Καμπανάκι Κεντρικής για τιμές ακινήτων το 2020

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας (οικίες και διαμερίσματα) συνέχισε με επιβράδυνση την ανοδική του πορεία καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με 0,7% το τρίτο τρίμηνο του 2019.
 
Οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση 0,2% και διαμερισμάτων 0,5% σε τριμηνιαία βάση σε σχέση με 0,3% και 1,5% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο .

Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 2,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με 2,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Τόσο οι τιμές οικιών όσο και διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο της τάξης του 1,5% και 4,1%, σε σχέση με 2,2% και 4,4% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
 
 Σε αντίθεση με το Δείκτη Τιμών Ακινήτων της ΚΤΚ ο αντίστοιχος Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (ΣΥΚ) σημείωσε την υπό αναφορά περίοδο τριμηνιαία μείωση 3,7% και ετήσια μείωση της τάξης του 4,8%.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο αντίστοιχος Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (ΣΥΚ) σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξης του 2,3%, ποσοστό το οποίο βρισκόταν κοντά στο ΔΤΚ της ΚΤΚ (2,8%).

Οι διαφορές στα αποτελέσματα οφείλονται στις διαφορετικές μεθοδολογίες που ακολουθεί ο κάθε δείκτης.  Ενδεχόμενα για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ο δείκτης της ΣΥΚ (που βασίζεται σε συναλλαγές ακινήτων) να επηρεάστηκε από τη μεγάλη μείωση της ζήτησης από ξένους αγοραστές οι οποίοι κατά κανόνα φαίνεται να επιλέγουν ακίνητα με μεγαλύτερη αξία από τον μέσο όρο. Ταυτόχρονα, ο Δείκτης της ΚΤΚ, ο οποίος βασίζεται σε εκτιμήσεις αγοραίων τιμών ακινήτων, αναμένεται να επηρεαστεί από τις πιο πάνω εξελίξεις με πιο σταδιακό τρόπο.   

Μεταβολές τιμών ανά επαρχία
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019  ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες όπως και τα προηγούμενα δύο τρίμηνα με εξαίρεση όμως αυτή τη φορά την επαρχία Πάφου η οποία σημείωσε τριμηνιαία μείωση της τάξης του 1,3%.  Τριμηνιαία αύξηση στις τιμές κατοικιών καταγράφηκε στη Λεμεσό κατά  0,7%, στην Αμμόχωστο κατά 0,6% και στη Λευκωσία και Λάρνακα κατά 0,1%.  Σημειώνεται πάντως μια σχετική επιβράδυνση στις αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, ενώ καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες, παράλληλα επίσης σημειώθηκε μία γενική επιβράδυνση στα ποσοστά αύξησης. Στη Λεμεσό  καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 3,7%, στην Αμμόχωστο 2,8%, στη Λάρνακα 2,4%,  στην Πάφο 1,6% και στη Λευκωσία 1,1%.

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, καταγράφηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στην Αμμόχωστο της τάξης του 1,0%, στη Λεμεσό 0,4%, στη Λάρνακα 0,3% και στη Λευκωσία 0,1%, ενώ στην Πάφο καταγράφηκε μείωση της τάξης του 0,9%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στην Αμμόχωστο οι τιμές οικιών αυξήθηκαν κατά 3,3%, στη  Λεμεσό κατά 2,4%, στη Λευκωσία κατά 1,1%, στη Λάρνακα κατά 0,9% και στην Πάφο κατά 0,7%.

Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 2,1% στη Λεμεσό και 0,3% στη Λευκωσία ενώ στην Πάφο, Αμμόχωστο και Λάρνακα σημείωσαν μείωση της τάξης του 3%, 0,5% και 0,2%, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες αν και με κάποια επιβράδυνση με εξαίρεση την επαρχία Λεμεσού. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λεμεσού σημειώθηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 7,6% σε σχέση με 6,8% το προηγούμενο τρίμηνο.  Στην επαρχία Λάρνακας σημειώθηκε αύξηση 7,4% σε σχέση με 8,3% το τρίτο τρίμηνο του 2019, στην Πάφο, 1,6% σε σχέση με 5,3%, στη Λευκωσία 1,5% σε σχέση με 2,1% και στην Αμμόχωστο 0,8% σε σχέση με 2,3%. 

Η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην αύξηση των τιμών ακινήτων εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στην αγορά ξένων επενδυτών, όπως φαίνεται και από τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), λόγω κυρίως  των αυστηρότερων κριτηρίων που τέθηκαν στο ΚΕΠ. Η επιβράδυνση αυτή στις τιμές ακινήτων σύμφωνα με προκαταρκτικές ενδείξεις φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα. Σημειώνεται ότι λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η ΚΤΚ στον υπολογισμό του δείκτη η οποιαδήποτε αναστροφή στην πορεία των τιμών ακινήτων αντανακλάται σταδιακά και με σχετική χρονική υστέρηση. Με βάση αυτό το δεδομένο αναμένεται ότι η μείωση στη ζήτηση που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο θα αντικατοπτριστεί πιο έντονα στο σχετικό δείκτη τιμών τα επόμενα τρίμηνα.   
 
Μεταβολές άλλων σχετικών δεικτών

Η επιβράδυνση στη συνεχιζόμενη άνοδο στους δείκτες τιμών κατοικιών που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 συνάδει ευρύτερα και με άλλους δείκτες του τομέα των ακινήτων και της οικονομίας με τα πωλητήρια έγγραφα να αποτελούν το σημαντικότερο δείκτη προς μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων την περίοδο αυτή.  

Συγκεκριμένα, τα πωλητήρια έγγραφα για ακίνητα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), το 2019 αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με 5,8% το 2018.  Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αγορά από ντόπιους αγοραστές αφού τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν από ντόπιους σημείωσαν αύξηση 20,7% το 2019 ενώ τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν από ξένους αγοραστές σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξης του 2,6% την ίδια χρονιά.  Η σημαντική αυτή συρρίκνωση στην αύξηση των πωλητηρίων εγγράφων ξένων επενδυτών οφείλεται στην μείωση που σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 κατά 9,6% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 λόγω του ότι από το Μάϊο του 2019 έχουν εφαρμοσθεί αυστηρότερα κριτήρια στο ΚΕΠ.

Η εικόνα αυτή στα πωλητήρια έγγραφα Κύπριων αγοραστών φαίνεται να αλλάζει σημαντικά  το πρώτο τρίμηνο του 2020 όπου σημειώνεται μείωση 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.  Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις του μήνα Μαρτίου οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά αφού από τα μέσα του μήνα ξεκίνησαν οι επιπτώσεις στην οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  Όσον αφορά τη μείωση στα πωλητήρια έγγραφα των ξένων αγοραστών το πρώτο τρίμηνο του 2019, αυτή κυμάνθηκε σε πιο ψηλά επίπεδα και έφθασε το 21,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 .
Το μειωμένο ενδιαφέρον στο σύνολο των αγοραστών ντόπιων και ξένων (-15,8%) το πρώτο τρίμηνο του 2020 υποδεικνύει την αβέβαιη πορεία στον τομέα των ακινήτων το 2020 λόγω των επιπτώσεων που αναμένεται να έχουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας.  

O δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (κατηγορία κτίρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΥΚ, κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 13,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σημειώνοντας μια μικρή επιβράδυνση στις  συνεχόμενες ετήσιες αυξήσεις. Η οικοδομική δραστηριότητα αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και αυτή από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, και ως εκ τούτου οι εξελίξεις στον τομέα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.   

Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αυξητικής κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφεται μείωση της ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι στον κατασκευαστικό τομέα σύμφωνα με στοιχεία της ΣΥΚ έφτασαν κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2020 στους 1.283, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση από τους κατά μέσο όρο 1.780 ανέργους που καταγράφηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.   

Ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής, ο οποίος θεωρείται πρόδρομη ένδειξη για την οικοδομική δραστηριότητα, σημείωσε σημαντική ετήσια αύξηση της τάξης του 12,6% κατά το 2019.  Τα οικιστικά ακίνητα που αδειοδοτήθηκαν κατά την ίδια περίοδο ανέρχονται σε 5.179, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 16,2% σε σύγκριση με το 2018.  Τον Ιανουάριο του 2020 παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση της τάξης του 1,1% στον αριθμό εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.   

Σύμφωνα με τη δημοσίευση Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Στατιστικών3 της ΚΤΚ το επιτόκιο οικιστικών δανείων4 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 2,10%, από 2,11% το τρίτο τρίμηνο του 2019.  Εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (Διάγραμμα 6). Επίσης, η ζήτηση για οικιστικά δάνεια από νοικοκυριά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων5 της ΚΤΚ σημείωσε αύξηση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας (ΕΟΣ) του πρώτου τριμήνου του 2020 η πορεία του τομέα παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης μετά από αρκετά τρίμηνα συνεχούς ανοδικής πορείας. Ο δείκτης προσδοκιών για τις τιμές ακινήτων τους επόμενους τρεις μήνες έφθασε κατά μέσο όρο στο 12,6 το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με 14,5 το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Ταυτόχρονα, ο δείκτης προσδοκιών εργοδότησης για τους επόμενους τρεις μήνες στον κατασκευαστικό τομέα έφθασε κατά μέσο όρο στο 8,5 το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με 9,2  την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 
 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι