Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Χρ. Παπαχριστοφόρου: Αν δεν μειωθούν οι τιμές ακινήτων κανένας δεν θα επενδύει

Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διόρθωση των τιμών των ακινήτων στην Κύπρο, βλέπει να δίνει ο κορωνοϊός ο Ιδρυτής και CEO της Invel Real Estate Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

Μιλώντας στο πλαίσιο της δεύτερης διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Astrobank με θέμα τον τουρισμό, ο κ. Παπαχριστοφόρου εξέφρασε την άποψη πως η Κύπρος, αν δεν διορθώσει τις τιμές των ακινήτων δεν θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων.

«Υπάρχει μία τάση φυγής σε τομείς που έχουν πληγεί όπως τα εμπορικά κέντρα. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για επενδύσεις σε Logistics και Data Centres. Για την Κύπρο πρέπει να ξεχωρίσουμε μεταξύ των μακροχρόνιων επενδυτών και των ευκαιριακών. Η Κύπρος δεν είχε ποτέ μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Στους στρατηγικούς επενδυτές σαν εμάς που μας ενδιαφέρει ένα ξενοδοχείο ή ένα golf resort ευελπιστώ και στη καλή θέληση των τραπεζών για διόρθωση των τιμών. Δεν νομίζω ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή θα είναι σε θέση να προσελκύσει νέα κεφάλαια, εάν δεν υπάρχει διόρθωση των τιμών», είπε.

Οι τράπεζες κατέχουν ακίνητα με αρνητική αξία
Παράλληλα μιλώντας με καυστική γλώσσα ανέφερε πως αυτή τη στιγμή με τον κορωνοϊό, δίνεται ευκαιρία στις τράπεζες να διορθώσουν παράλογα πράγματα του παρελθόντος.

«Οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που μπορούν να έχουν και αρνητική αξία. Με την κρίση που υπάρχει θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις τιμών. Εγώ γιατί να επενδύσω σε γη στην Πάφο, όταν μπορώ να έχω καλύτερη απόδοση στην Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο; Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα των διαβατηρίων στην Κύπρο η ζήτηση θα ήταν μηδενική. Επιβάλλεται λοιπόν να αναπροσαρμοστούν οι τιμές», τόνισε.

Θα μειωθούν τα επιχειρηματικά ταξίδια
Μιλώντας για τον τουρισμό, ως άνθρωπος που πραγματοποιεί 200 επιχειρηματικά ταξίδια τον χρόνο εξέφρασε την άποψη ότι θα επηρεαστεί αρνητικά.

«Θα επηρεαστεί αρκετά αρνητικά ο επιχειρηματικός ταξιδιώτης. Η εισαγωγή της τεχνολογίας έχει μπει στην καθημερινότητα μας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει πτώση στα επιχειρηματικά ταξίδια. Η προσωπική επαφή είναι αρκετά σημαντική αλλά σίγουρο θα είναι σε λιγότερο βαθμό σε σύγκριση με πριν. Τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει δεκάδες εκδόσεις ομολόγων. Επενδυτές δίνουν πλέον λεφτά μέσω zoom και μέσω Microsoft Teams. Εμείς που ταξιδεύουμε 200 μέρες το χρόνο το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε ένα προορισμό. Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να την λάβουμε υπόψη», ανέφερε.

Να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων
Παράλληλα ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείων ανέφερε πως η διοίκηση ξενοδοχείων είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά στέλνοντας νέο μήνυμα προς τις τράπεζες.

«Δεν είναι μόνο θέμα ρευστότητας των ξενοδοχείων αλλά και της κερδοφορίας. Τα κόστη πλέον είναι μεγαλύτερα. Οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων», είπε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως η Κύπρος θα πρέπει να στοχεύσει στον εμπλουτισμό του τουριστικού της προϊόντος, με τρόπο που θα βελτιώσει και την ποιότητα και τις τιμές που προσφέρει.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023