Μ. Ζαβός: Οι προβλέψεις μου για το 2021 είναι θετικές και πιο ξεκάθαρες

Η κρίση μπορεί να σημαίνει καταστροφή και απώλειες, αλλά φέρνει και πολλές προκλήσεις κι ευκαιρίες, τις οποίες νομίζω πως η χώρα μας, με τους σωστούς χειρισμούς και τα θετικά αποτελέσματα που έχει αποκτήσει, μπορεί να αξιοποιήσει, προσφέροντας κάτι που οι ανταγωνιστές της θα αργήσουν να τα έχουν, υπογραμμίζει ο Μιχάλης Δ. Ζαβός Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής D. ZAVOS GROUP.

Διαβάστε ακόμα: In Business Ιουλίου: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Το αντίδοτο στις κρίσεις
 
Δεν είναι όλα μαύρα
Δυστυχώς η κρίση που έχει επέλθει, λόγω κορωνοϊού, προβλέπεται να επηρεάσει αρκετά τον κύκλο εργασιών του ομίλου μας. Κατά πρώτον διότι οι πωλήσεις και γενικά οι δραστηριότητές μας είναι συνδεδεμένες με το εξωτερικό και με ξένους αγοραστές. Kατά δεύτερον, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατεί παγκοσμίως προβλέπεται να επηρεάσει την απόφαση υποψηφίων αγοραστών να προβούν σε αγορά και επένδυση σε ακίνητα. Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσω πως υπάρχει και μια αισιοδοξία καθ’ ότι η Κύπρος με τα χαμηλά σε αριθμό κρούσματα, έχει μια εξαιρετική εικόνα εις το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα: Στα χέρια Κύπριου επενδυτή εμπορικό κτήριο στη Λευκωσία

Αισιοδοξία για το 2021
Οι προβλέψεις μου για το 2021 είναι θετικές και πιο ξεκάθαρες, θα έλεγα. Αναμφίβολα η πανδημία του κορωνοϊού θα αφήσει κάποια σημάδια, αλλά το γεγονός πως πολλοί ξένοι, αλλά και συμπολίτες μας, δεν θα υλοποιήσουν κάποια από τα σχέδια που είχαν στα πλάνα τους το 2020, αυτά λογικά και φυσιολογικά θα τα πραγματοποιήσουν το 2021. Άλλωστε, τα θετικά που επικρατούν στην αγορά και που προβλέπεται να συνεχίσουν, όπως τα χαμηλά επιτόκια και η αυξημένη ρευστότητα των τραπεζών, ευνοούν τον κλάδο των ακινήτων αφού είναι πιο σίγουρη και ασφαλής και πιο κερδοφόρα από κάθε άλλη επένδυση.

Σενάρια καλύτερων ημερών
Ο δικός μας όμιλος αντιμετωπίζει την κρίση κάνοντας διαφορά σενάρια και παίρνοντας μέτρα. Στόχος και σκοπός μας είναι να κρατήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και όπως κάναμε το 2013 να βρούμε τρόπους πώς να περικόψουμε και να μειώσουμε τα έξοδα και τις δαπάνες μας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η δομή του ομίλου, έτσι ώστε τον επόμενο χρόνο και όταν θα έλθουν καλύτερες μέρες και καλύτερες συνθήκες στην αγορά, να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.

Στρατηγική προσιτών τιμών
Η κρίση και ειδικά η αρνητική κατάσταση που προβλέπεται το 2020 αναμφίβολα θα πρέπει να διαμορφώσει τη στρατηγική μας. Έχουμε ήδη αρχίσει καινούργια προγράμματα, προσφέροντας ακίνητα σε προσιτές τιμές, τα οποία είναι στενευμένα για την κυπριακή αγορά και τον Κύπριο συμπολίτη μας. Τα ακίνητα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται στα σχέδια Ζήτα Κατοικία και Ζήτα Επένδυση, βρίσκονται στις κεντρικότερες περιοχές της Λεμεσού, έχουν ως στόχο να καλύψουν τις ανάγκες κύπριων νεαρών ζευγαριών που ζητούν να αγοράσουν μια προσιτή πρώτη κατοικία, αλλά και αυτών που επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο για επένδυση. Στην περίπτωση αγοράς για ιδιοκατοίκηση ο όμιλός μας προσφέρει ακίνητα των δύο υπνοδωματίων από 195,000 ευρώ με μικρή προκαταβολή και με μηνιαία δόση από 485 ευρώ. Για την αγορά ακινήτου για επένδυση προσφέρουμε εγγυημένο εισόδημα μέχρι και 4% ετησίως, αφού αναλαμβάνουμε εμείς τη διαχείριση και την ενοικίαση του ακινήτου που πουλάμε.

Το πλεονέκτημα της ασφάλειας
Η Κύπρος έχει μια μικρή και πιο διαχειρίσιμη οικονομία κι έχει περάσει επιτυχώς πολλές οικονομικές κρίσεις. Ο Κύπριος, με το πείσμα και την εργατικότητα που διαθέτει, απέδειξε πως πάντα τα καταφέρνει. Ας μην παραγνωρίζουμε πως η Κύπρος έχει καταστεί η πέμπτη ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο, κάτι που μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε πιο μπροστά και να έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
 
Με τη δύναμη της διαφήμισης
Η κρίση μπορεί να σημαίνει καταστροφή και απώλειες, αλλά φέρνει και πολλές προκλήσεις κι ευκαιρίες, τις οποίες νομίζω πως η χώρα μας, με τους σωστούς χειρισμούς και τα θετικά αποτελέσματα που έχει αποκτήσει, μπορεί να αξιοποιήσει, προσφέροντας κάτι που οι ανταγωνιστές της θα αργήσουν να τα έχουν. Αυτό σημαίνει πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, που κυρίως βασίζονται στην ασφάλεια, θα πρέπει να βγουν και να διαφημιστούν προς τα έξω, έτσι ώστε να έχουμε τους επισκέπτες και τους επενδυτές που θέλουμε.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους