K. Ταλαττίνης: Ο αγοραστής έχει το πάνω χέρι και αναμένει μειώσεις

Σταθερή και αυξανόμενη ζήτηση ειδικά για αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό, που είναι οι πιο δυνατές πληθυσμιακά πόλεις της Κύπρου, καταγράφεται στην εγχώρια κτηματαγορά μετά το lock down, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου, Κυριάκος Ταλαττίνης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Market Outlook Series: Ακίνητα και Ανάπτυξη Γης», επεσήμανε ότι ενδιαφέρον καταγράφεται από την ντόπια αγορά, η οποία διαθέτει νεκρά κεφάλαια στις τράπεζες, για επενδύσεις σε ακίνητα.
 
Αύξηση προσφοράς και ζήτησης
Όπως είπε ο κ. Ταλαττίνης, κύρια διαπίστωση στην αγορά ακινήτων εν μέσω πανδημίας είναι η ψυχολογία του αγοραστή, ο οποίος αισθάνεται ότι έχει το πάνω χέρι και αναμένει ίσως να πάρει κάποιες μειώσεις από πλευράς των ενδιαφερόμενων πωλητών.

Παράλληλα, καταγράφεται αυξημένη προσφορά ακινήτων προς πώληση, ειδικά από τα τμήματα ακινήτων των τραπεζών και άλλων οίκων που ασχολούνται με τις πωλήσεις ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων.

«Αναμένεται ότι η ζήτηση από την ντόπια αγορά θα συνεχιστεί από όσους έχουν τα κεφάλαια και τη δυνατότητα να αγοράσουν διαμερίσματα και κατοικίες», πρόσθεσε σχετικά.

Όσον αφορά τη ξένη αγορά διαπιστώνονται κάποιες αχτίδες φωτός, με τους αγοραστές από το εξωτερικό παρατηρώντας την καλή διαχείριση του κορωνοϊού από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, να ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ταλαττίνη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, να πάρει τελική μορφή και να εγκριθεί από τη Βουλή. «Αποτελεί το οξυγόνο που θα μας βοηθήσει για να συνεχίσουμε παρακάτω», εξήγησε σχετικά.

Μειώσεις σε ενοίκια όχι σε αξίες
Αναλύοντας τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην κυπριακή κτηματαγορά (ενοικιάσεις και πωλήσεις), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου τόνισε ότι παρατηρούνται βραχυπρόθεσμες μειώσεις στα ενοίκια, ειδικά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου και καφεστίασης, ενώ ήδη έχει εγκριθεί ήδη η μείωση 30% των ενοικίων με παράλληλη φορολογική έκπτωση για ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ωστόσο, ο κ Κυριάκος Ταλαττίνης διευκρίνισε ότι δεν παρατηρούνται ακόμα αξιόλογες μειώσεις στις αξίες σε σχέσεις με τις τιμές προ κορωνοϊού.

Μιλώντας ειδικά για τον τομέα των φοιτητικών εστιών και του οικιστικού τμήματος που γειτνιάζει με τα πανεπιστήμια, επεσήμανε ότι εφόσον τα πανεπιστήμια λειτουργήσουν κανονικά, δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές επιπτώσεις. Εάν όχι, τότε αναμένεται να παρατηρηθούν μειώσεις στις τιμές ενοικίων όσον αφορά τα ακίνητα που ενοικιάζονταν από φοιτητές.

Ζήτηση για σπίτια και εξοχικά
Μιλώντας για τη ζήτηση που καταγράφεται για τον τομέα των ακινήτων στον απόηχο του κορωνοϊού, ο κ. Ταλαττίνης σημείωσε ότι, όσον αφορά τον τομέα της στέγασης, ο εγκλεισμός επέφερε τον περιορισμό εντός κατοικίας και την εργασία από σπίτι, με αποτέλεσμα οι οικογένειες εντός διαμερισμάτων να έχουν ανάγκη για μία κατοικία έστω με λίγη αυλή ως κάτι πιο ελκυστικό σε σχέση με αυτό που ζουν τώρα.

Κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παραθαλάσσια εξοχικά, καθώς μπορούν να αποτελέσουν τη λύση, το καταφύγιο για το μέλλον.

Εξάλλου, η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα (γραφεία). 

Όσο αφορά το lock down και το κλείσιμο εργασιών στον τομέα του λιανικού εμπορίου και καφεστίασης, οδήγησε στην αύξηση της τηλεργασίας, των αγορών μέσω διαδικτύου, της παράδοσης κατ΄ οίκον, όπως επίσης και την τεχνολογική αναβάθμιση γραφείων.

Στα βιομηχανικά ακίνητα δε, καταγράφεται η ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερου χώρου αποθεμάτων για ανάγκες τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταλαττίνης εξήγησε ότι η επόμενη μέρα στον τομέα των ακινήτων πρέπει να μας βρει πιο δυνατούς, να δούμε τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο, τα οποία έχουν να κάνουν πχ με θέματα διαφάνειας κτηματαγοράς και επιτάχυνσης διαδικασιών.
 

Δειτε Επισης

«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία