Σε γερές βάσεις και θεμέλια

Περί τις αρχές της δεκαετίας του 50, μπαίνουν τα θεμέλια μιας μικρής εργοληπτικής επιχείρησης, η οποία έμελλε στη συνέχεια να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους στην Κύπρο, ο οποίος εδρεύει στη Λάρνακα. Ο Όμιλος Ιακώβου σήμερα πορεύεται στην έβδομη δεκαετία της ύπαρξής του και το όνομά του ταυτίζεται με εμβληματικά έργα στην Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Συγκριτικό πλεονέκτημα του Ομίλου Ιακώβου είναι η καθετοποίηση που έχει πετύχει μέσω των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών του, που ασχολούνται με την παραγωγή και μεταφορά αδρανών υλικών, έτοιμου σκυροδέματος, ασφαλτικού σκυροδέματος, προκατασκευασμένων οικοδομικών υλικών και άλλων συναφών προϊόντων.
 
Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημα είναι το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του με μακροχρόνια εμπειρία και μεγάλη αφοσίωση προς τον Όμιλο.
 
Οι προοπτικές της οικονομίας
Μετά την οικονομική κρίση του 2013, τόσο ο Όμιλος όσο και η ευρύτερη οικονομία, επανήλθαν δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης. Σήμερα, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την κατάργηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά το 2021 και αναμφίβολα θα επηρεαστεί και ο τομέας των κατασκευών.
 
Οι εκτιμήσεις για το μέλλον
Ενόψει της παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον. Ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιβίωση οποιουδήποτε οργανισμού, είναι η ευελιξία που θα επιδείξει στις νέες συνθήκες και στις νέες ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν. Η οικονομία της Κύπρου έχει τις δυνατότητες να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, καθώς έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις προς όφελος των πολιτών της.
 
Το κράτος
Απαραίτητη είναι βεβαίως η συμβολή του κράτους, το οποίο θα πρέπει να παρέχει κίνητρα για νέες επενδύσεις και νέα έργα στον κατασκευαστικό τομέα, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη και τη θωράκιση ενός από τους πιο ζωτικούς τομείς του τόπου, με γνώμονα τη διατήρηση και την προώθηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.
 
Tα προβλήματα του κλάδου
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου είναι η δυσκολία που παρουσιάζεται στην εξασφάλιση των εισπράξεων κατά την εκτέλεση και μετά την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων και στην επίλυση των διαφορών που προκύπτουν στις συμβάσεις κατασκευής έργων. Επιπρόσθετα, πρόβλημα αποτελεί η εξεύρεση άρτια καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού.
 
Τα καινούργια έργα
Μέσα από κάθε έργο που μας ανατίθεται, στόχος μας είναι η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας.
 
1. The Metropolis Mall, Λάρνακα.
2. The Icon, Λεμεσός.
3. Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά-Φάση Γ1 & Γ2.
4. Αντιπλημμυρικά έργα Αραδίππου-Κατασκευή δύο φραγμάτων.
5. Nέο Δημαρχείο Λευκωσίας.
6. Τερματικός σταθμός αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 
Τάσεις κατασκευαστικού τομέα
Ο κατασκευαστικός τομέας απαιτεί σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, όπως την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η συνεχής αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων και προϊόντων αποτελεί αδήριτη ανάγκη σε όλα τα στάδια της μελέτης, του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός έργου. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη τάση για ανέγερση ψηλών κτιρίων, που σίγουρα προκύπτει από τις σύγχρονες αντιλήψεις του αστικού σχεδιασμού και τις παγκόσμιες τάσεις.
 
Ασφάλεια και υγεία
Mε ευαισθησία στο περιβάλλον, με υψηλό δείκτη σε θέματα ασφάλειας και υγείας και με πιστή εφαρμογή των προτύπων ποιότητας.
 
Σημαντικές προκλήσεις
Σήμερα καλούμαστε συνεχώς να λειτουργήσουμε σε ένα περιβάλλον σημαντικών προκλήσεων και ανατροπών. Παρόλα αυτά, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια καταφέραμε να ανακάμψουμε και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές και συνθήκες σταθερότητας. Διατηρώντας το όραμα, την αποστολή και τις αξίες που πρεσβεύει ο Όμιλος Ιακώβου: Την εργατικότητα, την εντιμότητα, τη σεμνότητα, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την καλή συμπεριφορά, μπορούμε να κοιτάζουμε μπροστά και να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα. Πάντοτε όμως, με συγκρατημένη αισιοδοξία, συνέπεια και σταθερά βήματα και χωρίς αισθήματα εφησυχασμού και αδράνειας.
 
Επέκταση δραστηριοτήτων
Στόχος για το μέλλον είναι οι συνεχείς στρατηγικές επενδύσεις, η επέκταση των εργασιών στο εξωτερικό και η επέκταση των τομέων δραστηριοτήτων του Ομίλου. 
 
Γιώργος Ιακώβου-CEO  
«To όραμά μας είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ηγετικής θέσης του Ομίλου Ιακώβου στην κυπριακή αγορά μέσω μεγάλων και καινοτόμων έργων και ταυτόχρονα η επέκταση και η ανάπτυξη στους τομείς δραστηριοποίησής μας και συγκεκριμένα στον κλάδο των κατασκευών. Επιπλέον, όραμά μας είναι η επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό μέσω στοχευμένων αναπτυξιακών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Φιλοσοφία μας είναι να διασφαλίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση εκπληρώνουμε τις αξίες μας, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το “building excellence”».
 
Εμπιστευτείτε μας με την ψήφο σας στα IN Business Awards 2020 πατώντας στον σύνδεσμο: https://www.inbawards.com/en/voting
 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας