Ζεστή η αγορά των γραφείων το 2020 (πίνακας)

Αρκετά ενεργή και προνομιούχα είναι η αγορά γραφείων στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα για γραφεία βαθμού Α, όπως αναφέρει σε έκθεση της εταιρείας ΔΑΝΟΣ, διεθνείς σύμβουλοι και εκτιμητές ακινήτων. Την ίδια ώρα, αυξάνεται και το ενδιαφέρον στον τομέα των logistics.

Παρά το μικρό μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς, έχουν δημιουργηθεί προνομιακές αποδόσεις για γραφεία βαθμού Α που συμπιέζονται από 5,5% το 2018 σε 5% το 2019. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η αγορά γραφείων παρουσίασε αύξηση, ενώ η προτίμηση επικεντρώθηκε  κυρίως σε εμπορικά ακίνητα.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του 2019 και στη συνέχεια το 2020, υπήρξε μια μεγάλη ανάπτυξη γραφείων, με πολυτελή κτήρια, μερικά από τα οποία βρίσκονται στα τελικά στάδια, ενώ άλλα υποβάλλονται σε σημαντικές κατασκευαστικές εργασίες.

«Τα πολυώροφα κτήρια που έχει ή θα αποκτήσει η Κύπρος στο εγγύς ή μακρινό μέλλον αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της. Η προσφορά χώρων γραφείων σε κεντρικές τοποθεσίες εντός των πόλεων έχει πλέον ικανοποιήσει καλά τη ζήτηση των προηγούμενων ετών και έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για μετεγκατάσταση πολυεθνικών εταιρειών στο εξωτερικό. Η IRIS, η Ένωση Πρακτόρων, η ΑΗΚ, το Τμήμα Καταχώρησης Εταιρειών, η EASO (Ευρωπαϊκά Γραφεία Ασύλου), η Microsoft είναι κάποιοι από τους μεγάλους φορείς που επιθυμούν ενεργά να μετεγκατασταθούν σε χώρους γραφείων βαθμού Α» σημειώνει.

Το πιο κάτω γράφημα δείχνει τις τιμές πώλησης των γραφείων ανά τ.μ. και τις τιμές ενοικίασης ανά τ.μ. κατά το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΝΟΣ, τα ακριβότερα γραφεία βρίσκονται σε Λεμεσό και Λευκωσία, ενώ οι πιο ψηλές τιμές ενοικίασης σε σχέση με τις τιμές πώλησης είναι στις επαρχίες Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου.

 

Δυνατά και τα logistics

Η αγορά αποθηκών και γενικότερα η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων Industrial/Logistics έχουν τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών εν μέσω πανδημίας.

Όπως παρατηρεί η εταιρεία ΔΑΝΟΣ, είναι «η πιο ελκυστική επιλογή χρηματοδότησης για την πλειονότητα των τραπεζών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ)».

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει επιφέρει η πανδημία και οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών και νέα εξελισσόμενα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι παίκτες στην αγορά, είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν αλλάξει ριζικά τον τομέα.

«Οι σημερινοί κόσμοι των μεταφορών και της εφοδιαστικής διαταράσσονται σε όλα τα μέτωπα. Μεταφορές εμπορευμάτων, μεταφορές επιβατών, ναυτιλία, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές – σχεδόν όλοι οι τρόποι μεταφοράς και τα επιχειρηματικά μοντέλα επηρεάζονται από την αλλαγή των προσδοκιών των πελατών, των νέων τεχνολογιών και των νέων παραγόντων που έχουν πρόσβαση στις αγορές μεταφορών και εφοδιαστικής» καταλήγει η έκθεση.

Δειτε Επισης

Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου