Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μ. Χατζηρούσος: Υψηλές αποδόσεις για επενδύσεις σε ακίνητα του Λονδίνου

Μπορεί η πανδημία να προκάλεσε μηδαμινό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο, αλλά οι τιμές έχουν παραμείνει σε σταθερά επίπεδα. Ο Μάριος Χατζηρούσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Consulco, αναμένει ότι το 2021 θα κινηθεί αντίστροφα σε σχέση με το 2020. Δηλαδή, το πρώτο εξάμηνο η οικονομική δραστηριότητα θα είναι υποτονική, ενώ από το καλοκαίρι και μετά η αγορά αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της, έχοντας υπόψη και τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με τους μαζικούς εμβολιασμούς και τα μέτρα χαλάρωσης των lockdown.

Την ίδια ώρα, προβλέπει πως οι αξίες των ακινήτων στο κεντρικό Λονδίνο θα αυξηθούν κατά 12,5% τα επόμενα πέντε χρόνια, με τις επενδύσεις σε γραφεία να παρέχουν ετήσια απόδοση 6-7%.

Οι προοπτικές για επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο
Ο κ. Χατζηρούσος επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι το 2020 η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη την μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ του από το 1979, η αγορά ακινήτων παρέμεινε σχετικά σταθερή. Όπως υπογραμμίζει, η πανδημία επιτάχυνε τις τάσεις που ήταν ήδη εμφανείς, ιδιαίτερα την άνοδο των ηλεκτρονικών αγορών, την εργασία από το σπίτι και την παράδοση γευμάτων. «Οι αρνητικές αποδόσεις από τα εμπορικά κέντρα και των high street retailers– που παρατηρήθηκαν το 2019 – επιταχύνθηκαν το 2020, ενώ τα βιομηχανικά ακίνητα κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη. Ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε ραγδαία με το ξέσπασμα της πανδημίας και η επανειλημμένη επιβολή των lockdown μείωσε τη ζήτηση από επενδυτές. Παρ ' όλα αυτά, οι τιμές για τα περισσότερα ακίνητα έχουν παραμείνει σταθερές, καθώς τα χαμηλά επιτόκια εξακολουθούν να υποστηρίζουν όλες τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηρούσος τονίζει πως παρά το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, πολλοί που εργάζονται έχουν εξοικονομήσει χρήματα τους τελευταίους εννέα μήνες και αναμένει ότι πολλά από αυτά που έχουν εξοικονομηθεί θα διοχετευτούν πίσω στην οικονομία με την άρση των περιορισμών.

«Έχουμε εντοπίσει τρεις τάσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν σε υψηλές επιδόσεις τα επόμενα πέντε χρόνια: ‘ανάκαμψη’, ‘αναγέννηση’ και ‘έρευνα’. Οι τοποθεσίες του κεντρικού Λονδίνου που βασίζονται σε τουρίστες και εργαζόμενους, όπως το Soho και το Covent Garden, έχουν πληγεί άσχημα, ωστόσο αναμένουμε ότι θα ανακάμψουν καθώς τα πράγματα θα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Η δραστηριότητα αναγέννησης συνεχίζεται σε όλο το Λονδίνο, καθότι έργα δημόσιων δαπανών όπως το Crossrail και το HS2 είναι σε εξέλιξη, ενώ η ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία για την αναγέννηση του Woolwich και του Earl's Court συνεχίζεται. Τέλος, η πανδημία έχει στρέψει την προσοχή μας στην έρευνα και τις οικονομίες που βασίζονται στη γνώση που βρίσκονται στο τόξο Οξφόρδης - Κέιμπριτζ, όπου προβλέπουμε μια ταχέως αυξανόμενη ζήτηση τόσο για εμπορικά όσο και για οικιστικά ακίνητα».

Γιατί να επενδύσει κάποιος σε ακίνητα στο Λονδίνο
Ο κ. Χατζηρούσος επεξηγεί ότι η πανδημία δεν έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Λονδίνο ελκυστική επενδυτική τοποθεσία. «Τα λεγόμενα ‘Triple Net Leases’ που ευνοούν τον ιδιοκτήτη παρέχουν ελκυστικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εισοδηματικές ροές, ενώ η συνεχώς μεταβαλλόμενη ζήτηση παρέχει ευκαιρίες για επανατοποθέτηση, ανακαίνιση και ανακατασκευή κτιρίων, προσφέροντας προστιθέμενη αξία και ευκαιριακές αποδόσεις για όσους είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Που να επενδύσει κάποιος στο Λονδίνο
Ο CEO της Consulco τονίζει πως για να υπάρξει κατάλληλη συμβουλή για επενδύσεις στο Λονδίνο θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να μελετηθεί το υπάρχον επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του πελάτη, ο επενδυτικός προϋπολογισμός του, ο βαθμός ρίσκου και ο χρονικός ορίζοντας που επιθυμεί να επενδύσει. «Με αυτά τα δεδομένα, είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τις επενδυτικές στρατηγικές και τις ευκαιρίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τους στόχους των επενδυτών. Προτιμούμε τοποθεσίες σε περιοχές που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ζήτησης ενοικιαστών ή/και περιοχές που θα επωφεληθούν από βελτιωμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις και υπηρεσίες. Οι παράγοντες αυτοί θα ενισχύσουν τις αποδόσεις».

Οι αποδόσεις των ακινήτων
«Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αναμένεται να απολαμβάνουν εισοδήματα και αύξηση κεφαλαίου από την επένδυσή τους σε ακίνητα του Λονδίνου. Έχουμε παρατηρήσει ότι κορυφαίες εταιρείες του Λονδίνου προβλέπουν ότι οι αξίες σε προνομιακά οικιστικά ακίνητα του κεντρικού Λονδίνου θα αυξηθούν κατά 12,5% τα επόμενα πέντε χρόνια και περαιτέρω υποδηλώνουν ότι οι επενδύσεις σε γραφεία ενδέχεται να παρέχουν συνολική απόδοση 6-7% ετησίως. Πιστεύουμε ότι ενδέχεται να υπερβούν οι προβλέψεις αυτές μέσω προσεκτικής επιλογής, λεπτομερούς δέουσας επιμέλειας και επιθετικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων».

Τι να κάνεις με €1 εκατ. στο Λονδίνο
Με τις τιμές τόσο των εμπορικών όσο και των οικιστικών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Κύπρο, με €1 εκατ, δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει και πολλά στο Λονδίνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Χατζηρούσος εισηγείται ότι «ο επενδυτής μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση εάν προχωρήσει σε επένδυση μαζί με μια ομάδα επενδυτών. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε στη διαδικασία λανσαρίσματος του νέου μας Επενδυτικού Ταμείου Ακινήτων στο Λονδίνο με στοχευμένη ετήσια απόδοση 7%+. Επενδύοντας σε ένα από τα επενδυτικά ταμεία ακινήτων, ο επενδυτής περιορίζει τους κινδύνους που μπορεί να είχαν προκύψει εάν προχωρούσε με ιδιωτική επένδυση (π.χ. κίνδυνος μείωσης εσόδων ενοικίων κτλ.). Η μεταβολή εισοδήματος από ενοίκια μπορεί επίσης να επιτρέψει στο ταμείο να αποκτήσει τραπεζική χρηματοδότηση, αυξάνοντας το μέγεθος της επένδυσης».

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GOLD στο πλαίσιο του αφιερώματος Investment Outlook 2021.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα