Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Οριστική επίλυση του προβλήματος καθιζήσεων του εδάφους στο Πισσούρι

Ένα πρόβλημα που χρονολογείται από το 2012 και το οποίο ταλαιπωρεί και εκθέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους του Πισσουρίου, βαίνει προς επίλυση. 

«Η προμελέτη που ετοιμάστηκε για την περιοχή Λίμνες της Κοινότητας Πισσουρίου έθεσε ενώπιον μας συγκεκριμένα σενάρια για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των καθιζήσεων, των υποχωρήσεων αλλά και των διαρρήξεων του εδάφους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με γνώμονα πρώτιστα την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και την αναγκαιότητα σταθεροποίησης του εδάφους, το οποίο συνεχίζει να μετακινείται κατά 8 εκατοστά ανά μήνα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, η ομάδα των τεχνοκρατών υποστηριζόμενες από την εμπειρογνωμοσύνη των επιστημόνων του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατέληξαν στην υιοθέτηση συγκεκριμένης λύσης.

Η λύση που παρουσιάστηκε στις Τοπικές Αρχές του Πισσουρίου και τους κατοίκους αφορά έργο πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Τόσο για το είδος του, όσο και για το μέγεθος της παρέμβασης, προσθέτει το Υπουργείο.

Με εκσκαφές που σε ορισμένα σημεία φτάνουν σε βάθος μέχρι και 39 μέτρα θα επιχειρηθεί η σταθεροποίηση του εδάφους. Τις εκσκαφές συμπληρώνει η κατασκευή πασαλοστοιχιών, η κατασκευή έργων απορροής των ομβρίων υδάτων αλλά και αποχετευτικού συστήματος. Θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις τεμαχίων γης ενώ με την συμπλήρωση του έργου υπάρχει πρόθεση κατασκευής έργων δημόσιας ωφελείας για την κοινότητα όπως γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μετά την επιλογή της μεθοδολογίας αναμένεται η παράδοση της τελικής μελέτης η οποία τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2021 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσφοράς γι’ αυτό το μεγαλεπήβολο έργο το οποίο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι το κόστος της συνολικής παρέμβασης αναμένεται να ξεπεράσει τα €33 εκατ.

Στο μεσοδιάστημα δόθηκαν ήδη οδηγίες για συνέχιση των περιοδικών ελέγχων των επηρεαζόμενων υποδομών και κατοικιών, ενώ για λόγους ασφαλείας έχει ετοιμαστεί από την Πολιτική Άμυνα σχέδιο εκκένωσης.

Τονίζεται ακόμα ότι θα συνεχιστεί επίσης το σχέδιο επιδότησης ενοικίου των επηρεαζόμενων κατοίκων, ενώ θα μελετώνται και τα όποια άλλα προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν.

Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση προωθεί την οριστική επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος με συγκεκριμένο τρόπο και προϋπολογισμό, σημειώνει το ΥΠΕΣ.

«Για την κυβέρνηση προέχει η ασφάλεια των κατοίκων της χώρας ανεξαρτήτως της όποιας δαπάνης και κόστους», αναφέρει καταλητικά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024