Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Vivo Realty: Πλώρη για νέα γραφεία και συνεργασίες στο εξωτερικό

Με διδάγματα από την πολύχρονη εμπειρία του στον τομέα των ακινήτων, ο Σταύρος Πρωτοπαπάς, Γενικός Διευθυντής της Vivo Realty τονίζει στο InBusinessNews πως οι σωστοί επαγγελματίες σε περιόδους κρίσεων όχι μόνο επιβιώνουν αλλά με σωστούς χειρισμούς μπορούν και να αναπτυχθούν. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Vivo Realty «βάζει πλώρη» για παρουσία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου με νέα γραφεία καθώς και την επέκταση των συνεργασιών της με γραφεία στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων ο κ. Πρωτοπαπάς επισημαίνει πως ο τομέας δεν πρόκειται να παραμείνει αλώβητος από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, ενώ υπογραμμίζει πως αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ακίνητα που διατίθενται σε ξένους αγοραστές.  

Την ίδια ώρα, εκφράζει την λύπη για την τροπή που πήρε το θέμα με τις πολιτογραφήσεις, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο ένα πρόγραμμα που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να ορθοποδήσει η κυπριακή Οικονομία, να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κυβέρνησης.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας και δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί, ποιες είναι οι προοπτικές του τομέα Ανάπτυξης της Γης τόσο για το βραχυπρόθεσμο όσο και για το μακροπρόθεσμο μέλλον στην Κύπρο;
Μετά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε ο τόπος μας και το παγκόσμιο με την πανδημία, τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις ευθύνες μας πώς θα διαχειριστούμε μία λαβωμένη οικονομία που και αυτή με την σειρά της χρειάζεται την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
 
Όπως είναι φυσικό ο τομέας των ακινήτων δεν θα μείνει αλώβητος από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση και θα χρειαστεί σωστούς χειρισμούς για να επανέλθει στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν.
 
Πως κινείται η αγορά ακινήτων στην Κύπρο και ειδικότερα στην Λεμεσό;
Οι πρώτοι μήνες το 2020 ξεκίνησαν με τούς καλύτερους οιωνούς για την αγορά των ακινήτων με την κυπριακή αγορά να επανέρχεται δυναμικά καθώς επίσης και αρκετοί ξένοι πού ζουν και εργάζονται στην Κύπρο να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων στην πατρίδα μας.

Έντονο ήταν επίσης το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οι οποίοι μετά τις αλλαγές που έγιναν στο επενδυτικό πρόγραμμα τον Μάιο 2019 είχαν παρουσιάσει κάποια αισθητή μείωση. 

Όλα αυτά όμως έχουν ανακοπεί βίαια με το lock down φέρνοντας παράλληλα μία ανασφάλεια στην αγορά.
 
Μετά την άρση των μέτρων οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το αγοραστικό κοινό επανήλθε όσο φυσικά του το επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες τόσο στην Λεμεσό αλλά και σε άλλες πόλεις.
 
Πως διακυμαίνονται οι τιμές των ακινήτων μετά την πανδημία; Ποιες οι δικές σας προβλέψεις και εκτιμήσεις για τις τιμές των ακινήτων;
Οι τιμές των ακινήτων σήμερα δεν έχουν παρουσιάσει προς το παρόν ιδιαίτερη μεταβολή παρόλα αυτά όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω ή ανασφάλεια πού επικρατεί είναι ο χειρότερος εχθρός της αγοράς.
 
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλες τις συνθήκες της πού επικρατούν σήμερα, την παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας αλλά και την ανασφάλεια που υπάρχει λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τιμές των ακινήτων θα κινηθούν αρνητικά και ιδιαίτερα σε κάποιες περιπτώσεις.


Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσω ότι η μείωση των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος των ακινήτων. Για παράδειγμα ακίνητα που αποτείνονται σε ξένους αγοραστές με ψηλό κόστος απόκτηση τους θα δεχθούν περισσότερη πίεση παρά τα ακίνητα που προσφέρονται για την κυπριακή αγορά και είναι πιο προσιτά στην απόκτηση τους, αυτά πιθανόν να μην επηρεαστούν ιδιαίτερα ίσως και καθόλου.
 
Ποιοι επιλέγουν (κατηγορία πολιτών) να επενδύουν σε ακίνητα; Ποιες είναι οι απαιτήσεις των Κυπρίων και ειδικά της περιοχής Λεμεσού σε ό,τι αφορά την επιλογή επένδυσης σε ακίνητα; Ποιες είναι οι προτιμήσεις των ξένων επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα ή να αγοράσουν κατοικία στην Κύπρο;
Η κυπριακή αγορά κυρίως αποτελείται από νεαρά ζευγάρια πού ψάχνουν την προσωπική τους στέγη και υπάρχει και μία μερίδα που αναζητά την εξοχική τους κατοικία, καθώς επίσης κάποιοι επενδυτές πού ψάχνουν κυρίως μεταχειρισμένα ακίνητα που χρειάζονται ανακαίνιση καθαρά για επενδυτικούς σκοπούς.
 
Όσο αφορά τους ξένους αγοραστές οι προτιμήσεις τους συνήθως ποικίλουν από την χώρα προέλευσης τους αλλά και τους λόγους πού ψάχνουν τα ακίνητο.

Συνήθως δίνουν έμφαση σε ακίνητα με θέα θάλασσας και παραλιακά με όλες τις ανέσεις και την ασφάλεια του κτιρίου και της περιοχής. Ενώ οι επενδυτές συνήθως προσδοκούν απόδοση όχι λιγότερη του 5%
 
Το τελευταίο διάστημα η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων από το Al Jazeera για το επενδυτικό πρόγραμμα. Πως θα χαρακτηρίζατε τις εν λόγω αντιδράσεις και ποια είναι τα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος τόσο για τον τομέα των ακινήτων όσο και για την κυπριακή Οικονομία γενικότερα;
Είναι λυπηρό να βλέπεις ένα πρόγραμμα πού βοήθησε την Κυπριακή οικονομία να ορθοποδήσει να γίνεται εργαλείο για αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης.
 
Όπως είναι σε όλους γνωστό το Al Jazeera εξασφάλισε τις πληροφορίες του εκ των έσω που μοναδικό σκοπό είχαν να πλήξουν την αξιοπιστία του προγράμματος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο με ντροπή θα χαρακτήριζα τέτοιες ενέργειες οι οποίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα θετικό στο τόπο μας. 
 
Το επενδυτικό πρόγραμμα παρόλα τα κενά πού είχε και εξακολουθεί να έχει συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην προσελκύσει επενδύσεων στην Κύπρο ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων και όχι μόνο βοηθώντας την Κυπριακή οικονομία και μειώνοντας την ανεργία.
 
Ποια τα σχόλια σας σε ό,τι αφορά την φερεγγυότητα του Επενδυτικού Προγράμματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί;
Όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει στο επενδυτικό πρόγραμμα ήταν και είναι προς την σωστή κατεύθυνση παρόλα αυτά πολύ φοβάμαι ότι η αξιοπιστία του προγράμματος έχει πληγή σε τέτοιο βαθμό που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επανακτήσει την φερεγγυότητα του με ότι αυτό συνεπάγεται!
 
Οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της εταιρείας σας;
Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι σε περιόδους κρίσεων οι σωστοί επαγγελματίες όχι μόνο επιβιώνουν αλλά με σωστούς χειρισμούς μπορούν και να αναπτυχθούν. 
 
Με σωστή αξιολόγηση όλων των παραμέτρων της αγοράς η εταιρεία μας σχεδιάζει να αναπτύξει τις εργασίες και σε άλλες πόλεις τής Κύπρου πέραν της Λεμεσού με νέα γραφεία και μόνιμη φυσική παρουσία καθώς επίσης την επέκταση συνεργασιών με γραφεία εξωτερικού πέραν των υφιστάμενων. 

Who is Who
Μετά από πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της κτηματαγοράς το 2018 o Σταύρος Πρωτοπαπάς αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του εταιρία την Vivo Realty η οποία είναι εγγεγραμμένη και αδειούχα κτηματομεσιτική εταιρία η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει κατορθώσει να εδραιωθεί στον χώρο και να το όνομα της να συνδέετε με τον επαγγελματισμό και την φερεγγυότητα στοιχεία υψίστης σημασίας στον τομέα των ακινήτων. Tο 2019 έχει βραβευτεί από το International Finance Awards με το βραβείο Most Innovative Real Estate Agency–Cyprus 2019
 
Η οικογένεια της VIVO αποτελείται από 10 άτομα προσωπικό με τους πλείστους να έχουν εμπειρία στον τομέα πέραν των 10 χρόνων και είναι πάντοτε έτοιμοι και καταρτισμένοι να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και να απαντήσουν στις οποίες απορίες υπάρχουν. Έχοντας πάντοτε γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, η VIVO δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού της καθώς επίσης και την κατάλληλη ενημέρωση τους στο τι διαδραματίζεται στην αγορά των ακινήτων.
 
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, συγκαταλέγεται μεγάλη επιλεγμένη γκάμα καινούργιων και μεταχειρισμένων ακινήτων, καθώς και μεγάλο αριθμό τεμαχίων γης τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες των επενδυτών καθώς επίσης και Ιδιωτών που αναζητούν την μόνιμη κατοικία για στέγαση τις οικογενείας τους.
 
Έχοντας πάντοτε σαν αρχή ότι «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ» η Vivo Realty αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες της αποσκοπώντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023