Αναβρασμός στην αγορά ακινήτων για τον ρόλο των δικηγόρων

InBusinessNews  14/04/2021 07:00
Αναβρασμός στην αγορά ακινήτων για τον ρόλο των δικηγόρων

Αναβρασμός στην αγορά ακινήτων για τον ρόλο των δικηγόρων

InBusinessNews  14/04/2021 07:00

Δυσαρέσκεια και προβληματισμό στις τάξεις των εμπλεκομένων φορέων και άμεσα επηρεαζόμενων οργανωμένων επαγγελματικών συνόλων, προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της Βουλής, ημερομηνίας 2 Απριλίου, να προχωρήσει σε τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, βάσει της οποίας η σύνταξη συμβολαίων και εγγράφων που αφορούν μίσθωση ή αγοραπωλησία ακίνητης ιδιοκτησίας θα γίνεται αποκλειστικά από ασκούντες το επάγγελμα του δικηγόρου.

Όπως πληροφορείται το InbusinessNews, το θέμα απασχολεί και συζητείται έντονα μεταξύ των φορέων που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγοράς ακινήτων (σ.σ. developers, κτηματομεσίτες, τράπεζες, λογιστές κ.α.), από τους οποίους τονίζεται ότι πρόκειται για εξέλιξη που ανεβάζει το κόστος της διαδικασίας σύνταξης συμβολαίων και εγγράφων, δημιουργώντας παράλληλα και άλλες συναφείς στρεβλώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δυσφορία επικρατεί και για το γεγονός ότι κατά τη συζήτηση της τροποποιητικής πρότασης νόμου ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, δεν κλήθηκαν να καταθέσουν απόψεις εκπρόσωποι άλλων εμπλεκομένων φορέων, πέραν του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκλειστικά δικηγόροι θα συντάσσουν έγγραφα αγοραπωλησίας ακινήτων

Πνίγει επενδύσεις το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών πισίνων

Αύξηση 2,4% στον Δείκτη Τιμών κατοικιών

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμός και επεξεργασία πιθανών κοινών ή μεμονωμένων δράσεων από τους επηρεαζόμενους επαγγελματικούς συνδέσμους και φορείς, με επιδίωξη όπως-αν αυτό καταστεί εφικτό- να αποτραπεί η εφαρμογή της εν λόγω τροποποίησης ως έχει ψηφιστεί.    

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίμαχη, όπως αποδεικνύεται, τροποποίηση, δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο τροποποιητικός νόμος βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται πως την πρόταση νόμου είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστης Ευσταθίου και κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές, ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, με την τροποποίηση της έννοιας του όρου «ασκείν την δικηγορίαν» επιδιώκεται όπως η σύνταξη συμβολαίων και εγγράφων που σχετίζονται με τις εν λόγω πράξεις ανατίθεται μόνο σε δικηγόρους, οι οποίοι ασκούν δικηγορία και οι οποίοι ως επαγγελματίες κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία για τη σύνταξη τέτοιων εγγράφων, ώστε να μην καθίσταται δυνατόν να εμφανίζονται ως επαγγελματίες ή ως ειδήμονες στη σύνταξη των εν λόγω εγγράφων πρόσωπα τα οποία δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τα οποία δε φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη, όταν παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά μόνο τις περιπτώσεις που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο αποφασίζει να αποταθεί σε επαγγελματία για τις πράξεις αγοραπωλησίας και μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας και δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, για δικούς του σκοπούς, προβαίνει στις εν λόγω πράξεις χωρίς να απευθυνθεί σε επαγγελματία.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας