Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μιχάλης Ζαβός: Σοβαροί επενδυτές που δημιούργησαν δεσμούς με Κύπρο

Σοβαρούς επενδυτές προσέλκυσε στην Κύπρο το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, οι οποίοι ανέπτυξαν δεσμούς με την χώρα μας και στη συνέχεια προχώρησαν σε περαιτέρω επενδύσεις, ενώ σε δύσκολους οικονομικά περιόδους, όπως την περίοδο του lockdown, απέδειξαν εμπράκτως τους δεσμούς τους με την Κύπρο προβαίνοντας σε μεγάλες δωρεές στο κράτος για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό ανέφερε στο InBusinessNews o Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Δ Ζαβος, Μιχάλης Ζαβός, τονίζοντας πως μέσω του επενδυτικού προγράμματος έχουν επωφεληθεί αρκετοί τομείς της κυπριακής Οικονομίας. Υπογραμμίζει, επίσης, πως σήμερα το ΚΕΠ, όπως έχει αυτό αναθεωρηθεί, έχει καταστεί πιο αξιόπιστο, ενώ η διασύνδεση του με τον νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το καθιστά πιο ξεκάθαρο και μόνιμο.
 
Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Ζαβός κληθείς να αναφερθεί στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος για την κυπριακή Οικονομία, τόσο για τον τομέα Ανάπτυξης Γης όσο και για τους υπόλοιπους τομείς της Οικονομίας, ανέφερε πως «αναμφίβολα το Πρόγραμμα έχει βοηθήσει αρκετά πρώτα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση ξένων επενδυτών οι οποίοι αρχικά είχαν ενδιαφερθεί για το πρόγραμμα πολιτογράφησης, αλλά τελικά έχουν προχωρήσει σε αρκετές επενδύσεις στην Κύπρο σε διάφορους τομείς της Κυπριακής οικονομίας.

Με το εν λόγω Πρόγραμμα έχουν έρθει στην Κύπρο, έχουν συνδεθεί με την Κύπρο και έχουν δημιουργήσει δεσμούς με την χώρα μας, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε περαιτέρω και μεγαλύτερες επενδύσεις. Όπως γνωρίζετε, το Σχέδιο δεν έχει βοηθήσει μόνο την κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά και πολλούς άλλους τομείς της Κυπριακής οικονομίας.

Όσον αφορά τον ίδιον τον τομέα μας, αυτός, απασχολεί πέραν των 40 χιλιάδων ατόμων και πιθανόν να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας από πλευράς συνεισφοράς στο ΑΕΠ της Κύπρου. Είναι δύσκολο, θα έλεγα, να υπολογιστεί πόσο έχει βοηθηθεί η κυπριακή Οικονομία, καθώς, όπως έχω αναφέρει, ο τομέας μας εξυπηρετεί πολλούς άλλους τομείς της Οικονομίας με πολλαπλά οφέλη.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επαναλάβω πως πάρα πολλοί οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να αποκτήσουν πολιτογράφηση, έχουν γίνει σοβαροί επενδυτές και έχουν αγαπήσει την χώρα μας. Μάλιστα, αρκετοί επενδυτές που απέκτησαν πολιτογράφηση, εν μέσω του lockdown, έχουν προβεί σε μεγάλες δωρεές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στα ταμεία του κράτους. Συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνεισφέρει αρκετά πέραν του ότι έχουν επενδύσει ή έχουν αγοράσει ακίνητα για να αποκτήσουν την Κυπριακή υπηκοότητα"

Σε ό,τι αφορά την φερεγγυότητα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ο κ. Ζαβός τόνισε ότι «με το νέο νομοσχέδιο πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία του επενδυτικού προγράμματος είναι πολύ πιο μεγάλη διότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές πρόνοιες οι οποίες διασυνδέουν το Επενδυτικό Πρόγραμμα με τον νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπάρχουν επίσης και άλλες ασφαλιστικές δικλίδες που αφορούν τόσο τους παρόχους υπηρεσιών όσο και τους ίδιους τους επενδυτές. Άρα σήμερα το Πρόγραμμα θεωρώ ότι είναι πολύ πιο αξιόπιστο, κάτι που το κάνει και μόνιμο, αφού θα είναι τώρα δύσκολο να στοχοποιείται και να διαβάλλεται η Κύπρος για τον τρόπο και τις διαδικασίες τηρούνται. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα σήμερα γίνεται ασφαλώς πιο αυστηρό κάτι που το καθιστά και πιο αξιόπιστο.

Επαναλαμβάνω ότι το Πρόγραμμα σήμερα συνδέεται με τον νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί η Κύπρος, αδίκως κατά την άποψη μου, για κάποιες σκοπιμότητες. Είδαμε τελευταίως να στοχοποιείται και διαβάλλεται η Χώρα μας με οργανωμένο τρόπο για κάποιους λόγους οι οποίοι, αναμφίβολα, παρακινούνται από κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων τα οποία θέλουν να στοχοποιήσουν και να διαβάλουν με οργανωμένο τρόπο την Κύπρο».

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024