρους, διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων και μικρές κατοικίες στα περίχωρα της Λευκωσίας.

Επένδυση σε ακίνητα Ελλάδα
Η κ. Ζάντου σημείωσε πως μερικές από τις κύριες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για μια επισφαλή επένδυση είναι η αξιολόγηση της περιοχής του ακινήτου, οι πιθανότητες μεταπώλησης υπάρχουν, ποιο είναι το κόστος της συντήρησης του, με τι ενοίκιο μπορεί να ενοικιαστεί, το αγοραστικό του κοινό και η ετήσια απόδοση του σταθερά για τα επόμενα χρόνια.

Για μια σωστή επενδυτική κίνηση είναι σημαντικό να καθοριστεί εξαρχής εάν προορίζεται για ιδιοκατοίκηση ή για μελλοντική μεταπώληση.

Στην Ελλάδα φαίνεται πως το 2021 αποτελεί την χρονιά των ευκαιριών για την εγχώρια κτηματαγορά. 

Αυξημένη ζήτηση και καλή επενδυτική επιλογή αποτελούν ακίνητα σε καλές περιοχές, και καινούρια διαμερίσματα. 

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και σύμφωνα με την ζήτηση του αγοραστικού κοινού τους τελευταίους μήνες διαφαίνεται στροφή προς την ενοικίαση διαμερισμάτων και μικρών καταλυμάτων κάτι που μας δίνει την δυνατότητα να επιβεβαιώνουμε πως είναι μία καλή περίοδος επένδυσης με σταθερή απόδοση κυρίως στην Αθήνα και στα παράλια της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, πέραν των επιπτώσεων που παρατηρήθηκαν μέσω της πανδημίας υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στο e-commerce γεγονός που δημιούργησε μεγάλη ανάγκη για χώρους logistics με σύγχρονες προδιαγραφές. 

Σε ό,τι αφορά τους γραφειακούς χώρους οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν στέγαση σε πιο οικονομικά γραφεία μικρότερων διαστάσεων με μακροχρόνιες συμβάσεις σταθερών ενοικίων.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας