Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ιούλιο 2021 θα λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

Επιπρόσθετες ανάγκες διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της μερικής αναβάθμισης της δυτικής πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Λάρνακας, αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, απαντώντας στην ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας και τη φωταγώγηση του Μεσαιωνικού Κάστρου.

«Ως εκ τούτου, έπρεπε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες, όπως η αντικατάσταση της στέγης και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου», προσθέτει το Υπουργείο Μεταφορών, ανακοινώνοντας παράλληλα πως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει τον Ιούλιο του 2021 βάσει της νέας πολιτικής ελεύθερης εισόδου και επέκτασης των ωραρίων λειτουργίας κατά τα σαββατοκύριακα. 

Όσον αφορά στη φωταγώγηση του Μεσαιωνικού Κάστρου Λάρνακας, με αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και την προσθήκη εξειδικευμένου φωτισμού με εναλλαγή χρωμάτων, το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι την περασμένη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 φωταγωγήθηκε δοκιμαστικά το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας και ότι από σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 το σύστημα φωταγώγησης τίθεται σε μόνιμη βάση.       

Συγκεκριμένα, στην απάντηση του στον Δήμο Λάρνακας το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά την επίσκεψη του στο Μουσείο, και λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου όσο και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και επηρεάζουν άμεσα την επισκεψιμότητα στα μουσεία, έδωσε σαφείς οδηγίες προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως αντί με μερική, προχωρήσει με πλήρη αναβάθμιση του μουσείου. 

Προσθέτει πως στο πλαίσιο της πλήρους αναβάθμισης λήφθηκε υπόψη και η ανάγκη προσθήκης νέων εκθεμάτων που έχουν ανευρεθεί ως αποτέλεσμα των νέων ανασκαφών στην πόλη και Επαρχία Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, πέραν από τη Δυτική πτέρυγα, προχωρεί με πλήρη, αντί για μερική αναβάθμιση και της Ανατολικής πτέρυγας του Μουσείου (Προϊστορικές περίοδοι), έργο το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στους αρχικούς προγραμματισμούς.

«Η αναβάθμιση της Ανατολικής πτέρυγας ακολουθεί νέα μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη με σημαντικό αριθμό νέων εκθεμάτων που έχουν έρθει στο φως μετά από πρόσφατες, ιδιαίτερα σημαντικές ανασκαφές που διενεργούνται στην Επαρχία Λάρνακας», αναφέρει και προσθέτει ότι η προσθήκη νέων εκθεμάτων αναπόφευκτα προϋποθέτει επιπρόσθετες εργασίες που αφορούν κυρίως τη συντήρησή τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία.

Το Υπουργείο Μεταφορών σημειώνει ότι, η αναβάθμιση του Μουσείου Λάρνακας έχει επεκταθεί με βάση τις παρατηρήσεις αρμοδίων τμημάτων όπως της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την προσβασιμότητα και τη θερμική επάρκεια του κτηρίου, παράγοντες πολύ σημαντικοί για τη διαχρονική διάρκεια της αναβάθμισης.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι σημαντική κτηριολογική αναβάθμιση αποτελούν η αντικατάσταση της στέγης, η δημιουργία νέων χώρων υγιεινής για τους επισκέπτες, η αντικατάσταση παραθύρων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, η εγκατάσταση νέων συστημάτων κλιματισμού σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους, η εγκατάσταση νέων συστημάτων ασφαλείας (συναγερμού), καμερών και πυρανίχνευσης, η εγκατάσταση γεννήτριας για την υποστήριξη του μουσείου σε έκτακτη ανάγκη και η εγκατάσταση αναβατορίου για ΑΜΕΑ στην είσοδο του Μουσείου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επισκέπτες του μουσείου δεν ξεπερνούσαν τις 3.500 ετησίως, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, έχει θέσει ως στόχο να παραδώσει στους δημότες της Λάρνακας ένα σύγχρονο μουσείο για το οποίο θα είναι περήφανοι και το οποίο θα εξυπηρετεί  τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους επισκέπτες αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αρχαιολογικό θησαυρό της Λάρνακας.

Τέλος το Υπουργείο Μεταφορών εκφράζει την ελπίδα ότι, τόσο οι δημοτικές αρχές της Λάρνακας όσο και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Λάρνακας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα προβάλουν και αξιοποιήσουν κατάλληλα το αναβαθμισμένο μουσείο το οποίο θα αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη και επαρχία Λάρνακας. 

"Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ουσιαστική αύξηση της επισκεψιμότητας του μουσείου και η προβολή του πολιτιστικού μας θησαυρού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024