Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Υπόψη οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις Κτηματολογίου για φοιτητική χορηγία

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα πρόταση νόμου που τροποποιεί τον νόμο Περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, ώστε η φοιτητική χορηγία που παραχωρείται στη βάση και της κατοχής ακίνητης ιδιοκτησίας, να λαμβάνει υπόψη την πιο πρόσφατη εκτίμηση του Κτηματολογίου και όχι την εκτίμηση του 2013. Η πρόταση νόμου ψηφίστηκε με 52 ψήφους υπέρ.

Δύο σχετικές προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη. Ωστόσο ο κ. Θεοπέμπτου απέσυρε τη δική του πρόταση, αφού θεώρησε ότι το λεκτικό στην πρόταση του κ. Τορναρίτη ήταν πιο σωστό.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι, για σκοπούς παραχώρησης φοιτητικής χορηγίας να λαμβάνεται υπόψη η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Κτηματολογίου, αντί οι τιμές του 2013 που ήταν υπερεκτιμημένες.

Παράλληλα Βουλευτές από όλα τα κόμματα τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός στην παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων, ώστε να μην αδικούνται συγκεκριμένες ομάδες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε παράλληλα να υπάρξει ορθολογισμός και μια ενιαία βάση για όλα τα επιδόματα, ενώ επεσήμανε ότι πολλές φορές λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, κάποιοι αδικούνται. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει το όλο σύστημα ώστε να βασίζεται στην επιχορήγηση των σπουδών, κατά τρόπο παρόμοιο με το ΓεΣΥ και ανάλογα με τις διαφορικές ανάγκες κάθε φοιτητή.

Επίσης ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός της νομοθεσίας που διέπει τη φοιτητική χορηγία, αλλά και επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Βουλευτής Πανικος Λεωνίδου ανέφερε ότι θα στηρίξουν την πρόταση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών μας και ίσως το εισόδημα θα είναι αυτό που πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη για την φοιτητική χορηγία.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι υπερψηφίζουν την τροπολογία αλλά έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να κοιτάξει περιπτώσεις που ενδεχομένως αδικούνται όπως πολύτεκνοι, ώστε να μην μείνει εκτός κάποιος δικαιούχος.

Η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου εξέφρασε την άποψη ότι η φοιτητική χορηγία θα έπρεπε να στηρίζεται κατεξοχήν στο εισόδημα της οικογένειας, αφού όπως είπε υπάρχουν οικογένειες που μπορεί να έχουν περιουσίες δεσμευμένες στις τράπεζες και μπορεί να χάνουν το φοιτητικό επίδομα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024