ΚΤ: Πτώση καταγράφουν οι τιμές ακινήτων μετά από 4 χρόνια

InBusinessNews  22/01/2021 14:05
ΚΤ: Πτώση καταγράφουν οι τιμές ακινήτων μετά από 4 χρόνια

ΚΤ: Πτώση καταγράφουν οι τιμές ακινήτων μετά από 4 χρόνια

InBusinessNews  22/01/2021 14:05

Μικρή πρώτη κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΚΤ) της Κεντρικής Τράπεζας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και πρόκειται για την πρώτη μικρή τριμηνιαία μείωση μετά από δεκαέξι τρίμηνα συνεχόμενων αυξήσεων. Συγκεκριμένα, κατέγραψε τριμηνιαία μείωση 0,3% σε σχέση με αύξηση 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε επιβραδυνόμενη αύξηση 1,2% σε σχέση με 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγράφονται τριμηνιαίες μειώσεις στις τιμές κατοικιών σε τέσσερις επαρχίες ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα στην Πάφο καταγράφηκε μείωση 1,8%, στη Λευκωσία 0,5%, και στην Λάρνακα και Αμμόχωστο 0,4%.

Σε ότι αφορά τις τιμές ανά τύπο κατοικίας, οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν μικρή μείωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2016, λόγω κυρίως των επιπτώσεων της πανδημίας και της μείωσης στη ζήτηση από ξένους αγοραστές. Επίσης μείωση σημείωσαν και οι τιμές των οικιών κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση τόσο οι τιμές των οικιών όσο και οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν επιβραδυνόμενη αύξηση 0,7% και 2,5%, αντίστοιχα.

Αναπόφευκτα, οι επιπτώσεις της πανδημίας και η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά ακινήτων και στην οικοδομική δραστηριότητα, με μετακύλιση αυτών των επιπτώσεων και στις τιμές των ακινήτων. Ταυτόχρονα όμως, στήριξη στην ζήτηση για ακίνητα από εγχώριους αγοραστές φαίνεται να παρέχουν τα χαμηλά επιτόκια και το σχέδιο της κυβέρνησης για μερική επιδότηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια.

Μεταβολές άλλων σχετικών δεικτών
Το ενδιαφέρον των εγχώριων αγοραστών για ακίνητα και η στήριξη που προσφέρουν στην αγορά φαίνεται να επιβεβαιώνεται από διάφορους δείκτες του τομέα των ακινήτων και της οικονομίας, όπως τα πωλητήρια έγγραφα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) για το τρίτο τρίμηνο του 2020, τα πωλητήρια έγγραφα για ακίνητα παρουσίασαν ετήσια μείωση 0,2% σε σχέση με μείωση 2,7% την ίδια περίοδο του 2019.

Μείωση 23,2% σημειώθηκε στη ζήτηση από ξένους επενδυτές ενώ η ζήτηση από εγχώριους αγοραστές αυξήθηκε κατά 17,6%. Η μείωση στις αγορές από ξένους ήταν αναμενόμενη τόσο λόγω περιοριστικών μέτρων, όσο και λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων του ΚΕΠ που εφαρμόστηκαν το 2019 ενώ αντίθετα η αύξηση στην αγορά ντόπιων επενδυτών ενισχύει την άποψη ότι το κίνητρο που δόθηκε από την κυβέρνηση για επιδότηση των στεγαστικών επιτοκίων φαίνεται να επηρέασε θετικά τους Κύπριους να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα ακινήτων.

Ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής για τα οικιστικά ακίνητα, ο οποίος θεωρείται πρόδρομη ένδειξη για την οικοδομική δραστηριότητα, σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξης του 9% το τρίτο τρίμηνο του 2020. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2020 σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 16,9% και 9,5%, αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι παρά την αύξηση στον αριθμό των αδειών οικοδομής η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο των αδειοδοτημένων κατοικιών μειώθηκε από €1,33/τ.μ. το τρίτο τρίμηνο του 2019 σε €1,15/τ.μ. το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Επιπρόσθετα, το εμβαδόν ανά άδεια που εκδόθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε σε 390 τ.μ. σε σχέση με 526 τ.μ. το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τις Νομισματικές Στατιστικές της ΚΤΚ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν σε €211,9 εκ σε σχέση με €214,9 εκ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση που ενδεχομένως να ήταν πολύ μεγαλύτερη χωρίς την παροχή των κρατικών κινήτρων για αύξηση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020. Από το οποίο ξεκίνησε η επιδότηση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων, τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 49,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (€141,5 εκατ.).

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας